• PO STOPÁCH UHORSKÝCH KRÁĽOV

          • V poslednom týždni školského roka 2021/2022 sa žiaci 3.B a potom aj 4.C podujali hľadať stopy uhorských panovníkov v slobodnom kráľovskom meste Bratislava. Prešli cez miesto pôvodnej Vydrickej brány, kadiaľ do mesta vstupovali králi, v Dóme sv. Martina objavili erb Mateja Korvína a tiež sochu jeho kráľovského radcu a vicekancelára Académie Istropolitana - Juraja von Schönberga, nevynechali ani sídlo ostrihomského arcibiskupa, ktorý vykonával slávne korunovácie a tiež obľúbený kláštor Márie Terézie – kláštor kanonistiek Notre Dame.

          • Exkurzia Kremnica

          • 27. júna si žiaci 8.A, 8.C  a 7.C triedy užili príjemnú banícku atmosféru mesta Kremnica a jej okolia. Prešli sa centrom mesta, pozreli si morový stĺp Najsvätejšej Trojice na Štefánikovom námestí, kostol sv. Františka z Assisi.  Navštívili Mincovňu, prezreli si starú aj novú raziareň mincí, vypočuli si informácie o jej historickom  význame.  Napokon ich čakala návšteva štôlne Andrej v Banskom múzeu, kde sa príjemne schladili. Nezabudli navštíviť geografický stred Európy v Kremnických baniach.   

          • Školský výlet - Trenčín

          • V poslednom júnovom týždni strávili žiaci 6. B a 6. C triedy horúci letný deň na spoločnom školskom výlete. Navštívili dominantu mesta Trenčín - Trenčiansky hrad.  

            Pozreli si Studňu lásky, opradenú príbehom lásky Omara a Fatimy, nádvoria hradu a z Matúšovej veže si vychutnali krásne výhľady na Považie. So záujmom si vypočuli výklad v Katovom dome a po jeho prehliadke si pri zaslúženom obede oddýchli v obľúbenom McDonalde. Užili si posledné chvíle v tomto školskom roku so svojimi spolužiakmi a kamarátmi a s krásnymi zážitkami sa vrátili domov.    

          • ŠKD

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme, že dňa 30.6. bude poobedný ŠKD v prevádzke do 15:00 hod. Ranný ŠKD funguje bez zmeny.

            Ďakujeme za porozumenie. 

          • NÁVŠTEVA ARCHÍVU MESTA BRATISLAVY

          • Dňa 24.06.2022 žiaci 8.B navštívili Archív mesta Bratislavy, kde im zamestanec archívu poskytol kvalifikovaný výklad o písomnostiach uložených v depozitoch archívu.

            Žiaci tak mali možnosť na vlastné oči vidieť napríklad erbovú výsadnú listinu pre mesto Pressburg od Žigmunda Luxemburského, podobizeň hradu Devín pred jeho zničením, alebo erb udelený Johannovi Luchsovi so zvieracím motívom – rysa ostrovida a iné listiny z 15. – 20. storočia.

          • KOMENTOVANÁ PREHLIADKA STAREJ RAČE A JEJ VINOHRADOV

          • Predposledný týždeň školského roka 2021/2022 žiaci zavítali na prechádzku po najstarších račianskych uliciach a vinohradoch, počas ktorej sa dozvedeli o tom, ako žili starí Račania v minulosti, kde bývali, ako pestovali vínnu révu a tiež ako šikovne obchodovali a platili dane.

          • Exkurzia Komárno - Kolárovo

          • 22. júna si žiaci 8. A  a  8. C triedy užili príjemnú atmosféru mesta Komárna. Prešli sa Európskym námestím, Námestím generála Klapku a oddýchli si v Dôstojníckom pavilóne. Po pútavej prehliadke Pevnosti v Komárne a informáciách o jej historickom  význame ich čakala návšteva Kolárova. Oddýchli si v príjemnom prostredí mŕtveho ramena Dunaja, prezreli si lodný mlyn a vypočuli si zaujímavosti z histórie mlynárstva v tejto oblasti. 

          • Výlet

          • Dňa 24. júna navštívili triedy V.B a V.D  minifarmu pri Novom Meste nad Váhom, kde mali možnosť nakŕmiť zvieratká a opiecť si rôzne dobroty. Krásne počasie, milý personál minifarmy, rodinné prostredie a úsmev našich detí urobil z obyčajného piatkového dňa neobyčajný zážitok.  

