• 28. november, deň dobrých skutkov v našej škole

          • Sviatok štedrosti, deň dávania, deň dobrých ľudí a dobrých skutkov, deň osláv, radosti a šírenia dobra. To všetko sú prívlastky pre Giving Tuesday.

            Zapojiť sa bolo jednoduché, stačilo spraviť dobrý skutok. Každý má totiž niečo, čo môže darovať a nestojí to žiadne peniaze !

            Napríklad :

            Usmiať sa a hoci aj na cudzieho človeka, len tak, pre radosť.

            Zahrať si doma jednoduchú, no skvelú hru.

            Navzájom si povedať 5 vecí, ktoré si jeden na druhom ceníte najviac.

            Zavolať osobe, s ktorou ste dlho neboli v kontakte a úprimne sa pýtajte na to, ako sa má.

            Zastať sa druhého človeka, ak sa k nemu niekto nespráva vhodne.

            Ísť s kamarátmi vyvenčiť psíkov do útulku.

            Poďakovať si. Za zdravie, šťastie, vedomosti či pracovné skúsenosti.

            Nechať rodičom, súrodencom ráno na stole odkaz s prianím pekného dňa.

            Zodvihnúť zo zeme aspoň jeden kus odpadku a zahodiť ho do správneho kontajnera.

            Uvariť niekomu kávu, čaj, ponúknuť čokoládou, cukríkom.

            Umyť riad bez toho, aby to mama musela trikrát pripomenúť .

            Vysvetliť spolužiakovi učivo ...

            O tom, že naši žiaci majú veľa nápadov a vlastné tipy na dobré skutky sme sa presvedčili na nástenke, kam sa mohli zapisovať a hlavne sme sa utvrdili, že majú dobré srdce a chuť šíriť dobro, pohodu a radosť okolo seba.

            Pani riaditeľka vylosovala 1 dobráka a tiež odmenila triedy, ktoré sa zapojili do konania dobrých skutkov.

             

            Zároveň sa chceme poďakovať všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky Deti môjho srdca. Počas októbra - novembra sme zbierali najmä hygienické potreby, školské pomôcky, hračky, pre nevyliečiteľne choré, no výnimočné deti.

             

            Všetky informácie k tejto milej akcii sme vysielali vďaka nášmu školskému rozhlasu a obnovili tak peknú tradíciu jeho využívania. Už teraz sme zvedaví, aký oznam to bude nabudúce. Alebo pesnička ?

            Helenka a Zuzi / ŠPT

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Cudzie jazyky patria medzi neodmysliteľnú súčasť vzdelávacieho systému na našich školách. Nadobudnuté vedomosti poskytujú žiakom možnosť rozširovať si svoje obzory nielen pri ďalšom štúdiu či v práci, ale rovnako obohacujú aj ich osobné životy.

            Každý školský rok sa na našej škole organizuje školské, okresné aj krajské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Úlohou súťaže je preveriť jazykové zručnosti žiakov nad rámec učebných osnov z oblasti gramatiky, slovnej zásoby, čítania a počúvania s porozumením, ako aj ich jazykové schopnosti v ústnom prejave.

            Školské kolo OAJ sa tento rok uskutočnilo v stredu, 15.11.2023. Olympiády sa zúčastnilo 30 žiakov našej školy, ktorí súťažili v troch kategóriách. V kategórii 1A súťažili žiaci 7. ročníka, v kategórii 1B žiaci 8. – 9. ročníka a jeden žiak bol zaradený do 1C kategórie. Vedomosti žiakov, pod vedením Mgr. D. Buchelovej, hodnotila odborná porota zložená z vyučujúcich anglického jazyka: Mgr. V. Ďurikovej,                 Mgr. M. Lesáka, Mgr. T. Rimarčíka a Ing. J. Olejníkovej v spolupráci s p. Tracym Lesanom, ktorý každý rok vypomáha s ústnou časťou súťaže.

            Na základe bodového hodnotenia sú výsledky našich žiakov nasledovné: 

            Kategória 1A                                                         Kategória 1B_______________

            1. miesto R. Krammerová, 7.C                                 1. miesto: V. Hričák, 8.B

            2. miesto: H. Michalková, 7.B                                   2. miesto: M. Vančo, 8.A
            3. miesto: J. Foriš, 7.C                                              3. miesto: A. Amin, 8.B  

            Kategória 1C

            1. miesto T.J. Anderson, 9.B

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť, víťazom srdečne gratulujeme a postupujúcim držíme palce v ďalšom kole súťaže. Poďakovanie patrí aj vyučujúcim anglického jazyka za skvelú organizáciu a vyhodnotenie súťaže.

                     

                                                                                                       Mgr. Denisa Buchelová

          • Čitateľská dielňa pre prváckych rodičov

          • V utorok 21.11.2023  sa  podvečer  uskutočnilo stretnutie prváckych rodičov na tému podporovania a rozvíjania čitateľských zručností detí pod názvom  "Čitateľská dielňa pre prváckych rodičov".  V spolupráci s triednymi pani učiteľkami  Mgr.  L. Veselou, Mgr. M. Mičovou, Mgr. K. Szabovou a pedagogickou asistentkou Bc. M. Sedliakovou stretnutie pripravila školská špeciálna pedagogička Mgr. Z. Komendová. Predstavili sme rodičom metodiku ako sa deti učia v našej škole čítať, upozornili na zlozvyky pri čítaní, prevenciu prípadných porúch učenia, čo si treba všímať a podporovať, aby deti rady a správne čítali. Na záver sme pridali tipy a rady na domáce precvičovanie čítania a rozvíjania čitateľských zručností. Ďakujeme všetkým zúčastneným rodičom za záujem, diskusné príspevky a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • EXKURZIA V MODRE

          • Vedeli ste, že Ľudovít Štúr sa rád prechádzal za prešporskými vinicami, a to aj na mieste "červený kríž"?

