• Návšteva - predškoláci

          • V dňoch 19.3. a 26.3.2024 nás navštívili predškoláci z MŠ Tbiliská a MŠ Gelnická. Deti privítali žiaci z prváckych a druháckych tried, ukázali im ako v škole pracujú a pomohli malým kamarátom pri plnení úloh v triede. Následne si predškoláci vyskúšali, ako sa cvičí vo veľkej telocvični, kde pre nich starší žiaci s pomocou pedagógov prichystali prekážkovú dráhu. Svoju návštevu ukončili čajom v školskej jedálni. Veríme, že sa predškolákom u nás páčilo a na niektorých sa tešíme v novom školskom roku.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - OKRESNÉ KOLO

          • V dňoch 20. a 21. marca sa uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Našu školu výborne reprezentovali Šimon Grinč, Dorotka Podolinská, Barborka Podolinská, Olívia Boteková a Adam Kováč, ktorému sa zároveň podarilo umiestniť na 3. mieste.

          • Hodina deťom

          • Dňa 21.3.2024 (štvrtok) sa aj naša škola zapojila do zbierky Hodina deťom. Zbierka tento rok je určená pre deti z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou.

             

            Vďaka Vám sme vyzbierali krásnu sumu 676,05 Eur. 

            Ďakujeme.

          • Čítajme si

          • V  týždni od 18.3. do 22.3.2024 sa naše deti v školskom klube spolu s pani vychovávateľkami zapojili už do jubilejného 15. ročníka "Čítajme si ..." Túto milú akciu organizuje Linka detskej istoty. 

            Jubilejný 15. ročník! “Čítajme si…” 2024 – Linka Detskej Istoty (ldi.sk)

            V našom školskom klube sa zapojilo spolu 197 detí.

            Pred samotným čítaním si porozprávali ako 

            116111 Linka detskej istoty  funguje, kto a kedy tam môže zavolať : LDI je pre deti a mladých podporná komunikačno - poradenská linka, ktorá poskytuje psychologické a sociálne poradenstvo, informácie, prevenciu a krízovú intervenciu.

            Funguje 365 dní v roku, non-stop  7 dní v týždni, 24 hodín denne, aj počas víkendov a sviatkov a aj cez prázdniny. Všetky služby sú zadarmo. Volanie  je z každej tel. siete na Slovensku úplne bezplatné. Anonymne. Všetko čo sa počas rozhovoru povie, je dôverné a nikto sa nedozvie, že sa do LDI volalo, lebo hovory sa nenahrávajú.

            Čo môže volajúci očakávať? 

            Prijatie a záujem 

            Neodsudzovanie a nediskrimináciu

            Rešpekt a empatiu 

            Otvorenosť a trpezlivosť 

            Spoločné hľadanie riešení 

            Anonymitu a mlčanlivosť 

            Profesionalitu

            Zároveň si deti pripomenuli, že aj doma, vo svojom najbližšom okolí a v našej škole máme ochotných a láskavých dospelých, ktorí sú pripravení počúvať a pomáhať so všetkými starosťami🙂

            ŠKD a Školský podporný tím

          • Okresné kolo Geografickej olympiády

          • Dňa 12.3. sa uskutočnilo Okresné kolo Geografickej olympiády, kde si naši žiaci zmerali teoretické vedomosti a praktické spôsobilosti z geografie so žiakmi iných škôl v okrese Bratislava III.

            Naša žiačka 5.ročníka Liliana Chotár zvíťazila a vo svojej kategórii G získala 1.miesto v konkurencii 31 žiakov. Ďalší naši žiaci: Oliver Machan, Filip Gallo a Katarína Gábrišová boli úspešnými riešiteľmi vo svojich kategóriách. Všetkým žiakom gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšie úspechy

          • Svetový deň vody 2024

          • Už tradične si 22. marca pripomíname Svetový deň vody.

            Hlavnou témou Svetového dňa vody 2024 je zdôraznenie kľúčovej úlohy vody pri pod-pore medzinárodnej spolupráce a mieru. Celosvetová kampaň s názvom „Voda za mier“ podčiarkuje potrebu spoločnej zodpovednosti pri riadení cezhraničných vod-ných zdrojov, povzbudzuje diplomaciu v oblasti vody, aby zvládala výzvy prostredníc-tvom dialógu a uznáva vzájomnú prepojenosť vody, životného prostredia a globálneho mieru.

