• Potulky Devínskou Kobylou - 3.A a 3.B
          • Potulky Devínskou Kobylou - 3.A a 3.B

          •             Devínska Kobyla je malokarpatský vrch v Bratislave, medzi Devínom, Devínskou Novou Vsou a Dúbravkou. Žiaci 3. A a 3. B tu dňa 2. júna absolvolali exkurziu v spolupráci s Ekocentrom DAPHNE. Pri unikátnom pieskovisku Sandberg voľným okom i s ďalekohľadom pozorovali pestrofarebné včeláriky. Dozvedeli sa čo je to chránené územie, pozorovali stopy, ktoré tu zanechali dávne živočíchy. Naučili sa ako vzniká skamenelina. Spoznali vzácne voľne rastúce rastliny i ďalšie voľne žijúce živočíchy. Videli rieku Moravu s lužnými lesmi, Rakúsko i hrad Devín.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Škola v prírode Duchonkaland
          • Škola v prírode Duchonkaland

          • V dňoch od 2. júna do 6. júna  žiaci 2.A triedy strávili so svojou pani učiteľkou i pani vychovávateľkou spoločné chvíle v Škole v prírode v prekrásnej prírode Štiavnických vrchov v DuchonkoLande v Prašiciach.

            Cestou do ŠvP žiaci navštívili Vojenské historické múzeum v Piešťanoch. Prezreli si leteckú, delostreleckú,  ženijnú, tankovú a obrnenú techniku i techniku protivzdušnej obrany.
            Denný program bol veľmi pestrý a zaujímavý. V dopoludňajšej činnosti sa realizoval vzdelávací program -  písanie listov rodičom, tvorba denníka plného zážitkov z predchádzajúceho dňa, ktorý im pomôže aj pri rozprávaní zážitkov zo ŠvP. Spoznávanie druhov stromov, rastlín a živočíchov v prírode bolo spojené aj s jej ochranou. Uskutočnili výlet do  Mini ZOO pod Babicou, v ktorej mohli vidieť viac ako 120 zvierat z viac ako 30 druhov zo 6 kontinentov Zeme. Vedomosti z finančnej  gramotnosti si žiaci overili v praxi kupovaním suvenírov, pohľadníc a sladkostí. Nadobudnuté vedomosti si overili vedomostným kvízom Vševedko.

            Popoludňajší a večerný program s názvom  Rozprávkovo tvorili hry - guličková vojna, plachtovolejbal, trhovisko, kráľovské ZOO, jazerný kráľ, trhovisko, poľovačka, zber úrody, dračie hniezdo, na ježibabu, varenie odvaru, na zvedavku, atraktívna hodinka, diskotéky, divadielko, streľba z luku či opekáčka.  Animátori umocňovali svoju prácu používaním rôznych rekvizít a hlavne kostýmov.

            Žiaci boli za úspechy v súťažiach oceňované diplomami, vecnými cenami a na záver si pripili detským šampanským a zaspievali si „Živio.“

            Aj touto cestou ďakujeme Združeniu rodičov na našej škole i všetkým rodičom, ktorí tieto krásne ceny deťom poskytli.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Exkurzia do Viedne
          • Exkurzia do Viedne

          • Štyridsiati žiaci učiaci sa nemčinu sa rozhodli vyskúšať si svoje znalosti cudzieho jazyka v praxi a prihlásili sa na exkurziu do Viedne. 28. mája 2014 nás privítala rušná Viedeň, plná turistov, obdivujúcich pamiatky historického centra, ku ktorým sme sa pripojili aj my.

            Hlavným cieľom našej exkurzie bol Haus des Meeres – Dom mora.  Sídli v unikátnej desaťposchodovej budove, ktorá mala pôvodne slúžiť na protileteckú obranu. Aj vďaka tejto neobvyklej architektúre je možné ,aby sa najväčšie akvárium rozprestieralo cez dve podlažia. Jednotlivé poschodia sú tematicky rozdelené, vo veľkej nádrži na prízemí nájdeme akvárium so žralokmi, ďalej nádrže s piraňami a množstvo iných morských aj sladkovodných rýb. Okrem vodných živočíchov sú tu však aj teráriá s  pavúkmi, hadmi a inými plazmi vrátane krokodílov. Všetky zvieratá však nie sú zatvorené, môžeme tu stretnúť voľne lietajúce papagáje či pobehujúce opičky, ktoré si pri troche šťastia dokážete aj pohladiť. Terasa na poslednom poschodí nám umožnila nádherný pohľad na Viedeň.

