• Oznámenie o riaditeľskom voľne

          • Oznamujeme, že na dni 27. a 28.júna 2019 udeľujeme žiakom riaditeľské voľno u organizačných dôvodov.

            Vysvedčenia dostanú žiaci v stredu 26.júna 2019.

            Vyučovanie sa 26.6.2019 končí treťou vyučovacou hodinou o 10,35 hod.

            Školský klub detí bude 26. 6. 2019 v prevádzke do 15.00 hod.

            Ďakujeme za pochopenie.

            Vedenie školy

          • Beseda s moderátorkou TV JOJ

          • V piatok 7. júna 2019 sa na radosť piatakov jedna klasická vyučovacia hodina zmenila na besedu so známou tvárou TV JOJ. Pozvanie medzi nás prijala p. Andrea Pálffy Belányiová.

              Sympatická moderátorka spravodajstva odpovedala na všetky zvedavé otázky detí, ktorých zaujímalo detstvo, život v škole, voľnočasové aktivity, no a samozrejme - zákulisie televíznej práce.

            Vyštudovaná ekonómka veľmi úprimne prezradila, že navštevovala rovnakú školu ako Marián Čekovský i to, že k moderovaniu sa vlastne dostala úplnou náhodou, pred viac ako 20 rokmi v lokálnej televízii. Priznala, že ako správna Slovenka obľubuje bryndzové halušky, dobrý rezeň i rôzne sladké maškrtky. Na záverečnú otázku Filipa, ktorého zaujímala čarovná moc a možnosť jednej zmeny na svete, p. Pálffy Belányiová odpovedala, že keby takou mocou disponovala, želala by si zdravie pre svoju dcérku. Zároveň žiakom pripomenula, že opravdivé hodnoty si často ani neuvedomujeme, kým ich máme a sú pre nás samozrejmé.

                            Po spoločnom fotografovaní a autogramiáde sme poďakovali pani moderátorke, že si našla čas na strávenie niekoľkých chvíľ s našimi žiakmi.

          • Exkurzia

          • Po úspešne zvládnutom učive literatúry 5. ročníka, sa žiaci 5. C triedy vybrali 5. júna na exkurziu hore Považím, za krásami Trenčianskeho hradu, hľadať Omarovu studňu lásky, aby sa na vlastné oči presvedčili  o tom, čo čítali v nezabudnuteľnej povesti.

            Cesta vlakom ubehla v priateľských rozhovoroch veľmi rýchlo. Ani sme sa nenazdali a už sme na vysokom brale nad riekou Váh stáli pri Zápoľského paláci, kde začínala naša prehliadka hradu spolu s pani sprievodkyňou Trenčianskeho múzea.  Zasvätila nás do tajov hradu i jeho slávnych majiteľov. Po zdolaní 96 schodov sme sa dostali na vrchol, do Matúšovej veže, odkiaľ bol nádherný výhľad na celé mesto. Na hrade sme strávili ešte príjemné dve hodinky  prechádzkou po spodnej časti, obhliadkou hladomorne, fotografovaním, nákupom suvenírov a všetkého, čo skrátka k dobrému výletu neodmysliteľne patrí. No a najhlavnejšie...Studňa lásky...Dozvedeli sme sa, že vraj ju nekopal Omar, ale tureckí poddaní a vraj nie je studňou v pravom slova zmysle, lebo tam nie je podzemná, ale iba dažďová voda...Nevadilo...Jej 80 metrovú hĺbku otestoval ozvenou každý účastník zájazdu J.

            Po náročne strávenom dopoludní dobre padne obed nielen mladému turistovi, a tak si žiaci pochutnali na rôznych špecialitkách v OC Max Trenčín a plní zážitkov sa podvečer vrátili späť do Bratislavy, rozprávajúc príbeh Omara a krásnej Fatimy vo svojich rodinách.

          • Projektový deň

          • „Deti sú budúcnosť, ktorá je už prítomná medzi nami; je veľmi potrebné, aby mohli zakúšať, čo je to pravý pokoj, aby boli schopné tvoriť mierovú budúcnosť.“ Ján Pavol II.

