• Sopky

          • Žiaci 5.ročníka preukázali svoju manuálnu zručnosť pri tvorbe modelov sopky. Pri realizácii aplikovali vedomosti z geografie o sopkách a sopečných javoch, použili rozmanité materiály a niektorí pokusmi predviedli simuláciu aktívnej činnosti sopky. Modely sopiek sú vystavené v našej škole a môžete si ich prezrieť aj v našej fotogalérii.

          • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

          • 9.2. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo DO online formou. Otázky boli z

            preberaného učiva, regionálnych dejín

            a témy na tento šk. rok: Pamiatky Unesco na Slovensku.

            Našu školu reprezentovali 4 žiaci.

            Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi a dvaja vyhrali svoje kategórie.

            kategória F: 1. miesto Viktor Fajčík VI. B – úspešný riešiteľ

            kategória F: Filip Khandl VII. C – úspešný riešiteľ

            kategória C: 1. miesto Matej Horváth IX. A – úspešný riešiteľ

            Vatkers Oganyan IX. A – úspešný riešiteľ

            Víťaz kategórie C postupuje do krajského kola.

            Všetci úspešní riešitelia si môžu úspech uviesť v prihláške na strednú školu.

            Blahoželáme!

          • Oznam

          • Vážení rodičia,

            v školskom roku 2022/2023

            prihlášky na SŠ (štvorročné, päťročné, osemročné štúdium)

             vypĺňa elektronicky zákonný zástupca  cez Edupage pod svojimi prihlasovacími údajmi

            termín do 14. marca 2022.

            Podrobnejšie informácie na webe/žiaci a rodičia/výchovný poradca tu

          • Korčuľovanie

          • V týždni od 24.1. do 28.1.2022 sa boli žiaci 3.D korčuľovať v Aréne Pezinok. Pod vedením pani učiteľky, pani asistentky a za pomoci rodičov si to žiaci veľmi užili a spestrili si vyučovanie.

          • Malé obzretie za Vianocami

          • Každoročné tradičné školské vianočné trhy sa nakoniec v decembri 2021 z dôvodu pretrvávajúcej pandemickej situácie nemohli uskutočniť. Do poslednej chvíle sa naši žiaci pod vedením školských špeciálnych pedagogičiek Pajdlhauserovej, Rajecovej, Lapošovej a Komendovej na ne starostlivo pripravovali a opäť s veľkou radosťou vyrábali mydielka, papierových anjelov, maľovali na tašky, zdobili sviečky, ... Krásne výrobky nakoniec potešil

             

          • Študentský preukaz ISIC

          • Vážení rodičia

            predstavujeme Vám študentský preukaz ISIC, ktorý slúži ako doklad preukazujúci status žiaka denného štúdia na základnej škole. Preukaz prináša množstvo výhod nielen samotným žiakom ale aj Vám - rodičom.

            S preukazom môže žiak nakupovať a využívať služby s rôznymi celoročnými zľavami u partnerov nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí, a tak denne šetriť vreckové a peňaženky rodičov. 

            Ak sa rozhodnete si preukaz ISIC klasik zakúpiť, použite link nižšie. Na výber máte plastový preukaz alebo jeho ekologickejšiu verziu, a to virtuálny preukaz (preukaz v mobile). Za preukaz sa platí ročný poplatok 10€, s tým, že teraz Vám ponúkame zľavový kód, heslo – „zstbiliska“ s ktorým kúpite preukaz do 10.1.2022 výhodnejšie.

             

            Link na zakúpenie ISIC karty je: Prihlásiť sa ‹ Objednaj-preukaz.sk — WordPress

            Heslo: zstbiliska 

             

            Tešíme sa, že spoločne môžeme prispieť k uľahčeniu študentského života.

            S pozdravom, 

            vedenie školy

          • 1.pomoc

          • Štvrtáci sa dnes zúčastnili školenia k poskytovaniu 1. pomoci. Vďaka Františkovi Majerskému a Michalovi Kubovčíkovi z OU Záchrana a Projektu SEPRP (Baštrng) a Nadácii NN ľuďom sa naučili poskytnúť prvú pomoc a použiť AED defibrilátor (Automatický Externý Defibrilátor), ktorý už onedlho bude umiestnený na budove školy. 

