• Máme nový prístrešok pre bicykle

          • V posledných mesiacoch sme na dvore našej školy vybudovali nový prístrešok pre našich cyklistov. Prístrešok je hneď pri vstupe do areálu, bicykle sa dajú pohodlne zamknúť o stojan a  budú chránené pri nepriaznivom počasí. Určite ho ocenia viacerí športovci s príchodom jarných mesiacov. Veľká vďaka patrí Mestskej časti Rača, ktorá nám na tento environmentálny projekt poskytla nenávratnú dotáciu vo výške 500€.

            Združenie rodičov pri Základnej škole Tbiliská 4

        • Šaliansky Maťko – školské kolo
          • Šaliansky Maťko – školské kolo

          • Dňa 11. 12. 2017 sa uskutočnila v priestoroch vianočne vyzdobenej škole súťaž v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. Pútavé, tajomstvom opradené  príbehy nás odviedli do dôb minulých a pripomenuli nám, ako kedysi žili naši predkovia. V príjemnej predvianočnej atmosfére sme strávili pekné popoludnie. Víťazi jednotlivých kategórií budú našu školu reprezentovať v okresných kolách tejto súťaže. Srdečne im blahoželáme.

            Umiestnenie:

            1.kategória:  1. miesto: Júlia Vargová III.A

                           2. miesto: Viktória Krupová II.A

                           3. miesto: Viktor Cintula II.D

            2.kategória:  1. miesto: Maxim Čvirík IV.B

                           2. miesto: Dominik Budinský IV.B, Peter Mášek IV.A

                           3. miesto: Lucas Vajcík V.A

            3.kategória:  1. miesto: Laura Papánová VII.A

                           2. miesto: Terézia Janečková VI.A

                           3. miesto: Samuel Varga VII.B

          • Vianočná nástenka

          • „Keď vieš prijať od iných láskavé slovo, úsmev, porozumenie – v tej chvíli začínajú Vianoce.

            Keď dávaš úsmev, láskavé slovo, porozumenie druhému – začínajú Vianoce.

            Keď máš snahu podať ruku tomu, kto Ťa urazil – vtedy sú Vianoce.

            Keď dokážeš zabúdať na seba a myslieť viac na druhých – sláviš Vianoce.“

            Členovia ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU mali  ďalší  dobrý nápad. Pod vedením p. uč. Vörösovej vyhlásili súťaž o najkrajšiu nástenku na tému Vianoce. Deti sa veľmi snažia, triedy dýchajú Vianocami. Dňa 18.12.  bude mať porota ťažkú úlohu vybrať si tú najkrajšiu. Žiaci víťaznej triedy  podľa vlastného výberu jeden deň nebudú skúšaní.

          • Mikuláš

          • V stredu 6.12.2017 zavítala mikulášska nálada aj na Základnú školu Tbiliská 4. Už od rána bolo na učiteľoch i na žiakoch badať, že to nie je len ďalší deň v škole. Panovala tu sviatočná nálada, akoby sa duch Sv. Mikuláša vznášal nad učiteľskými katedrami i žiackymi lavicami.

            Pri vchode do budovy školy už prichádzajúcich žiakov čakal Mikuláš so svojimi pomocníkmi. Žiaci ešte pred prvým zvonením zaplnili tabule klasickými i originálnymi mikulášskymi rýmovačkami o neskúšaní a neučení sa, ktorými sa snažili obmäkčiť učiteľov.

            Zazvonenie na prvú hodinu oznámilo Mikulášovi, čertíkom a anjelikom, že sa môžu vybrať do tried. Na prvom stupni ich detičky už očakávali.  Nespustili oči z malého predstavenia, ktoré si pre nich Mikuláš pripravil.  Následne ho ale prekvapili svojimi vynikajúco nacvičenými básničkami alebo pesničkami. Na druhom stupni sa však Mikuláš stretával s deťmi menej ochotnými spievať, ale zato ho pobavili v každej triede nejakou vtipnou anekdotou.  Mikuláš všetkých odmenil sladkou maličkosťou.