            Projektový deň MDD v našej škole bol zároveň zamyslením sa nad tým, že nie všetky deti na svete sa majú tak dobre  ako my, aj keď si to možno neuvedomujeme.

            Žiaci mali počas emotívnej prezentácie možnosť porovnať svoje bezstarostné detstvo s tými, ktorí bojujú o prežitie a základné životné potreby. Deti, ktoré stratili rodičov, žijú v úplnej chudobe alebo im vojna zničila domov...

            Uvažovali o celosvetových problémoch, s ktorými deti zápasia napriek tomu, že je 21. storočie: chudoba, vzdelanie a detská práca.

            Ȏsmaci poukázali na hrozivé štatistiky týraných a zomierajúcich detí, chlapcov bojujúcich za veci, ktorým nemožno rozumieť ...

            Snažili sa žiakov povzbudiť, že je potrebné ďakovať za to, čo máme a čím sme...Nie všetky deti vo svete, žiaľ, mali to šťastie...

          • ČOKOLÁDOVÁ TRETRA - ŠTVRŤFINÁLOVÉ KOLO

          • V utorok 21. mája sa na atletickom štadióne Mladá Garda v Bratislave
            uskutočnilo štvrťfinálové kolo Čokoládovej tretry 2019,
            na ktorom sa zúčastnili aj žiaci ZŠ Tbiliskej. Našu školu reprezentovali:

            Samko Sučanský 1.A                                         Michaela Martišová 4.C

            Roman Zalešák 1.A                                            David Rožňai 5.A        

            Rasťo Floriš 1.A                                                Eliška Žitná 5.A

            Rebeka Lahó 2.C                                               Oliver Thebery 5.B

            Viktor Fajčík 3.D                                               Lukáš Kalata 5.B

            Samko Šafárik 3.D                                             Sára Čertíková 5.B

            Martinka Kalmárová 3.D                                   Tajana Benková 5.C

            Dominik Ščibrány 3.C                                       Zina Gharbi 3.A

            V konkurencii 737 účastníkov sa z pomedzi žiakov našej školy
            najviac darilo Samkovi Sučanskému (I. A), ktorý v kategórii chlapcov
            na 100 m dosiahol 8. najrýchlejší čas a kvalifikovala sa
            do slovenského finále, ktoré sa uskutoční 5. júna
            na atletickom štadióne TU na Wattsonovej ulici v Košiciach.

            Umiestnenie v 1. polovici štartového poľa dosiahli všetci naši pretekári.
             

            Na pretekoch bol osobne prítomný najrýchlejší Slovák všetkých čias, aktuálny Halový Majster Európy v behu na 60 m, Ján Volko.

            Našim žiakom k dosiahnutým výsledkom srdečne blahoželáme!

          • Vrbové

          • Po stopách grófa Mórica Augusta Beňovského sa v piatok 31. mája 2019 vybrali žiaci VIII. B triedy do jeho rodného mestečka Vrbového.

            Po príchode do mesta si prezreli majestátnu  židovskú synagógu, ktorá je dodnes považovaná za najkrajšiu kultúrno-historickú pamiatku mesta. Predstavuje  ukážku maurského slohu, plného pôsobivých orientálnych prvkov.  Neskôr sa presunuli k tzv. Šikmej veži, vďaka ktorej je mestečko prezývané i „slovenskou Pisou“. Ide o zvonicu postavenú v 19. storočí, hneď vedľa Kostola sv. Martina, ktorá sa v dôsledku priúzkych základov a výrazného zamokrenia pôdy po dlhotrvajúcich dažďoch v roku 1930 naklonila o 98 - 99 cm od zvislej osi.

            Neskôr v Kúrii M. Beňovského, najslávnejšieho rodáka mesta Vrbové, žiaci absolvovali veľmi zaujímavú prednášku historika PhDr. Bosáka, ktorý žiakom nielen priblížil život tohto cestovateľa a dobrodruha, ale i daroval knižku o tomto významnom Slovákovi,  ktorej je spoluautorom.

            Vrbovským dukátikom obdarení žiaci sa po chutnom obede, dobrej zmrzline a prechádzke týmto malebným mestečkom neďaleko Piešťan, vrátili unavení, ale spokojní späť do Bratislavy.