• Finále Detskej ligy v malom futbale

          • Dňa 24.5.2024 sa konalo bratislavské finále Detskej ligy v malom futbale. Naša základná škola mala zastúpenie v kategóriách U11, U14 a U16. ZŠ Tbiliská v kategórii U11  vyhrala skupinu bez žiadnej prehry (12 zápasov- 9 výhier, 3 remízy). V play off  kategória U11 vyhrala kontumačne s družstvom ZŠ Limbach 3:0, so školou ZŠ Sokolíkova, 1:1 (na penalty vyhrala naša ZŠ). Následne vo  finále sme porazili  ZŠ Karloveská 3:0 a postúpili sme na záverečný turnaj do Banskej Bystrice, ktorý sa bude konať dňa 21.6.2024. Našu školu v  spomínanom finále v kategórii U11 reprezentovali: Richard JULIŠ, Daniel ŠČIBRÁNY, Teo HURAJT, Daniel RYBÁK, Patrik ČURDA, Marek MALIAČEK, Daniel BOROVSKÝ, Dominik ROŽNAI, Adam MOLNÁR. V predchádzajúcich ligových kolách ZŠ Tbiliská reprezentovali aj Dominik MOJŽIŚ a Matúš VEŠELÉNY. V tejto súťaži v kategórii U11 bol najlepším strelcom Daniel RYBÁK a v kategórii U14 najlepším brankárom Denis FRLAJS. V kategórii U14 sme obsadili celkové tretie miesto a v kategórii U16 celkové štvrté miesto. Ďakujeme za príkladnú reprezentáciu našej školy a držíme palce v ďalších športových úspechoch. 

          • Exkurzia Michalská veža a Korunovačnou cestou po Bratislave

          • 22. mája 2024 sa žiaci 7.D zúčastnili exkurzie Korunovačnou cestou po Bratislave a návštevy Múzea zbraní v Michalskej veži, ktorú pre nich pripravila pani učiteľka dejepisu adoprevádzala ich triedna učiteľka. Žiaci začali cestu na  nábreží Dunaja, kde stál v minulosti korunovačný pahorok. Potom navštívili Dóm Svätého Martina, kde sa konali korunovácie uhorských kráľov a pokochali sa gotickou architektúrou. Prešli sa zachovanými hradbami a potom pokračovali uličkami historického centra Bratislavy po značkách korunovačnej cesty. Zastavili sa i pred budovou bývalej Akadémie Istropolitany, budovou uhorského snemu, na Hlavnom námestí pri Starej radnici, Františkánskom kostole a nakoniec si prezreli i exponáty Lekárne u Červeného raka. Potom nasledoval výukový program Bránime svoje mestov Michalskej veži. Dozvedeli sa aké funkcie plnila v minulosti Michalská veža, zahrali si pantonímu i postavili v skupinkách vlastnú vežu. Akciu zakončili výstupom na Michalskú vežu a pohľadom na Bratislavu. 

          • Exkurzia Sandberg – Devín

          • 21. mája 2024 sa žiaci 7.C so svojou triednou učiteľkou vybrali objavovať minulosť pradávnu z treťohôr i mladšiu zo stredoveku. Svoju cestu do minulosti začali na vrchu Sandberg, ktorý je súčasťou NPR Devínska Kobyla. Dozvedeli sa o treťohornom mori, ktoré tu v minulosti bolo a zanechalo pieskový vrch. Postali i posedeli na dne bývalého mora asi 60 m hlbokého a predstavovali si ako okolo nich plávajú tulene, veľryby, žraloky, ulitníky a iné živočíchy. Mali krásny výhľad na zámok Schlosshof, Moravské pole i hrad Devín – cieľ ďalšej cesty. Po vrstevnici Devínskej Kobyly okolo rieky Moravy asi po hodinke turistiky prekrásnou prírodou dorazili do obce Devín pod hrad Devín. Kúsok cesty išli lužným lesom bohatým na kvetenstvo i faunu. Prezreli si areál hradu, exponáty a vyšli i na vežu, odkiaľ bol nádherný výhľad. A priamo pod Panenskou vežičkou videli sútok rieky Moravy do Dunaja.  

          • NAŠA TBILISKÁ, alebo aj ERBY

          • Od apríla prebiehala v našej škole aktivita ERB MOJEJ TRIEDY .

            Túto aktivitu sme zvolili aj z dôvodu, aby žiaci vo svojich kolektívoch nachádzali veci ktoré ich spájajú. Pridruženým zámerom bolo rozvíjať komunikačné zručnosti, schopnosť počúvať, asertivitu a intenzívnejšie spoznanie sa členov triedy.

            Za pomoci pani učiteliek, vychovávateliek a školského podporného tímu naši žiaci vytvárali vo svojich triedach nádherné dielka.

            Tie sme si teraz spoločne vystavili vo vestibule školy a robia nám radosť.

             

            Pekné dni

            Školský podporný tím

          • Čokoládová tretra 2024

          • Dňa 20.5.2024 sa v Košiciach  uskutočnilo celoslovenské finále atletického podujatia „Čokoládová tretra 2024“.  Základnú školu Tbiliská výborne reprezentoval žiak 4.A triedy Daniel RYBÁK. Daniel  zabehol  300 m za  48,39 s. a obsadil celkové  7.miesto. Týmto vynikajúcim výkonom si zabezpečil  účasť na medzinárodnej Čokoládovej tretre, kde bude súperiť  s rovesníkmi zo Slovenska, Českej republiky, Poľska a Ukrajiny. Toto vrcholové podujatie bude  dňa 27.5.2024 v Ostrave. Danielovi srdečne blahoželáme  a prajeme veľa športových úspechov!

