• PÁLENIE MORENY

          • Dňa 24. marca 2023 sa na školskom dvore ZŠ Tbiliská v rámci Školského Klubu Detí uskutočnila tradičná udalosť: vynášanie a pálenie Moreny.
            Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Morena symbolizovala zimu, preto ak roľníci chceli, aby prišla jar, Morenu rituálne vyniesli, zapálili a hodili do potoka. 
            Žiaci ZŠ Tbiliská naskôr spolu recitovali báseň o Morene a potom uskutočnili veľký pochod okolo celého školského ihriska. Následne, za hlasného prevolávania hesla „chceme jar“, bola konečne podpálená bábka, ktorá predstavovala Morenu. Keď dohorela, bolo to, čo z nej zostalo zaliate vodou. Žiaci sa týmto pradávnym spôsobom rozlúčili s dlhou zimou a s radosťou privítali jar.

          • ŠIESTACI V ARCHÍVE MESTA BRATISLAVY

          • Dňa 24. marca 2023 navštívili žiaci šiesteho ročníka Archív mesta Bratislavy, kde im zamestanec archívu poskytol kvalifikovaný výklad o písomnostiach uložených v depotoch archívu.
            Žiaci tak mali možnosť na vlastné oči vidieť napríklad erbovú výsadnú listinu pre mesto Pressburg od Žigmunda Luxemburského, podobizeň hradu Devín pred jeho zničením, alebo erb udelený Johannovi Luchsovi so zvieracím motívom – rysa ostrovida a iné listiny z 15. – 20. storočia.
             

          • DOD 2023

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na deň otvorených dverí dňa 28.3. od 9.00 do 11.00 hod. Máte možnosť pozrieť si ako pracujú deti v triedach a priestory školy. 

            Tešíme sa na stretnutie s Vami. 

          • Svetový deň vody

          • Už tradične si 22. marca pripomíname Svetový deň vody. Tohtoročné motto Urýchlená zmena upriamuje pozornosť na vyriešenie krízy nedostatku vody a hygieny. Kampaň s názvom Be the change, teda Buď zmenou, povzbudzuje ľudí ku zmene každodenných návykov a ku šetrnejšiemu zaobchádzaniu s vodou.

            My sme svojou kvapkou takisto prispeli k osvete v tejto oblasti a strávili sme deň plný pestrých aktivít

          • Medzinárodný deň šťastia

          • Medzinárodný deň šťastia sme v našej škole oslávili v utorok 21.3.2023. Počas 1.vyučovacej hodiny mali všetci žiaci možnosť pozrieť si online prezentáciu, ktorú k tejto téme pripravil Školský podporný tím. Spolu s vyučujúcimi sa potom už vo svojich triedach porozprávali, čo znamená byť šťastný, kde svoje osobné šťastie hľadať a nachádzať. Na chodbách boli veselé obrázky so slovensko - anglickými výrokmi o šťastí. Vo vestibule bola pripravená súťaž : nájsť schované štvorlístky a správne ich spočítať. Vôbec to nebolo také ľahké ako sa na prvý pohľad zdalo - veď i šťastie býva často na dosah ruky, ale treba mať oči otvorené ! Zo zúčastnených 169 detí nakoniec 23 všetky štvorlístky dobre spočítalo. Jedného šťastlivca vylosovala naša pani riaditeľka a dostal milú odmenu. Srdečne blahoželáme a všetkým i naďalej prajeme šťastné školské dni !

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • 21. marca sme si na našej škole pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Pri tejto príležitosti sme si ako aktivitu zvolili ponožkovú výzvu: OBUJ SI PONOŽKY RÔZNEJ FARBY A ZAPOJ SA AJ TY!

            #PonozkovaVyzva bola v tento deň na znak oslavy ľudskej jedinečnosti.

            Ďakujeme všetkým za účasť a pripájame zopár fotografií z tohto dňa.

