• Školské kolo Dejepisnej olympiády

          • 9.12. 2022 sa uskutočnilo ŠK DO. Žiaci 6. – 9. ročníka v štyroch kategóriách písali prezenčne 100 bodový test ( z témy na tento školský rok Veda a technika + učivo daného ročníka + regionálne dejiny). Výsledky v jednotlivých kategóriách: 

            kategória F – 6. ročník 

            1. miesto: Baranovský Adrián 6.D 

            2. miesto: Morávek Martin 6.D 

            3. miesto: Súčanský Patrik 6.A 

             

            kategória E – 7. ročník 

            1. miesto: Kern Richard 7.B 

            2. miesto: Gábrišová Katarína 7.B 

            3. miesto: Sopóci Sofia 7.B 

             

            kategória D – 8. ročník 

            1. miesto: Molnár Matthias  8.B 

             

            kategória C – 9. ročník 

            1. miesto: Brtáň Šimon 9.A – úspešný riešiteľ ŠK 

            2. miesto: Oravec Matúš 9.A – úspešný riešiteľ ŠK 

            3. miesto: Nehéz Tomáš 9.A 

             

            Žiaci Brtáň a Oravec sa stali úspešnými riešiteľmi ŠK a tým získali postup do okresného kola 8.2.2023. 

            Všetkým zúčastneným blahoželáme a postupujúcim budeme držať palce. 

             

            Mgr. Štefaniová 

          • Račianske vianočné trhy

          • Naši žiaci 1. aj 2. stupňa vyrobili počas individuálnych stretnutí so špeciálnymi pedagógmi a psychológmi zo školského podporného tímu rôzne malé darčeky, ozdoby, dekorácie, sviečky, pohľadnice a iné vianočné drobnosti. Vyrábali ich s veľkou láskou a radosťou. Výťažok z predaja počas Račianskych vianočných trhov 9.12. a 10.12.2022 pred Nemeckým kultúrnym domom venovali  v spolupráci s oddelením sociálnych vecí MÚ Rača obyvateľovi Rače, ktorý sa ocitol v ťažkej životnej situácii.

            Veľmi pekne ďakujeme MÚ Rača za túto príležitosť a veríme, že peniaze pomôžu na správnom mieste.

          • Exkurzia Shoss Hof

          • Príjemný adventný deň strávili žiaci siedmeho ročníka na exkurzii v rakúskom Schoss Hofe. Okrem stálej expozície vo vidieckom sídle Márie Terézie si obzreli aj vianočnú výstavu v zámockých komnatách. Pohladkali zvieratká na priľahlom statku a na pozadí historickej kulisy si vychutnali tradičné vianočné trhy. V nezabudnuteľnej atmosfére ochutnali vianočný punč a iné kulinárske lahôdky. Cenu zlata mal v chladný deň najmä horúci čaj. Žiaci si obzreli umelecké remeslá, precvičili nemčinu v praxi a pre svojich najbližších nakúpili originálne darčeky, ktorými budú chcieť prekvapiť pod vianočným stromčekom. Uzimení, ale s jedinečným zážitkom sa vrátili domov.  

          • Po stopách Márie Terézie

          • Žiaci 7.D triedy sa dňa 2. decembra zúčastnili exkurzie: Po stopách Márie Terézie v Bratislave. Pútavý výklad im porozprával pán učiteľ Chylák. Deti sa dozvedeli aké predmety Mária študovala počas svojho detstva. Aké reformy zaviedla do života a napríklad aj to, že koľko mala detí a kde v Bratislave bola korunovaná. Verím, že práve aj táto exkurzia pomohla k osobnému rozvoju detí, rozšírila ich obzor a utužila kolektív.

            Mgr. Mrafková

          • Mikuláš

          • V stredu 6.12.2022 zavítala mikulášska nálada aj na Základnú školu Tbiliská 4. Už od rána bolo na učiteľoch i na žiakoch badať, že to nie je len ďalší deň v škole. Panovala tu sviatočná nálada, akoby sa duch Sv. Mikuláša vznášal nad učiteľskými katedrami i žiackymi lavicami.

            Pri vchode do budovy školy už prichádzajúcich žiakov čakal Mikuláš so svojimi pomocníkmi. Žiaci ešte pred prvým zvonením zaplnili tabule klasickými i originálnymi mikulášskymi rýmovačkami o neskúšaní a neučení sa, ktorými sa snažili obmäkčiť učiteľov.