            Deň prebehol akosi rýchlejšie ako v škole. Zrazu bolo 18:00 a my sme pri škole vystupovali  z autobusu.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Výlet do Abelandu
          • Výlet do Abelandu

          •    V piatok 30. mája 2014 sa žiaci 5.A. a 5.B vybrali do Abelandu, dedinky remesiel pri Lozorne. Témou exkurzie bola legenda o Cyrilovi a Metodovi.

               Pri vstupe nás vítal brat Gorazd, učeň Cyrila a Metoda. Vravel, že prišiel na Veľkú Moravu, aby nás naučil písať a čítať. Samozrejme, že všetci to už dávno vieme, ale hlaholiku sme dovtedy neovládali. Priviedol nás do areálu Abelandu a tam nás obliekli do vzácnych látok. Čakali sme na brata Klimenta a jeho odkaz od Cyrila a Metoda. Začali zvoniť zvony a v tom Kliment prichádzal.

               Rozdelili sme sa do troch skupín. V prvej sme si varili čaj z byliniek, ktoré sme natrhali v záhradke. V druhej skupine sme sami piekli pečivo. Mali sme možnosť skúsiť vyrábať múku, hoci naše pečivo sme z nej nepiekli. V tretej skupine sme vyrábali náramky z vlny. Pozreli sme si zvieratká, nakŕmili ich, hrali sme sa na ihrisku.

               Odrazu brat Gorazd začal bubnovať. Všetci sme sa zhromaždili pri veži. Oznámili nám, že sa blížia Frankovia. „Sú nebezpeční a zlomyseľní, zakrádajú sa a potom zaútočia,“ upozorňovali nás. Museli sme sa naučiť bojovať. Samozrejme, patrí k tomu aj jazda na koni.

                Opäť sme sa rozdelili do troch skupín. V jednej sa jazdilo na koni, v druhej sa  strieľalo z luku a v tej tretej sme šermovali. Ukázali nám výstroj starovekých vojakov, mohli sme si ho vyskúšať a bol naozaj veľmi ťažký. Ukázali nám ako sa ním narábalo a načo slúžil.

               Keď sme absolvovali všetky stanovištia, bubny sa opäť ozývali a  zvolávali nás k veži. Niečo nám rozprávali, keď vtom prišiel Frank a ukradol nám našu hlaholiku. Doniesli nám zbrane - papierové gule oblepené lepiacou páskou a my sme začali útočiť. Každý mal jeden život, iba Frank mal desať. Útočili sme, hádzali sme po ňom papierovými guľami. Po čase sa vzdal, vrátil nám hlaholiku a utiekol.

                Ako sme náš odkaz v hlaholike získali späť, rozlúštili sme ho a vydali sme sa hľadať poklad, o ktorom tam bolo napísané. Hľadali sme podľa rôznych indícií.

               Nakoniec nás zaviedli do malého dreveného kostola, v ktorom nám pripomenuli niečo, čo všetci poznáme z legendy o Svätoplukovi. Darovali nám tri prúty, symbol súdržnosti, aby sme ich zasadili pred našou školou.

               Naobedovali sme sa, kúpili sme si suveníry a spokojní sme išli domov.

                                                                                                                       Natália Čerňanová, 5.B

             

             

             

        • Tretiaci v BBD
          • Tretiaci v BBD

          •                 Vo štvrtok 29. mája navštívili žiaci 3. a 3. B Bratislavské bábkové divadlo na Dunajskej ulici. Pozreli si nedávno odpremiérované predstavenie Myška nie je líška. Videli zaujímavý príbeh myšky Utekajky a lišiaka Ryšiaka. Ako úhlavní nepriatelia sa náhodne ocitli spolu v nebi a zrazu nebol dôvod na nepriateľstvo. No pretrvá ich kamarátstvo aj po návrate do rodného lesa, alebo sa začne odveký boj myší a líšok? ...

                            Krásny príbeh bol ako obvykle umocnený nádhernými kostýmami a spevom. Návšteva BBD je tak pre deti príjemný mnohostranný kultúrny zážitok.

