• Tajomná noc

          • V piatok 3.11.2023 podvečer sa otvorila brána našej školy pre triedy 1. stupňa (2.A a C, 4. A a B), aby zažili „Tajomnú noc“. Deti prišli v kostýmoch s dobrou náladou aočakávaním, ako sa zmení škola v noci. 

            Dostali pripravené kartičky s logom Tajomnej noci a hymnou, ktorou sme vo foyer otvorili večer.  

            Potom sme sa rozpŕchli do svojich tried, kde nás čakali tvorivé dielničky a každý si vyrobil svoj vlastný lampášik. 

            Po výdatnej večeri deti v temných tajomných zákutiach školy hľadali indície, plnili rôzne úlohy  a nakoniec zvládli skúšku odvahy v chodbe plnej nástrah.  

            Na diskotéke opadol zo všetkých strach a mohli sme ísť do svojich tried a zakukliť sa do spacákov. Do noci nám svietili čarovné lampášiky. 

            Na raňajky si deti pochutnali na teplom čajíku a dobrotách, ktoré nachystali rodičia, za čo im pekne ďakujeme.  

            Počas celej akcie nám boli nápomocní žiaci z 8.A: Z. Gharbi, E. Menčlová, V. Krupová, A. Tapšíková, M. Kovács, L. Nehéz, O. Zvirinský a A. Zvolenský a žiačky z 9.A Sasová aŠtibrányová. Za super prístup kmalkáčom“ a veľkú pomoc im patrí veľká vďaka! 

          • Burza kníh

          • ​​​​​​​,,Kniha sú listy papiera s množstvom textu zviazané do zväzku," povedal by odborník. Mnohí ľudia však v knihe vidia čosi viac. Vidia v nej priateľa a zároveň aj učiteľa. Potvrdzujú to aj slová:,, Všetky sú rovnaké, a predsa je každá iná."

            Už v dávnych dobách sa považovala za zdroj múdrostí a informácií. Kniha nám pomáha rozvíjať našu fantáziu, predstavivosť, núti nás premýšľať, rozširuje našu slovnú zásobu, alebo nás vzdeláva. Tak, ako každé dieťa má svoju najobľúbenejšiu hračku, televízny program, sladkosť, či kamaráta v škole, malo by mať aj svoju najobľúbenejšiu knihu. Získanie pozitívneho vzťahu ku knihám však zvyčajne nebýva vecou náhody, ale závisí od prostredia, v ktorom dieťa žije. Ak dieťa žije v prostredí, kde rodičia čítajú, bude ich nasledovať. Deti prirodzene napodobňujú návyky svojich rodičov, či už dobré alebo zlé. Čítanie je však jedným z najlepších návykov, aký môžu rodičia svojim deťom dať. Možno naši žiaci si cestou do školy a cez prestávky budú rozprávať obsahy kníh.

            Žiaci Školského parlamentu zorganizovali burzu kníh, ktorá sa konala vo vestibule školy dňa 25.10. Predávali ich za symbolické ceny. Možno už viackrát prečítané knihy posunuli ďalej a urobili radosť niekomu inému. Tento štvrtok bol iný ako zvyčajne. Akcia sa deťom veľmi páčila a dúfajme, že zistia, prečo nazývame knihu priateľom človeka.

          • Po stopách Márie Terézie

          • V stredu 25. 10. sa žiaci 7. D triedy zúčastnili komentovanej prechádzky Starým Mestom. V príjemnom jesennom počasí sa vybrali po stopách Márie Terézie a spoznali históriu nášho krásneho hlavného mesta ešte o trochu viac. Veľmi pekne sa chcem poďakovať žiakom za skvelý prehľad dejinami a nemenej nášmu sprievodcovi pánovi Ivanovi Chylákovi za pútavý výklad. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné zážitky.

            Michaela Padošová, triedna učiteľka 7. D

          • Deň župných škôl

          • V piatok 13. októbra 2023 sa žiaci 9A,B,C aj so svojimi triednymi učiteľkami zúčastnili Dňa župných škôl v nákupno- zábavnom centre Bory Mall, kde si žiaci mohli vyberať  z 13 gymnázií (z nich 8 má aj bilingválne triedy), jednej športovej školy, 6 priemysloviek, z 12 technických odborných škôl, zo 4 obchodných a z 1 hotelovej akadémie, zo 7 odborných škôl zameraných na služby, z 5 umeleckých škôl, z 2 zdravotníckych a 3 pedagogických škôl v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja.  Chemici, kuchári, pekári, informatici, elektrotechnici, kvetinári, či kaderníci na jednom mieste. Žiaci základných škôl, rodičia, pedagógovia ako aj široká verejnosť mohli stredoškolákom a pedagógom župných stredných škôl klásť počas dňa zvedavé a zaujímavé otázky. Akcia sa konala v rámci kariérneho poradenstva. Žiaci sa rozhodujú ako ďalej a je dôležité zaujímať sa svoj budúci profil, ľahšie si potom nájdu prácu. Je dôležité sa dostať na školu ale i vybrať si profesiu, ktorá ich bude baviť. Stredné školy v informačných stánkoch odprezentovali informácie o školách, odboroch vzdelávania, možnostiach štúdia a úspechoch škôl. Na pódiu mali pripravený aj sprievodný program, kde žiaci odprezentovali  ukážky hudobných, tanečných a speváckych vystúpení, módnej prehliadky, viazania kytíc, prvej pomoci, výcviku psov či športových činností. Cieľom tejto exkurzie bolo bližšie sa oboznámiť so strednými školami, zorientovať sa v ponuke a umožniť žiakom lepšie si vybrať tú správnu školu alebo školu, ktorá ich zaujme čo najviac.  