            Zazvonenie na prvú hodinu oznámilo Mikulášovi, čertíkom a anjelikom, že sa môžu vybrať do tried. Na prvom stupni ich detičky už očakávali. Nespustili oči z malého predstavenia, ktoré si pre nich Mikuláš pripravil. Následne ho ale prekvapili svojimi vynikajúco nacvičenými básničkami alebo pesničkami. Na druhom stupni sa však Mikuláš stretával s deťmi menej ochotnými spievať, ale zato ho pobavili v každej triede nejakou vtipnou anekdotou. Mikuláš všetkých odmenil sladkou maličkosťou.

          • Návšteva Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci

          • Vo štvrtok 24. novembra 2022 sa sympatická skupinka v zložení žiakov V. B a VI. B triedy v sprievode pani učiteliek Jaššovej a Vörösovej zúčastnila na exkurzii do Hvezdárne a planetária M. R. Štefánika v Hlohovci. Hlohovec patrí k malému počtu miest na Slovensku, kde sa nachádzajú hvezdáreň a planetárium. Deti si v príjemnej odpočinkovej polohe mohli pozrieť v premietaní na kopulu umelú oblohu, Slnko, Mesiac, planéty, hviezdy viditeľné voľným okom, Mliečnu dráhu, a to všetko v rôznych ročných obdobiach a zo zemepisných šírok od severného pólu po južný. Súčasťou projekcie bolo aj niekoľko menších projektorov: model Slnečnej sústavy, Jupiter so štyrmi Galileiho mesiacmi, kométa, meteory a umelá družica Zeme. V závere sme naše zrakové zmysly ešte potešili laserovou show, ktorá bola spolu s mystickou hudbou v pozadí naozaj dokonalým vizuálnym divadlom. Návšteva planetária bola pre nás krásnym zážitkom, vrelo odporúčame.

          • Zdobenie stromčeka

          • Žiaci z V.C vyzdobili stromček na Primaciálnom námestí. Po dvojročnej prestávke sa naša škola opäť zapojila do akcie, ktorú organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Posledný novembrový deň piataci spolu s pani učiteľkami strávili v centre mesta pri zdobení vianočného stromčeka, ktorý bude reprezentovať ZŠ Tbiliská. Samozrejme, aj použité ozdoby sú vytvorené šikovnými rukami našich žiakov. Všetky stromčeky budú až takmer do Vianoc zdobiť Primaciálne námestie a uchádzať sa o titul najčarovnejší vianočný stromček. Následne poputujú do domovov sociálnych služieb, charitatívnych organizácií a združení a do rodín, ktoré by si vianočný stromček nemohli dovoliť.Po dobre vykonanej práci nasledovala odmena, návšteva vianočných trhov na Hlavnom námestí, kde sme si pri detskom punči užili trochu vianočnej atmosféry.

            PS: Ak by ste chceli zahlasovať za náš stromček v súťaži, budete mať možnosť od 2. decembra na facebookovej stránke BKIS, tam budú zverejnené aj ostatné podrobnosti súťaže.

          • Exkurzia

          • 9. 11. 2022 sme sa my žiaci VI.C pod vedením pani učiteľky dejepisu vybrali do Archeologického múzea spoznávať tajomstvá Starovekého Egypta. Exkurzia sa začala príjemnou prechádzkou historickým centrom Bratislavy a pokračovala po nábreží Dunaja až do múzea. V múzeu nás pani sprievodkyňa oboznámila s dejinami Starovekého Egypta, predstavila nám exponáty vo vitrínach. Počúvali sme a dopĺňali poznatky do pracovných listov. Zaujali nás časti skutočnej múmie človeka, šperky, sošky i múmia malého krokodíla. Už vieme na čo slúžili kanopy. Potom sme navštívili tvorivé dielne, kde nás zaujala maketa povodia Nílu, vyskúšali sme si Tutanchamonovu masku, tí odvážnejší vstúpili i do šamanskej jasyne a pani učiteľka poskladala Moraviansku venušu. Všetci sme si vyrobili dva egyptské amulety: skarabea a Hórovo oko, ktoré nám zostali ako pekná upomienka na dejepisnú exkurziu. 