            Mgr. Eva Jaššová, Mgr. Michaela Padošová

          • Zber papiera v číslach

          • !!!ĎAKUJEME!!!

             

            Zber papiera v číslach:

            Papier prinieslo 224 detí.

            Vyzbierali sme cca 11,5 tony papiera čo je 11 484 kg.

             

            TOP 10 :)

             

             

          • Beseda s Ľ. Feldekom

          • Dňa 13.6.2022 sme v triede 3.D privítali vzácnu návštevu. Naše pozvanie na besedu prijal slovenský básnik, dramatik, spisovateľ, prekladateľ a inovátor detskej literatúry Ľubomír Feldek. Družné posedenie s debatou pútavo odmoderoval novinár p. Ján Füle st. Živá diskusia prebiehala v priateľskej atmosfére obohatenej humorným slovom hosťa. Svojím láskavým prístupom si získal detské srdcia a  naučil ich krátke, vtipné básne. V blízkej budúcnosti nás čaká autorské predstavenie NEBOJSA v SND, na ktorom sa opätovne stretneme.

            Mgr. Marianna Psotová

          • ZBER PAPIERA

          • Riaditeľka Základnej školy Tbiliská 4

            oznamuje rodičom žiakov, priateľom školy a deťom, že v dňoch 6.6.2022 - 10.6.2022 organizuje škola zber papiera. 

            Papier môžete nosiť v týchto časoch:

            Pondelok 7:00 – 7:45 , 14:00 – 15:00

            Utorok 7:00 – 7:45 , 14:00 – 15:00

            Streda 7:00 – 7:45 , 14:00 – 17:00

            Štvrtok 7:00 – 7:45 , 14:00 – 15:00

            Piatok 7:00 – 7:45 , 14:00 – 15:00

            Kontajner bude pristavený vzadu za telocvičňou. Zároveň vyhlasujeme súťaž pre žiakov. Ocenení budú žiaci, ktorí prinesú najviac papiera.

          • Škola v prírode – Vysoké Tatry

          • Na prelome mesiacov máj a jún sa 40 žiakov zo 6. B a 6. C triedy zúčastnilo školy v prírode vo Vysokých Tatrách. Užili si prechádzky v prekrásnom prostredí našich veľhôr, bohatý animačný program a veľa spoločne strávených chvíľ so svojimi kamarátmi. Tombolou, súťažami, zmrzlinou a nekončiacou zábavou oslávili aj MDD. S množstvom zážitkov, na ktoré budú dlho spomínať, sa po týždni vrátili domov k svojim rodinám.  

          • Burza kníh

          • ,,Kniha sú listy papiera s množstvom textu zviazané do zväzku," povedal by odborník. Mnohí ľudia však v knihe vidia čosi viac. Vidia v nej priateľa a zároveň aj učiteľa. Potvrdzujú to aj slová:,, Všetky sú rovnaké, a predsa je každá iná."

            Už v dávnych dobách sa považovala za zdroj múdrostí a informácií. Kniha nám pomáha rozvíjať našu fantáziu, predstavivosť, núti nás premýšľať, rozširuje našu slovnú zásobu alebo nás vzdeláva. Tak, ako každé dieťa má svoju najobľúbenejšiu hračku, televízny program, sladkosť, či kamaráta v škole, malo by mať aj svoju najobľúbenejšiu knihu. Získanie pozitívneho vzťahu ku knihám však zvyčajne nebýva vecou náhody, ale závisí od prostredia, v ktorom dieťa žije. Ak dieťa žije v prostredí, kde rodičia čítajú, bude ich nasledovať. Deti prirodzene napodobňujú návyky svojich rodičov, či už dobré alebo zlé. Čítanie je však jedným z najlepších návykov, aký môžu rodičia svojim deťom dať. Možno naši žiaci si cestou do školy a cez prestávky budú rozprávať obsahy kníh.

            Žiaci Školského parlamentu zorganizovali burzu kníh, ktorá sa konala vo vestibule školy dňa 31.5. Predávali ich za symbolické ceny. Možno už viackrát prečítané knihy posunuli ďalej a urobili radosť niekomu inému. Tento piatok bol iný ako zvyčajne. Akcia sa deťom veľmi páčila a dúfajme, že zistia, prečo nazývame knihu priateľom človeka.