            My sme svojou kvapkou takisto prispeli k osvete v tejto oblasti a strávili sme deň plný pestrých aktivít.

          • OZNAM!!!

          • Vážení rodičia,

             

            možnosť podať prihlášku na SŠ (štvorročné, päťročné, osemročné štúdium)

            máte do 20. marca 2024.

            Systém sa potom uzavrie a podať prihláškunebude možné.

            Prihlášku podáva zákonný zástupca cez Edu Page pod svojimi prihlasovacími údajmi,

            zodpovedá i za jej úplnosť a správnosť vyplnenia, vrátane požadovaných príloh.

             

            Podrobnejšie informácie na webe/žiaci a rodičia/výchovný poradca TU:

          • Šaliansky Maťko

          • 13.marca sa v priestoroch ZŠ Tbiliská 4 uskutočnilo krajské kolo tradičnej súťaže v prednese povestí Šaliansky Maťko J. C. Hronského. 23 účastníkov z 19 škôl vo veku 9-13 rokov súťažilo v troch vekových kategóriách. Mladí recitátori predstavili povesti z mnohých regiónov Slovenska. Pútavé, tajomstvom opradené príbehy nás odviedli do dôb minulých a pripomenuli nám, ako kedysi žili naši predkovia. Odznelo aj niekoľko povestí z nášho západoslovenského regiónu, dokonca s prvkami miestnych nárečí. Podľa vyjadrenia členov odbornej poroty bola úroveň súťaže vo všetkých troch kategóriách veľmi dobrá.

            Do celoslovenského kola tejto obľúbenej súťaže postupujú za Bratislavský kraj:

            1. kategória: Šimon Somorovský ZŠ Beňovského – BA 4

            2. kategória: Eva Kušnieriková  ZŠ Ivanka pri Dunaji

            3. kategória: Adam Fecko – Kráľová pri Senci.

            Srdečne im blahoželáme.

            Dúfame, že naša škola vytvorila pre účastníkov súťaže milé a organizačne dobre zabezpečené prostredie vrátane úvodného kultúrneho programu, pohostenia i technického servisu. Ďakujeme pánovi starostovi Drotovanovi za sponzorské dary. Bodaj by takýchto vydarených podujatí pre žiakov bolo čoraz viac!

          • Anglické divadelné predstavenia v NKD

          • Dňa 8.2. 2024 sa vybraní žiaci našej školy zúčastnili dvoch divadelných predstavení v Nemeckom kultúrnom dome v Rači.

            Žiaci 3. a 4. ročníka sa zúčastnili divadelného predstavenia s názvom Dick Whittington and His Cat. Hlavný hrdina, sirota Dick Whittington, minul svoje posledné peniaze na mačku Kitty. Spoločne sa vydávajú do Londýna dúfajúc, že tam na nich čaká zlatom vydláždené mesto. No opak je pravdou... V šedi hlavného mesta Británie znejú zvuky zvonov, ktoré Dickovi predpovedajú, že sa z neho raz stane starosta Londýna. Dobrota kupca Fitzwarrena dokazuje, že to čo, nás spája, je silnejšie a väčšie než to, čo nás delí a že vďaka Dickovej priateľke, mačke Kitty, nie sú poklady a bohatstvo marockého sultána ničím nereálnym. No je to naozaj ten najväčší poklad? Alebo na Dicka v Londýne čaká ešte niečo väčšie?

            Vybrané triedy zo 7., 8. a 9.ročníka sa zúčastnili divadelného predstavenia s názvom United Neighbours of London. Tajomný list, ktorý dostanú obyvatelia bytovky, zamieša osudy nájomníkov a ukáže, aké dôležité je si navzájom pomáhať. Príbeh upriamuje pozornosť na naše dobré vzťahy s najbližšími. Z názvu je zrejmé, že nejde o rodinné vzťahy, ale o vzťahy s tými, ktorých máme okolo seba, pod sebou, nad sebou, alebo len cez chodbu. Rodinu a susedov si v živote nevyberáme, preto je dobrý sused nad zlato. Doba, ktorú žijeme, je extrémne digitálna a chýba jej fyzický kontakt a realita. Tá skutočná... Viac pozornosti sa dostáva displejom ako ľuďom z mäsa a kostí. Kto nám však pomôže, keď pôjde do tuhého?