            Samozrejme vynechať nemohol aj tých najmenších. Zavítal aj do Jasličiek na Tbiliskej. Niektoré detičky boli nadšené, iné boli šokované, pár z nich aj veľmi odvážne. Každé z nich si však zaslúžilo mikulášsku nádielku.

            V sprievode pani učiteľky Lošoncziovej potešil Mikuláš a jeho pomocníci približne 550 detičiek. Veľká vďaka za pomoc pri realizácií patrí Samuelovi Joštovi, Petre Bútorovej, Karolíne Halčinovej, Diane Soboličovej, Andree Smutnej, Laure Papánovej, Sáre Šunderlíkovej, Eduardovi Sedláčkovi, Vartkesovi Oganyanovi a Zuzane Trenčanskej.

          • Vianočné pohľadnice

          • Vďaka pánovi T.  Lesanovi z USA si aj tento rok mohli naši žiaci prvého stupňa vytvoriť originálne vianočné pohľadnice.

            Ďakujeme

          • Záložka do knihy spája školy

          • Aj tento školský rok  knižnica realizovala medzinárodný projekt Záložka do knihy spája školy  a našou pridruženou školou bola škola  z Českej  republiky - Základná škola Komenského náměstí, Kralupy nad Vltavou. Naši žiaci vyrábali záložky na tému Tajuplný svet knižných príbehov.

            Pri výbere motívov sa inšpirovali najmä rôznymi knihami, z ktorých prevládali rozprávky, bájky, povesti... .Samozrejme, každý žiak sa inšpiroval tým svojím tajuplným svetom knihy. Zaujímavou inšpiráciu pre niektoré deti bola aj návšteva našej školskej knižnice, ktorú žiaci zobrazovali v podobe kníh na poličkách.

          • Bábkové divadlo

          • Dňa 30.11. žiaci 5. a 6. ročníka navštívili Bratislavské bábkové divadlo, kde sa zúčastnili predstavenia Mio, môj Mio.

            „ Je to rytiersky príbeh o odvahe a láske, ktorá pretvára,  formuje a z obyčajných ľudí robí hrdinov. Astrid Lindgrenová, autorka preslávenej knihy Pipi dlhá pančucha, hovorí dielom Mio, môj Mio o potrebe výchovy, ktorá nie je založená na zákazoch a nariadeniach, ale na úprimnom záujme, láske a rešpekte. Mio nenachádza vnútornú silu vďaka nejakému čarovnému nápoju, ale práve vďaka podpore rodiny a priateľov. Ich vzájomná láska je hnacím motorom a prebúdza v ustráchanom chlapcovi pravého hrdinu, ktorý vie, že strach je potrebný, ale nesmie nám urobiť krok vpred.“

            Deťom sa predstavenie veľmi páčilo.

          • Naša škola žije florbalom

          • Najprv k nám zavítali tri reprezentantky Slovenska, ktoré bojujú na Majstrovstvách sveta vo florbale v Bratislave. Potom mnohí z nás, učitelia, žiaci i rodičia išli dievčatá povzbudzovať priamo na štadión Ondreja Nepelu. Zvlášť držíme palce Deniske Ferenčíkovej s číslom 10 - sestre našej pani učiteľky. No a napokon sme sa ešte zúčastnili benefičného turnaja, výťažok ktorého pôjde na zrekonštruovanie starej jedálne. Turnaj sa konal na našej škole.