          • PO STOPÁCH MÁRIE TERÉZIE

          • Dňa 11. novembra 2022 sa žiaci šiesteho ročníka ZŠ Tbiliská vydali na cestu po stopách Márie Terézie v bratislavskom Starom Meste. V rámci komentovanej prehliadky sa zastavili na miestach, ktoré Mária Terézia preukázateľne navštívila: pri bývalej vydrickej bráne, pri Dóme sv. Martina, na korunovačnom námestí (dnes Nám. SNP), pri kostole františkánov a pri kláštore Notre Dame.

          • Atletika

          • Na atletickej dráhe našej školy sa 11.10 konal prvý ročník bežeckého súboja pod názvom Račianske kolečko. ZŠ Tbiliská si v ňom zmerala sily s MŠ J. A. Komenského. Behalo sa štafetovým spôsobom pričom sa postupne striedali deti od prvého až po deviaty ročník. Priebeh bol do poslednej chvíle vyrovnaný, no napokon sa vďaka výbornému finišu z prvenstva tešili žiaci našej školy. Gratulujeme!!!

            Mgr. Miroslav Mojský

          • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Každý rok organizuje aj naša škola olympiádu v anglickom jazyku. Úlohou olympiády je preveriť zručnosti a jazykové kompetencie žiakov nad rámec učebných osnov z oblasti gramatiky, slovnej zásoby, čítania a počúvania s porozumením, ako aj ich schopnosti produkovať ústny prejav a preukázať úroveň nadobudnutých vedomostí, ako aj tvorivosť a zručnosti ich využitia v komunikácii.

            Školské kolo anglickej olympiády sa tento rok uskutočnilo v pondelok, 7.11.2022. Súťaže sa zúčastnilo 42 žiakov našej školy, ktorí súťažili v dvoch kategóriách. V kategórii 1A súťažili žiaci 7. ročníka a v kategórii 1B žiaci 8. – 9. ročníka. Vedomosti žiakov hodnotila odborná porota, ktorú tvorili pani učiteľky anglického jazyka: Mgr. Denisa Buchelová, Mgr. Kristína Dobrovská a Mgr. Slávka Gažda v spolupráci s lektorom p. Tracey Lesanom, s ktorým žiaci absolvovali ústnu časť olympiády. Na základe bodového hodnotenia sú výsledky našich žiakov nasledovné:

            Kategória 1A

            1. miesto: N. Schätzel, 7.D

            2. miesto: P. Schätzel, 7.D

            3. miesto: A. Amin, 7.B

            Kategória 1B

            1. miesto: O. Nedeliak, 9.A

            2. miesto: E. Scherhauferová, 8.C

            3. miesto: J. Bolerázsky, 9.A

             

            Olympiáda v anglickom jazyku je postupová súťaž, takže víťazi prvých miest jednotlivých kategóriách postupujú do okresného kola. Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť, víťazom srdečne gratulujeme a postupujúcim držíme palce v ďalšom kole súťaže.

            Mgr. Denisa Buchelová

          • Úcta k starším

          • Mesiac október je mesiac úcty k starším. Tento mesiac je pripomienkou, že si máme vážiť a ctiť starších ľudí, nezabúdať im prejavovať lásku a úctu.

            Pri tejto príležitosti deti z 1.A a 2.A triedy pod vedením vychovávateliek p. Evičky Kúdeľovej a Márie Lazarčíkovej pripravili program pre seniorov z Denného stacionára na Plickovej ulici.

            Zaspievali a zatancovali slovenské piesne a Andrejko Rizik zarecitoval básničku pre starých rodičov.

            Nakoniec deti rozdali kvety s malým prekvapením.

            Odmenou im bol potlesk a malá sladkosť.

          • Šarkaniáda

          • Jeseň v našej škole sme si tento rok spestrili púšťaním šarkanov. Atmosféru spríjemnilo krásne jesenné počasie. Na oblohe sa usmievalo slniečko a pofukoval jemný vietor. Deti si na spoločnú akciu priniesli vlastných šarkanov. Spoločne sme sa tešili z toho, ako sa nám nad našimi hlavami vznášali šarkany rôznych farieb i veľkostí. Deti sa nabehali a vyšantili do sýtosti.