            Anglické predstavenia sú koncipované na základe učebných osnov a ich cieľom je rozvíjať jazykové znalosti žiakov hravou formou a zároveň im ponúknuť umelecký zážitok. Pri oboch predstaveniach mali žiaci opäť možnosť overiť si svoje jazykové zručnosti, najmä ich schopnosti porozumieť počutému prejavu.

            Divadelné centrum Martin nám ponúka svoje predstavenia v anglickom jazyku už niekoľko rokov, pričom každý rok si herci pripravia zaujímavé predstavenia o aktuálnych témach, doplnené o piesne s veľkou dávkou humoru. Prezentované formou zrozumiteľného a ľahko pochopiteľného obsahu pre mladšie aj staršie publikum, obohatili obe predstavenia náš bežný školský deň príjemným kultúrnym zážitkom. 😊

            Mgr. Denisa Buchelová

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Olympiáda v anglickom jazyku je predmetová súťaž žiakov základných a stredných škôl a príslušných ročníkov šesťročných a osemročných gymnázií. Na Slovensku sa organizuje ako jedna z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov. Olympiáda v anglickom jazyku sa člení na 8 kategórií (1A, 1B, 1C, 2A, 2B, 2C1, 2C2 a 2D), pričom kategórie 1A, 1B, 2A, 2B, 2C2 a 2D prebiehajú v 4 súťažných kolách (školské, okresné, krajské a celoštátne) a kategórie 1C a 2C1 prebiehajú v 3 súťažných kolách (školské, krajské a celoštátne).

            Naša škola organizuje každý rok školské a okresné kolo OAJ, posledné dva roky sa u nás uskutočnilo aj krajské kolo v kategórii 1A, 1B a 1C. Úlohou OAJ je preveriť jazykové zručnosti žiakov nad rámec daných učebných osnov, a to v oblasti gramatiky, slovnej zásoby, čítania a počúvania s porozumením, ako aj jazykové schopnosti žiakov v rámci ich ústneho prejavu.

            Školské kolo OAJ sa tento rok uskutočnilo dňa 15.11. 2023. Olympiády sa zúčastnilo 30 žiakov našej školy, ktorí súťažili v troch kategóriách. V kategórii 1A sa stala víťazkou R. Krammerová, 7.C, v kategórii 1B zvíťazil V. Hričák, 8.B a v 1C kategórii vyhral T.J. Anderson, 9.B. Víťazi 1A a 1B kategórie postúpili do okresného kola a víťaz 1C postúpil priamo do krajského kola.

            Okresné kolo OAJ pre okres Bratislava III sa konalo dňa 17.1. 2024. V kategórii 1A sa súťaže zúčastnilo 15 žiakov z rôznych škôl, pričom dvanásti boli úspešnými riešiteľmi. V kategórii 1B súťažilo dokopy 17 žiakov, z ktorých šestnásť bolo úspešnými riešiteľmi. Žiaci našej školy (víťazi školského kola) sa na prvým troch priečkach neumiestnili, avšak obaja získali dostatočný počet bodov a stali sa úspešnými riešiteľmi vo svojej kategórii.

            Dňa 14.2. 2024 sa na ZŠ Tbiliská konalo krajské kolo OAJ pre kategórie 1A, 1B a 1C. V tomto kole súťažilo dokopy až 56 žiakov rôznych škôl z celého Bratislavského kraja. Vedomosti žiakov, pod vedením predsedníčky okresného a krajského kola OAJ, Mgr. D. Buchelovej, hodnotila odborná porota zložená z vybraných vyučujúcich našej školy, ako aj externých učiteľov z iných škôl, ktorí prejavili záujem o účasť v komisiách. Poďakovanie patrí najmä Mgr. T. Lesanovi, Mgr. P. Ostradickému, PhD., PaedDr. M. Antalovej, Ing. D. Gogorovej, Mgr. R. Červenákovej, Mgr. M. Florovičovi, Mgr. M. Varcholíkovej a Mgr. K. Dobrovskej, ktorí ochotne pomohli s celou organizáciou krajského kola OAJ.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť, víťazom srdečne gratulujeme a postupujúcim držíme palce v celoštátnom kole OAJ.