          • 1. december - Svetový deň boja proti AIDS

          • Každý rok si 1. decembra pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Táto choroba je veľmi zákerná a týka sa každého z nás. AIDS a vírus HIV spôsobuje ľuďom utrpenie už veľmi dlho. Žiaľ, je nevyliečiteľná a liek na ňu neexistuje. Kampaň Červené stužky je zameraná na tento problém a je venovaná mladým ľuďom. Včasné odhalenie AIDS je nevyhnutné na predlženie života. Na túto chorobu zomrelo viac ako 330 000 detí, ktoré za to zvyčajne nemohli, lebo sa tak už buď narodili, alebo túto chorobu získali cez materské mlieko. Aj naša škola sa zapojila do tejto kampane, ktorej cieľom je informovať ľudí o AIDS a HIV. Projektový deň sa konal 1.12.2017 . Pri vstupe do budovy školy žiaci deviateho ročníka pripínali červené stužky prichádzajúcim učiteľom a žiakom. Deviataci - Nina Lackovičová, Natália Harenčárová, Arthur Melega a Radovan Stančík pripravili poučné prezentácie pre žiakov druhého stupňa.

          • Olympiáda v AJ

          • Dňa 21.11.2017 sa konalo školské kolo olympiády v ANJ. Zúčastnili sa ho žiaci 6.až 9.ročníka.

            Olympiáda mala 2 časti.

            1.časť písomná, kde sa overovali vedomosti z gramatiky, slovnej zásoby, čítanie s porozumením a počuvanie s porozumením.

            2.časť bola ústna. Mala 2 časti. V prvej žiaci vymýšľali príbeh k danému obrázku a v druhej sa venovali dialógu na danú tému.

            V kategorii 1A,6.a 7.ročník sa najlepšie darilo týmto žiakom:

            Na 1.mieste skončil Šimon Gerhat zo 7.B triedy.

            Na 2.mieste Alexandra Škultétyova zo 6.A triedy

            Na 3.mieste sa umiestnila žiačka 7.A triedy Ninka Orechovská

             

            V kategorii 1B, 8. a 9. ročník bolo umiestnenie nasledovné:

            1.miesto Horváth Filip 9.A

            2.miesto Martin Galbavý 8.B

            3.miesto Petra Lazárová 8.B

             

            Víťazom blahoželáme, nech sa im naďalej  tak krásne speakuje a Filipovi a Šimonovi želáme veľa šťastia v okresnom kole, na ktorom budú reprezentovať našu školu.

          • Tradičné indické umenie z papiera

          • Pán Dayal Rao z Indie predviedol našim žiakom fascinujúce tradičné indické dekoračné umenie. Žiaci vyšších ročníkov mali možnosť spýtať sa ho aj na zaujímavosti o Indii, indickom školskom systéme a pod.

          • Medové raňajky

          • Už po tretí krát sa naša škola zúčastnila veľkého slovinského projektu „Medové raňajky“. Tento krát to bolo formou audio – video prenosu. Naši žiaci 1. B triedy sa na akciu pripravovali celý týždeň. Pani Poklač Vojtechová z Filozofickej fakulty im predstavila Slovinsko, ako i príbeh Včielky Medky, s pani učiteľkou Zuzkou nacvičili krásne pesničky o včielkach a sladkom medíku. Vo štvrtok 16. novembra sa potom za prítomnosti hostí zo Slovinského veľvyslanectva spojili obrazom i zvukom s kamarátmi zo Slovinska. Program sa zavŕšil medovými raňajkami. Chlebíky pripravili žiačky siedmeho ročníka a dobrý čajík uvarili pani kuchárky.

          • Exkurzia Gabčíkovo, Hurbanovo

          • V pondelok 13.11. žiaci 4. AB a v utorok 14.11. žiaci 3. C a 4. C navštívili Vodné dielo Gabčíkovo. Z vyhliadkovej veže si prezreli celú monumentálnu stavbu. Zaujali ich najmä plavebné komory. Potom ich cesta viedla do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove, kde sa oboznámili s jej históriou, prezreli si planetárium a videli ako sa pozoruje Slnko ďalekohľadom cez otvor v kupole strechy. Exkurzia obohatila o nové zážitky a vedomosti, ktoré spracovali v zaujímavých projektoch.