             

          • 2.C v ŠKD

          • 2.C v ŠKD strávila popoludnie s našou 

            školskou psychologičkou Peťkou, ktora si pre nás pripravila - 🙂aktivity  zamerané na spoznanie sa, koncentráciu mysle...prepájanie hemisfér a popri tom  prvky relaxácie - správne dýchanie - navodenie pokojnej, pozitívnej atmosféry v kolektíve. 

          • NEDAJ SA!...HOVOR O TOM

          • V spolupráci so združením rodičov ZŠ Tbiliská sa v našej škole uskutočnilo výchovno - vzdelávacie predstavenie pre 4.-9. ročník na tému KYBERŠIKANA.

            Bolo navrhnuté tak, aby oslovilo žiakov ktorí sa môžu stať obeťami kyberšikany, ako aj tých, ktorí by mohli byť svedkami alebo dokonca páchateľmi. Cieľom bolo pomôcť naším žiakom získať väčšie sebavedomie, vedieť rozpoznať nevhodné správanie a vedieť, ako naň reagovať.
            V predstavení naživo účinkovali moderátor a herci, ktorí hrajú scénky z tejto problematiky a prostredníctvom obrazoviek sa divákom prihovárajú známe aj neznáme tváre. Súčasťou predstavenia boli aj videá policajného preventistu kriminality.

            Nasledujúci deň sme pripravili aj prednášku pre rodičov v rámci našej "rodičovskej akadémie", aby sa napĺňala naša spoločná myšlienka: prepájať touto témou spoločne žiakov, rodičov aj pedagógov.

            Prajeme Vám pekné dni.

            ŠKOLSKÝ PODPORNÝ TÍM

          • Exkurzia v NR SR

          • Štúrovci neboli iba tvorcami spisovnej podoby slovenčiny. Ľudovít Štúr sa stal poslancom v Uhorskom sneme vďaka tomu, že sa vzdal nároku na honorár (kto by dnes dokázal niečo podobné?). Jozef Miloslav Hurban bol zase prvým predsedom Slovenskej národnej rady.Ozaj, viete, ako sa vymieňajú stropné žiarovky v rokovacej sále slovenského parlamentu? Ktorý predseda NR SR si nechal vymaľovať steny svojej kancelárie nazeleno? A z ktorého predmetu mal Milan Rastislav Štefánik na vysvedčení štvorku?Toto všetko - a aj mnoho iného - sa dozvedeli žiaci tried 8.B, 8.C a 8.D 6. mája na exkurzii v NR SR.Podrobne sme preskúmali viacero jej zákutí: rokovaciu sálu, miestnosť určenú na tlačové besedy, kanceláriu predsedu parlamentu, miestnosť, kde rokujú ministri SR.V každej historickej dobe je nesmierne dôležité zaujímať sa o veci verejné. Veríme, že návšteva parlamentu v našich ôsmakoch tento záujem významne podporila 🙂.

          • HIPPO ENGLISH OLYMPIAD 2024

          • Dňa 19. apríla 2024 sa konalo v Nitre celoštátne kolo HIPPO ENGLISH OLYMPIAD 2024, do ktorého sa zapojili aj naši žiaci Viktor Hričák, Alan Amin z VIII.B a Rebeka Krammerová zo VII.C.

            S veľkou radosťou by sme Vám chceli oznámiť, že Viktor Hričák obsadil prvé miesto v celoštátnom kole. Rebeka Krammerová sa umiestnila na prvom mieste v krajskom kole v kategórii HIPPO 2, Alan Amin skončil na peknom šiestom mieste v kategórii HIPPO 3. Všetkým našim žiakom patrí srdečná gratulácia a zároveň poďakovanie za úspešné reprezentovanie našej školy.

            Viktor Hričák ďalej postupuje na Európske kolo, ktoré sa uskutoční v Talianskom Lido di Jesolo. Viktorovi prajeme veľa úspechov a držíme palce!

             

            Ing.Jana Olejníková

          • Korunovačnou cestou po Bratislave – exkurzia z DEJ 2. máj 2024

          • 7.C sa so svojou triednou učiteľkou vybrali na chvíľu do stredovekej Bratislavy, rozšíriť si vedomosti z dejepisu. Absolvovali korunovačnú cestu uhorských kráľov z Dómu sv. Martina uličkami historickej Bratislavy. V Dóme sv. Martina ich zaujala monumentálnosť gotickej stavby, oltár i podzemné kobky. Niektorí si zapálením sviečky spomenuli i na svojim blízkych. Prešli sa i zvyškami stredovekých hradieb, uličkou, kde žil bratislavský kat, pozreli na najužší dom vBratislave, prešli jedinou zachovanou mestskou bránou - Michalskou na priestor, kde sa v stredoveku konali popravy. Potom spolu navštívili Mestské múzeum v Starej radnici. Zaujali ich priestory samotnej radnice, vystavené exponáty približujúce život v stredovekej i novovekej Bratislave, postavili model bratislavského paneláku a interaktívne vytvorili zakladajúcu listinu kráľa Ondreja III. i erbovú listinu kráľa Žigmunda Luxemburského. Prezreli si i aktuálnu výstavu „Šesťdesiate v Bratislave“, kde objavili predmety, ktoré im pripomenuli návštevy u starých rodičov (rádiogramofón, nábytok, riad...). Najväčší úspech mal nádherný výhľad z veže radnice na Bratislavu, ktorý bol peknou bodkou za učením sa v múzeu. 

          • Prsty ostali celé😊

          • 4.B sa prvýkrát dostala do pre nich trinástej komnaty v suteréne našej školy. Všetci boli nadšení obrusovaním dreva a zatĺkaním klincov. Výsledkom ich nadšenej práce sú nádherné výtvory v podobe srdiečok a listov.