            Mgr. Denisa Buchelová

          • 8.2.2024 Študuj vodnú dopravu a cestovný ruch.

          • Vo štvrtok 8.2. 2024 sa vybraní žiaci 9. ročníka zúčastnili s výchovnou poradkyňou akcie kariérneho poradenstva: Študuj vodnú dopravu a cestovný ruch. Cieľom spoločného podujatia Ministerstva dopravy SR, stredných odborných škôl a spoločností pôsobiacich v oblasti vodnej dopravy, vodného hospodárstva a cestovného ruchu bolo zvýšiť záujem o štúdium v odboroch vodnej dopravy, vodného hospodárstva, gastronómie, hotelierstva a cestovného ruchu.  

            Žiaci sa v osobnom prístave v Bratislave zúčastnili prehliadky troch lodí, na ktorých sa prezentovali SŠ so zameraním na dopravu, gastronómiu , hotelierstvo a cestovných ruch. Prezentovali sa ponuky zamestnávateľov oboch odvetví a informácie zo sveta práce: Slovenský vodohospodársky podnik, š. p., SATUR TRAVEL, a. s., Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu. Sprievodným programom podujatia bola prehliadka priestorov výletných plavidiel – Harmónia- prevádzkuje jednodňové výlety, eventy a rôzne spoločenské akcie, Viking, a Avalon sú hotely na lodi  s ponukou 3 tried ubytovania zamerané na 7-dňové  poznávacie zájazdy po Dunaji s návštevou významných miest.  Žiaci si mohli prezrieť izby rôznej kategórie, technické priestory i riadiace časti lodí a sprievodcov im robili renomovaní kapitáni. Videli i ukážky výkonu rôznych povolaní. Získané informácie si mohli žiaci otestovať v súťažiach a kvízoch. Získané poznatky mnohým pomôžu pri rozhodovaní kam ďalej na SŠ. 

          • Školské maratónske hry

          • Dňa 6.2.2024 sa na ZŠ Tbiliská uskutočnilo Okresné kolo atletického podujatia pod názvom „Školské maratónske hry“, ktorého sa zúčastnili aj žiaci našej školy. Úspešne si počínalo družstvo v zložení Zuzana SZABOVÁ (2.A), Nikola HODNIČOVÁ (3.E), Simona POLÁKOVÁ (2.A), Patrik ŠIRKA (3.D), Artem MARTYNOVYCH (3.B) a Matúš NOVOTNÝ (3.E). Súťažilo sa v rôznych atletických disciplínach. Naši žiaci  obsadili  v konkurencii sedemnástich družstiev  krásne 1. miesto, ktoré im zabezpečilo postup do krajského finále.  Toto sa bude konať v mesiaci marec 2024 a zúčastnia sa ho najlepšie základné školy z Bratislavského samosprávneho kraja. Srdečne blahoželáme a držíme palce vo finále!

          • OZNAM

          • Vážení rodičia,

            systém Edu Page na podanie elektronickej prihlášky sa otvoril.

            Prihlášku na SŠ (štvorročné, päťročné, osemročné štúdium)

            vypĺňa elektronicky zákonný zástupca cez Edupage

            pod svojimi prihlasovacími údajmi

            termín do 14. marca 2024.

            Zákonný zástupca zodpovedá za jej úplnosť a správnosť vyplnenia, vrátane požadovaných príloh.

            Podrobnejšie informácie na webe/žiaci a rodičia/výchovný poradca TU:

          • Exkurzia do 3D tlačiarne

          •  

            Žiaci 3.D sa 25.1.2024 vybrali na exkurziu do 3D tlačiarne Lab.cafe. Na komentovanej prehliadke dielne si pozreli širokú škálu strojov. Workshop im priblížil fungovanie 3D tlače a jej využitie vo svete. Žiaci mali možnosť vidieť ako funguje 3D tlačiareň a na záver si 3D perami vymodelovali rôzne objekty. 

          • Bubnovačka

          • 🥁BUBNOVAČKA🥁 Nie je to prvýkrát, čo sme si spoločne užili zdieľanie rytmu cez bubny a perkusie 🥁. Nechali sme sa unášať krásnymi zvukmi, rytmami. V každom údere bolo cítiť nadšenie a radosť detí.