          • SVETOVÝ DEŇ BEHU

          • V dňoch 9. a 10. novembra 2017 sa na školskom dvore základnej školy uskutočnili súťaže ku svetovému dňu behu. Žiaci sa mohli zapojiť do dvoch súťažných disciplín – vytrvalostný beh a šprint na 50m. Víťazi boli odmenení potleskom, certifikátom a špeciálnou odmenou.

          • Internetová žiacka knižka

          • Vážení rodičia,

            ospravedlňujeme sa za dočasný výpadok internetovej žiackej knižky. Na odstránení poruchy dodávateľ softvéru pracuje.

          • ÚĽUV – zážitkové vyučovanie

          • V piatok 3. novembra 2017 sa žiaci 5. A a 5. B triedy zúčastnili zážitkového vyučovania v Galérii ústredia ľudovej a umeleckej výroby na Obchodnej ulici v Bratislave. Vyskúšali si maľbu na sklo a úvod do remeselných techník v drotárskej a textilnej dielni. Pod vedením skúsených lektorov dostali nielen informácie o materiáloch a pracovných nástrojoch, ale si i sami vytvorili krásny výrobok. Šikovnosť, tvorivosť, kreativita a radosť z práce boli korunované tkaným náramkom, drôteným šperkom a obrázkom na skle, ktoré možno potešia ako darček rodičov, priateľov alebo známych.

          • Úcta k starším

          • MILAN RÚFUS - MODLITBIČKY

            Želanie
            „Aj napriek svojim šedinám, vždy budeš pre nás jediná. 
            Aj napriek tvojim vráskam, hreje ťa naša láska. 
            Prajeme Ti milý starký, starká, 
            Nech ťa sila neopúšťa, nech Ti stále slúži zdravie, 
            Či je deň, a či noc hustá.„

            Členovia ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU mali veľmi dobrý nápad. Pod vedením p. uč. Vörösovej vyhlásili súťaž o najkrajšiu nástenku na tému Úcta k starším. Žiaci sa veľmi snažili, jedna nástenka bola krajšia ako druhá. Dňa 6.11. sa porota rozhodla, že prvé miesto získajú  triedy: IX.A, IX.B, VI.A. Podľa vlastného výberu jeden deň nebudú skúšaní.

          • Výchovný koncert „Čo o mne vieš?!?“

          • Dňa 3. novembra 2017  sa uskutočnil hudobno-výchovný koncert „Čo o mne vieš?!?“ zameraný na tému Prečo kyberšikana? Táto téma sa denne rieši medzi žiakmi i pedagógmi na školách. Prináša so sebou smútok, strach, psychické problémy a preto o nej treba hovoriť. Ignorovanie tejto témy prerastá do obludných rozmerov, kedy sa riešia už len následky. So žiakmi je nutné hovoriť včas, aby bol dialóg preventívny. Koncert bol zameraný na nebezpečenstvá a nástrahy sociálnych sietí, riziká spojené s krádežou identity, trestnoprávnu zodpovednosť za ohováranie a klamstvá o pedagógoch, spolužiakoch, teda kyber kriminalitu i prevenciu a rady ako sa týmto rizikám vyhnúť. Pre prvý stupeň bol koncert formou rozprávky o 3 kozliatkach a zlom vlkovi – sústredený na podstatu šikany a kyberšikany,  spracovaný veselou a zábavnou formou. Pre druhý stupeň boli využité príbehy zo života ich rovesníkov, aby lepšie pochopili, čo kyberšikana znamená – zo strany agresora aj obete. A spomenula sa aj trestnoprávna zodpovednosť, keďže žiaci do nej spadajú. Oba koncerty boli doplnené známymi piesňami a žiaci si aj zaspievali. Besedu viedol  člen Ozbrojených síl SR nadporučík Mgr. B. Koncový  a hudobnú zložku mal na starosti M. Dragúň, spevák skupiny Nererback. Počas celého koncertu  kontrolnými otázkami overovali, či žiaci téme rozumejú.