          • Zatmenie Slnka

          • Čiastočné zatmenie Slnka 25. októbra bol najvýznamnejším astronomickým úkazom v tomto roku. Toto krásne nebeské divadlo sme si nenechali ujsť. Pohľad na „odhryznuté Slnko“ bol krásny. Samozrejme nezabudli sme ani na bezpečnosť a zdravie našich očí. Použili sme čierne sklá určené na zváranie. Cez ne sme videli, ako sa kúsok slniečka na chvíľu kamsi stratil. Fotky Slnka urobil Jakubko Hatnančík z 8.C triedy, za ktoré mu ďakujem.

            Mgr. Alena Mrafková

          • Exkurzia Aurélium Bratislava

          • Žiaci 7.C a 7.D triedy sa dňa 12.10.2022 zúčastnili exkurzie v zábavnom centre Aurélium. Názov je odvodený od krstného mena Aurela Stodolu, významného technika, fyzika, zakladateľa teórie o parných turbínach a zároveň profesora svetoznámeho Alberta Einsteina. Motto tohto centra je: „Dôležité je neprestať sa pýtať“. My ako skúsení fyzici sme sa rozhodli ísť si prakticky osvojiť a spoznať fyzikálne zákony, s ktorými sa každý deň stretávame a sú pre nás samozrejmosťou. A práve Aurélium je miesto, kde sa prelína zábava s učením. Žiaci sa zábavnou formou zoznamovali so zákonitosťami prírodných vied. Spoznali prácu Nikolu Teslu – teslov svet. Zabávali sa s exponátmi demonštrujúcimi základné vlastnosti kvapalín – nestlačiteľnosť, hydraulika, zoznámili sa aj so svetom optiky – šírenie svetla, spektoskopia. Z centra žiaci odchádzali plné zážitkov a dojmov.

             

            Mgr. Alena Mrafková

          • ŠKODA AUTO

          • 18.10. 2022 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili exkurzie v rámci kariérneho poradenstva - interaktívneho projektu ŠKODA AUTO EDU.LAB. Mohli tak nazrieť do zázemia jednej z najväčších automobiliek v strednej Európe. V mobilnom laboratóriu sa oboznámili s technológiami súčasnosti i budúcnosti (virtuálna realita, tajomstvá robotiky, umelej inteligencie, 3D tlače, termovízie). Oboznámili sa s prednosťami elektromobilov a mohli si sadnúť i za volant kamiónu. Mnohým žiakom to uľahčí rozhodovanie s výberom ďalšieho štúdia na SŠ. 

          • Železničná polícia

          • Vďaku spolupráci rodičov zo 4.C triedy mali žiaci všetkých 4. ročníkov dňa 14.10.2022 možnosť zúčastniť sa veľmi milej debaty s príslušníkmi Železničnej polície. Po predstavení ich práce, vysvetlení významu Pomáhať a chrániť!a krátkej ukážke dostali deti priestor na otázky. Deti boli naozaj zvedavé a pýtali sa na všetko možné. Po debate nasledovala prehliadka časti výzbroje avýstroja polície. Kto chcel, mohol si zbrane aj chytiť, vyskúšať si obliecť “korytnačkua prilbu. Dievčatá aj chlapci údermi obuška overovali pevnosť policajného štítu. Vydržal. Ďakujeme pánom policajtom za to, že si našli na nás čas a priblížili nám ich dôležitú prácu. 

          • Exkurzia Gabčíkovo a Hurbanovo

          • Žiaci 4. ročníkov sa v dňoch 4. a 11.10.2022 zúčastnili krásnej exkurzie naprieč Žitným ostrovom. Najskôr ich cesta viedla kVodnému dielu Gabčíkovo, kde si prezreli zvyhliadky toto mohutné dielo, hlavne plavebné komory. Prvej skupine sa pošťastilo vidieť aj prechod výletnej lode cez plavebnú komoru. Žiaci mali možnosť na vlastné oči vidieť veľkosť stavby a uvedomiť si jej význam avyužitie. Ďalej ich cesta viedla do Slovenskej ústrednej hvezdárne Hurbanovo. Tu mali možnosť oboznámiť sa sjej históriou,pozrieť si malé múzeumapredovšetkýmvychutnať si planetárium. Žiaci sa obohatení onové vedomosti azážitky vrátili šťastne domov.