          • BÚTĽAVÁ VŔBA

          • Schránka dôvery - bútľavá vŕba, ktorej sa môžeš zdôveriť s čímkoľvek.

             

            Kde ju nájdeš?

            Pri kabinete školského podporného tímu, vedľa jedálne.

            Načo slúži?

            Schránka dôvery je tu PRE TEBA, keď potrebuješ pomôcť, zdôveriť sa so všetkým, čo ťa trápi a teší, ak máš nejaký nápad na zmenu, alebo nás chceš na niečo upozorniť.

             

            Odkazy číta školský podporný tím. Ak sú adresované ďalším osobám, doručí im ich.

             

            Prečo schránka dôvery?

            · Niekedy je dobré mať pocit a istotu, že stále existuje riešenie ťažkých situácií. Nie vždy sme schopní niektoré náročné situácie zvládať sami.

            · Každý problém je riešiteľný, ak ho chceme riešiť. Tu sa vám všetkým ponúka možnosť, podpora aj istota, že je tu niekto, kto je ochotný práve Vaše starosti aj radosti zdieľať a pomôcť, dôjsť k riešeniu.

             

            Schránka dôvery sa riadi týmito pravidlami:

             

            · 1. Svoje nápady, výzvy, pripomienky, kritiku či pochvalu, sťažnosť, problém, čokoľvek čo ťa trápi, napíš na papier, ošetri veľkou dávkou slušnosti a vhoď do schránky.

            · 2. Odkaz môže byť podpísaný, ale aj anonymný.

            · 3. Pre jednoduchšie riešenie a doručenie odpovede uveď prosím svoju triedu, alebo emailovú adresu, kde ti odpoveď zašleme. Do anonymných odkazov napíšte aspoň znak, alebo heslo o ktorom viete len vy.

            · 4. Do odkazu tiež napíšte, komu je určený (ak si žiadate odpoveď od konkrétnej osoby).

             

             

            Ďakujeme za prejavenú dôveru a už sa tešíme na Vaše odkazy!

             

             

            Tešíme sa na Vaše listy.

             

            ŠKOLSKÝ PODPORNÝ TÍM

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

          • V utorok 17. 10. 2023 sa v priestoroch našej školy konalo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Ide o postupovú súťaž, ktorá má v našej škole dlhú tradíciu, a je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka. Vybraní žiaci našich „osmičiek“ a „devín“ sa najprv potrápili pri písomnom online teste a v druhom kole (ústnej časti) predviedli svoje verbálne nadanie pri transformácii textu a rečníckom prejave pred porotou v zložení pani učiteliek A. Vörösovej, E. Jaššovej a L. Čulenovej a, samozrejme, pred svojimi spolusúťažiacimi spolužiakmi. Porota to nemala jednoduché, sily boli dosť vyrovnané, ale v závere sme sa po zhodnotení obidvoch častí svorne zhodli a školské kolo Olympiády zo slovenčiny v našej škole v školskom roku 2023/2024 dopadlo nasledovne:

            3. miesto - Nella Ármai

            2. miesto - Katarína Gábrišová

            1. miesto – Lenka Rajkovičová

          • Návšteva knižnice

          • Pri príležitosti Dňa školských knižníc sme s 3.B a 3.E išli do miestnej knižnice na Žarnovickej ulici. Deti sa začíťali do aktuálnej detskej literatúry, vypočuli si zaujímavosti zo sveta kníh a vypožičali si knihy podľa vlastného výberu.

          • Šarkaniáda

          • Tak ako minulý rok, aj v tomto októbri sme využili veterné počasie na už tradičnú Šarkaniádu. Deti rôznych ročníkov si navzájom pomáhali, aby sa každý šarkan dostal do oblakov. Prišli nám na pomoc aj piataci z rôznych tried.

          • Medvedia skala 4.B

          • Žiaci 4.B sa zúčastnili na účelovom cvičení na Medvedej skale nad Harmóniou. Tento (pekný) jesenný deň sa niesol v duchu prekonávania prekážok aj samých seba, v duchu vzájomnej spolupráce a pomoci. 

            Deti boli neuveriteľne odvážne a disciplinované. Okrem lezenia si užili opekanie pri ohni, vône a farby lesa, návštevu štôlne, húpanie v hamaku... 

            Všetci si zaslúžia bobríka odvahy!!! 

             

             Veľká vďaka manželom Štulrajterovým, pánovi Farbiakovi a pánovi inštruktorovi Markovi Mižičkovi. 

        • ZBER PAPIERA
          • ZBER PAPIERA

          • !!!!!ĎAKUJEME!!!!!!

             

            Nazbierali sme 11 625kg (11,6 ton papiera).

             

            Celkové vyhodnotenie bude čoskoro.

          • Svetový deň prvej pomoci

          • Pri príležitosti Svetového dňa prvej pomoci sme si k nám pozvali záchrannú zdravotnú službu. Žiaci 2.C, 3.B a 4.E mali možnosť dozvedieť sa základné informácie o práci záchranárov, pozreli si sanitku zvnútra a jej vybavenie, vypočuli si pravidlá prvej pomoci a vyskúšali si prvú pomoc na figuríne.