            Túto informáciu sme sa spolu s mnohými ďalšími dozvedeli s triedou VII.C 21. novembra na exkurzii v Modre. Spoločne sme navštívili Múzeum Ľudovíta Štúra a jeho Pamätnú izbu, kde sme zistili viac o jeho súkromnom i verejnom živote. Zavítali sme aj na cintorín, kde je pochovaný a kde nám Patrik Khandl predniesol referát o zaujímavostiach zo Štúrovho pohrebu. Napokon sme sa prešli v krásnom jesennom počasí na miesto, kde sa Štúr na sklonku svojho života nešťastne postrelil. Žiakom VII.C ďakujem za príjemne strávený deň a už sa teším na tie ďalšie, ktoré nás čakajú v škole či mimo nej 🙂.

            Lucia Čulenová

          • Záložka do knihy nás spojila so školou z Vranova nad Topľou

          • Už po štrnásty krát sa konala akcia, ktorá spája školy naprieč celou Českou a Slovenskou republikou. Naša škola, samozrejme, nesmela chýbať. Tentokrát sme si vymenili záložky so školou na Sídlisku 2 vo Vranove nad Topľou. Dvojka, ako ju Vranovčania prezývajú, je porovnateľne veľká ako tá naša Tbiliská. Zhodli sme sa, že 600 kusov záložiek nie je pre nás žiaden problém. Okrem spájania škôl, má táto akcia ešte jeden cieľ, tým je podpora záujmu o čítanie. Žiaci na záložky kreslili, lepili a vystrihovali motívy zo svojich obľúbených príbehov a zároveň sa tešili na záložky od detí z partnerskej školy. Výmena záložiek a aj malých pozorností prebehla hladko a v týchto dňoch sa naši žiaci tešia zo záložiek od žiakov z opačného konca krajiny.  

            Mgr. Kristína Slezáková 

          • Tajomná noc

          • V piatok 3.11.2023 podvečer sa otvorila brána našej školy pre triedy 1. stupňa (2.A a C, 4. A a B), aby zažili „Tajomnú noc“. Deti prišli v kostýmoch s dobrou náladou aočakávaním, ako sa zmení škola v noci. 

            Dostali pripravené kartičky s logom Tajomnej noci a hymnou, ktorou sme vo foyer otvorili večer.  

            Potom sme sa rozpŕchli do svojich tried, kde nás čakali tvorivé dielničky a každý si vyrobil svoj vlastný lampášik. 

            Po výdatnej večeri deti v temných tajomných zákutiach školy hľadali indície, plnili rôzne úlohy  a nakoniec zvládli skúšku odvahy v chodbe plnej nástrah.  

            Na diskotéke opadol zo všetkých strach a mohli sme ísť do svojich tried a zakukliť sa do spacákov. Do noci nám svietili čarovné lampášiky. 

            Na raňajky si deti pochutnali na teplom čajíku a dobrotách, ktoré nachystali rodičia, za čo im pekne ďakujeme.  

            Počas celej akcie nám boli nápomocní žiaci z 8.A: Z. Gharbi, E. Menčlová, V. Krupová, A. Tapšíková, M. Kovács, L. Nehéz, O. Zvirinský a A. Zvolenský a žiačky z 9.A Sasová aŠtibrányová. Za super prístup kmalkáčom“ a veľkú pomoc im patrí veľká vďaka! 

          • Burza kníh

          • ​​​​​​​,,Kniha sú listy papiera s množstvom textu zviazané do zväzku," povedal by odborník. Mnohí ľudia však v knihe vidia čosi viac. Vidia v nej priateľa a zároveň aj učiteľa. Potvrdzujú to aj slová:,, Všetky sú rovnaké, a predsa je každá iná."

            Už v dávnych dobách sa považovala za zdroj múdrostí a informácií. Kniha nám pomáha rozvíjať našu fantáziu, predstavivosť, núti nás premýšľať, rozširuje našu slovnú zásobu, alebo nás vzdeláva. Tak, ako každé dieťa má svoju najobľúbenejšiu hračku, televízny program, sladkosť, či kamaráta v škole, malo by mať aj svoju najobľúbenejšiu knihu. Získanie pozitívneho vzťahu ku knihám však zvyčajne nebýva vecou náhody, ale závisí od prostredia, v ktorom dieťa žije. Ak dieťa žije v prostredí, kde rodičia čítajú, bude ich nasledovať. Deti prirodzene napodobňujú návyky svojich rodičov, či už dobré alebo zlé. Čítanie je však jedným z najlepších návykov, aký môžu rodičia svojim deťom dať. Možno naši žiaci si cestou do školy a cez prestávky budú rozprávať obsahy kníh.

            Žiaci Školského parlamentu zorganizovali burzu kníh, ktorá sa konala vo vestibule školy dňa 25.10. Predávali ich za symbolické ceny. Možno už viackrát prečítané knihy posunuli ďalej a urobili radosť niekomu inému. Tento štvrtok bol iný ako zvyčajne. Akcia sa deťom veľmi páčila a dúfajme, že zistia, prečo nazývame knihu priateľom človeka.