            Ďakujeme. 

          • STAVANIE IGLU

          • Zasnežený deň 09.12.2021 žiaci 3.A prvýkrát v školskom roku 2021/2022 využili na výstavbu snehového domčeka na dvore ZŠ Tbiliská. Žiaci 3.A sa tešia na ďalšie snehové zrážky v tomto školskom roku.

          • Mikuláš a jeho pomocníci

          • Aj tento rok chce Mikuláš prekvapiť a potešiť, čo najväčšie množstvo detí. Sám by však nezvládol zabaliť všetky balíčky so sladkým prekvapením. Preto si zavolal žiakov zo 7.C, ktorí s nadšením a odhodlaním jeho prosbu o pomoc prijali. Usilovne pracovali, aby ich snaha bola odmenená detskou radosťou.

          • Triedy s dištančným vzdelávaním

          • Triedy v dištančnom vzdelávaní 

            Vážení rodičia, k dnešnému dňu sa dištančne učia triedy: 

            1C - do 26.11.

            3C - do 29.11.

            4C - do 26.11.

            5A - do 26. 11. 

            5C - do 3.12.

            6B - do 26. 11.

            6C (časť triedy) - do 26.11.

            6D - do 26.11.

            7C (časť triedy) - do 29.11.

            8A - do 29. 11. 

          • Príde Mikuláš

          • Členovia ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU mali ďalší dobrý nápad, príde Mikuláš, ale online. Usilovne sa učili básničky, zháňali oblečenie. Nacvičili mikulášsky program. Žiaľ, tento rok do tried nepôjdu. Darčeky rozdajú pani učiteľky vo svojich triedach. Dúfame, že nálada bude sviatočná, nebude chýbať úsmev a radosť, akoby sa duch Sv. Mikuláša vznášal nad učiteľskými katedrami a žiackymi lavicami.

          • Červené stužky

          • Prvý december si celý svet pripomína ako Svetový deň boja proti AIDS. Žiaľ, tá zákerná choroba je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Na tento problém hľadá odpoveď aj celoslovenská kampaň Červené stužky, ktorá je zameraná na mladého človeka, na jeho vedenie k zdravého životného štýlu a na zvýšenie informovanosti o HIV. Kampaň za najúčinnejší prostriedok boja proti AIDS považuje odborné vedomosti o HIV. Kampaň je kampaňou mladých a je venovaná mladým.

            Pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS (1. december) John Dalli povedal: "Včasné odhalenie AIDS je nevyhnutné na včasnú liečbu a predĺženie života, keďže sa odhaduje, že približne jedna tretina ľudí nakazených HIV v Európe nevie o tom, že je nositeľom tohto vírusu." John Dalli ďalej uviedol: „HIV a AIDS spôsobujú utrpenie ľuďom a spoločenstvám na celom svete už vyše štvrť storočia. Testovanie je dôležitým prvým krokom v boji proti vírusu. Dnes nastal čas preradiť na vyššiu rýchlosť a zvýšiť naše nasadenie v boji s touto strašnou chorobou.“

            A preto si starší žiaci 2. stupňa rozšírili vedomosti na hodinách etickej výchovy.

          • Úcta k starším

          • MILAN RÚFUS - MODLITBIČKY

            Želanie

            „Aj napriek svojim šedinám, vždy budeš pre nás jediná.

            Aj napriek tvojim vráskam, hreje Ťa naša láska.

            Prajeme Ti milý starký, starká,

            Nech Ťa sila neopúšťa, nech Ti stále slúži zdravie,

            Či je deň, a či noc hustá.“

             

            Členovia ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU mali veľmi pekný nápad, chceli potešiť starenky a starčekov. Na hodinách technickej výchovy si žiaci druhého stupňa pustili na uzdu fantáziu a vyrobili krásne pozdravy. Možno, darovať je niekedy viac, ako byť obdarovaný. Keď sme im len trošku spríjemnili život , naše želanie sa splnilo.

            Chystáme aj mikulášsky program, ale žiaľ, online.