             

            Školský podporný tím ZŠ Tbiliská

          • Burza kníh

          • ,,Kniha sú listy papiera s množstvom textu zviazané do zväzku," povedal by odborník. Mnohí ľudia však v knihe vidia čosi viac. Vidia v nej priateľa a zároveň aj učiteľa. Potvrdzujú to aj slová:,, Všetky sú rovnaké, a predsa je každá iná."

            Už v dávnych dobách sa považovala za zdroj múdrostí a informácií. Kniha nám pomáha rozvíjať našu fantáziu, predstavivosť, núti nás premýšľať, rozširuje našu slovnú zásobu, alebo nás vzdeláva. Tak, ako každé dieťa má svoju najobľúbenejšiu hračku, televízny program, sladkosť, či kamaráta v škole, malo by mať aj svoju najobľúbenejšiu knihu. Získanie pozitívneho vzťahu ku knihám však zvyčajne nebýva vecou náhody, ale závisí od prostredia, v ktorom dieťa žije. Ak dieťa žije v prostredí, kde rodičia čítajú, bude ich nasledovať. Deti prirodzene napodobňujú návyky svojich rodičov, či už dobré alebo zlé. Čítanie je však jedným z najlepších návykov, aký môžu rodičia svojim deťom dať. Možno naši žiaci si cestou do školy a cez prestávky budú rozprávať obsahy kníh.

            Žiaci Školského parlamentu zorganizovali burzu kníh, ktorá sa konala vo vestibule školy dňa 16.3. Predávali ich za symbolické ceny. Možno už viackrát prečítané knihy posunuli ďalej a urobili radosť niekomu inému. Tento štvrtok bol iný ako zvyčajne. Akcia sa deťom veľmi páčila a dúfajme, že zistia, prečo nazývame knihu priateľom človeka.

          • Oznam

          • Vážení rodičia, 

            20. marca 2023 

            sa skončila možnosť podať prihlášku na SŠ 

             (trojročné, štvorročné, bilingválne i osemročné štúdium), 

             systém EduPage sa uzavrel.  

             

             Riaditeľ strednej školy pozve uchádzačov na prijímacie skúšky 

             najneskôr 5 dní pred termínom ich konania (elektronicky, poštou) .  

             

            Podať prihlášku do 2. kola 

             (termín prijímacích pohovorov 20. jún 2023)  

            si budú môcť podať len neprijatí žiaci 9. ročníka. 

            (systém sa otvorí koncom mája) 

          • LVK 2023

          • Po dvoch covidových rokoch sa žiaci našej školy mohli opäť zúčastniť na lyžiarskom kurze. Tento rok sme zobrali na kurz žiakov ôsmeho ročníka – a záujem prejavilo až 51 detí.

            Od 27. januára do 2. februára sa v prekrásnom prostredí Oravy, v stredisku Brezovica, deti konečne dočkali vytúženého „lyžiarskeho“. Program bol veľmi jednoduchý – lyžovať, lyžovať a lyžovať. A aby to nebolo jednotvárne, boli sme aj na vychádzke, v bazéne a samozrejme nechýbala ani záverečná diskotéka. Veríme, že si deti kurz užili, budú dlho spomínať a fotografie im ho určite pripomenú.

            A ešte na záver – lyžiari sa zdokonalili a nelyžiari naučili lyžovať.

          • ĎALŠÍ ŽIACI HĽADALI V STAROM MESTE STOPY PO MÁRII TERÉZII

          • Dňa 08. marca 2022 sa žiaci ôsmeho ročníka ZŠ Tbiliská vydali na cestu po stopách Márie Terézie v bratislavskom Starom Meste. V rámci komentovanej prehliadky sa zastavili na miestach, ktoré Mária Terézia preukázateľne navštívila: pri bývalej vydrickej bráne, pri Dóme sv. Martina, pri kostole Františkánov a pri kláštore Notre Dame.