          • Modré nezábudky

          • Svetový deň duševného zdravia je každoročnou jesennou aktivitou Ligy za duševné zdravie. V roku 1991 bol vyhlásený Svetovou federáciou za duševné zdravie. Do slovenských ulíc sa vydajú tisícky dobrovoľníkov, ktorí predávajú modrú nezábudku. Ich cieľom je informovať verejnosť o problémoch súvisiacich so psychickými ochoreniami. Kvietok nezábudka si zvolili preto, lebo je malý, krehký a je pre nich symbolom krehkosti a zraniteľnosti ľudskej duše. Chcú upozorniť na to, aby ľudia nezabúdali na duševné zdravie, ktoré je našou dôležitou súčasťou. Podľa Svetovej federácie duševného zdravia si túto poruchu zažil každý piaty človek na vlastnej koži. Depresiu netreba brať na ľahkú váhu, lebo časté depresie vedú až k sebaubližovaniu, ba dokonca aj ku samovraždám. A preto sa žiaci 2. stupňa ZŠ Tbiliskej 4 zúčastnili dňa 18.10. na projektovom dni Modré nezábudky, žiaľ, online, na hodinách etickej výchovy.

          • Nariadenie o dištančnom vzdelávaní

          • V týždni od  8. 11. do 12. 11. 2021 je z dôvodu oznámenia rodičov o potvrdení ochorenia COVID19 žiaka/žiakov nariadené dištančné vzdelávanie v triedach: 

             

            4.A (len 6 žiakov), 4.B, 5.D, 5.C.

             

            Pripomíname, že pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá "Vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka" prostredníctvom EduPage.

            Žiak s príznakmi musí zostať doma. Pokiaľ rodič nevie vylúčiť príznaky, kontaktuje detského lekára.

          • Exkurzia 9.A + 9.B

          • Posledný októbrový pondelok a utorok žiaci 9.A a 9.B navštívili výstavu "Račianske mamičky navždy v našich srdciach" v interiéri Koloničovej kúrie, ktorú pripravili členovia Račianskeho muzeálneho spolku. Pútavý výklad členiek Račianskeho muzeálneho spolku doplnený vlastnými spomienkami zanechal v žiakoch hlboké dojmy. Prezreli si zaujímavé exponáty, mnoho fotografií račianskych mamičiek a starých mamičiek, spomienky na račianske jasle i materské škôlky... zaspomínali na svoje detské roky. Nadšenie vyvolali hračky, s ktorými sa sami voľakedy hrali (plyšové medvede, bárbiny, céčka, stavebnice...). K vážnemu zamysleniu ich primäla úvaha o tom, čo všetko prispieva k znečisteniu planéty (staré hračky, umelé plienky, staré oblečenie či nábytok). 

          • Jesenné prázdniny a samotestovanie

          • Vážení rodičia, blížia sa jesenné prázdniny a deti, verím, že aj vás, čaká niekoľko voľných dní. Prajem Vám ich príjemné prežitie. 

            Chcem Vás požiadať, aby ste využili možnosť domáceho samotestovania a otestovali deti pred rodinnými návštevami a aj pred nástupom do školy po skončení prázdnin. Máme opakovanú skúsenosť, že domáce samotestovanie odhalílo ochorenie u dieťaťa.

            Veľmi pekne Vás aj prosím, aby ste výsledok testu zadali aj do Edupage. Škola má povinnosť týždenne hlásiť počet vykonaných testov. 

            Ďakujem veľmi pekne a do voľných dní prajem veľa zdravia a príjemných chvíľ. 

            Zuzana Hirchnerová 

             

          • VLASTIVEDNÁ VYCHÁDZKA PO RAČIANSKYCH VINOHRADOCH

          • Dňa 25.10.2021 sa žiaci 3.A a 3.B zúčastnili vlastivednej vychádzky po račianskych vinohradoch. Žiakov sprevádzal pán Ivan Vrana z OZ TERROIR RAČA, ktorý žiakom porozprával o niektorých úsekoch račianskych dejín, o pestovaní viniča a tiež o názvoch jednotlivých vinohradov na Račou.