            Polakovičová

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Žiaci 4. A a 4.B triedy zo školy v prírode z  HOTELA  JUNIOR v Demänovskej doline sa vrátia v piatok 13.6.2014 asi o 14,00 hodine.

        • Naša spoločná brigáda
          • Naša spoločná brigáda

          • Vážení rodičia,

                 V sobotu 31. 5. bolo na škole nezvykle rušno. Mnohí z Vás – rodičov prišli na brigádu a veru výsledok po niekoľkohodinovej práci je vidno. Veľká časť školského plotu sa leskne novým náterom (veríme, že sa v blízkej budúcnosti podarí natrieť celý plot), kvetinový záhon je okopaný a vypletý od buriny, schodisko pri športovom areáli je čistučké.

            Brigáda bola financovaná z projektu schváleného Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis. Cieľom projektu s názvom „Farebná škola“ bolo zrevitalizovať zeleň v školskom areáli a natrieť plot okolo školy.

            Samotné zapojenie sa do tohto projektu bolo iniciované rodičmi. Ďakujeme Vám za nadšenie, dobrú náladu, budovanie dobrých vzťahov ako aj prísľuby spolupráce i do budúcna.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Exkurzia - VRBOVÉ
          • Exkurzia - VRBOVÉ

          • Dňa 29.mája sa žiaci ôsmeho ročníka  vybrali do malého mestečka Vrbové, kde sa oboznámili s jeho históriou, životom a osudom Mórica Augusta Beňovského. Na priečelí  šľachtickej kúrie, v ktorej sa narodil, je umiestnená pamätná tabuľa svetobežníka.  Dotiahol  to až na kráľa Madagaskaru.

            Po zaujímavej prednáške sa vybrali pozrieť nový pamätník tohto velikána a šikmú vežu, ktorá je odklonená od zvislej osi o 98 cm na juhozápad.  Stala sa z nej historická atrakcia, pre ktorú býva Vrbové nazývané i slovenská Pisa.

             Žiaci boli spokojní, získali nové vedomosti.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Exkurzia Sandberg - Devín
          • Exkurzia Sandberg - Devín

          • Piatok 30. mája 2014 siedmaci napriek chladnému počasiu zažili zaujímavú exkurziu. Po ceste MHD sme vystúpili v Devínskej Novej Vsi, kde sme sa zastavili pri pamätníku slovenského spisovateľa Rudolfa Slobodu. Turisticko – historickú exkurziu sme začali v Národnej prírodnej rezervácií Devínska Kobyla. Našou prvou zastávkou bol Sandberg – paleontologická lokalita z treťohôr s nálezmi ulitníkov, ježoviek, tuleňa, medveďa, nosorožcov, žralokov i dryopiteka. Mali sme nádherný výhľad i na zámok Schlosshof v Rakúsku. Potom nasledovala túra úžasnou prírodou rezervácie Devínska Kobyla s prekrásnymi výhľadmi do širokého okolia. Cestou sme poznávali rôzne druhy rastlín hlavne vstavačovitých, táto lokalita patrí k najvýznamnejším na Slovensku. Videli sme sútok Moravy a Dunaja, Dunajské Luhy  i miesto významnej bitky na Moravskom poli.

            Cestu nám osviežila zastávka pri ohrade pasúcich sa kozičiek. Potom nasledoval ďalší dôležitý bod našej exkurzie Devín a prehliadka hradu. Devínsky hrad nás prekvapil obrovským areálom i silným vetrom. Prezreli sme si expozíciu, nádvorie i priľahlé objekty a počítali ako dlho padá voda v hradnej studni až po hladinu Dunaja.

             Nezabudli sme si spomenúť i výstup štúrovcov na Devín, ktorý nám pripomenula pamätná tabuľa. Potom nasledoval zaslúžený oddych a posilnenie sa v bufetoch i zábava na detskom ihrisku. Ešte nás čakala cesta domov a pekné spomienky na strávený deň.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Vážení rodičia ,

            žiaci  2.A  triedy spolu s pani učiteľkami prišli do ŠvP - Duchonka Land v dobrej nálade a sú v poriadku.

            Prajeme im pekné počasie a Vám rodičom príjemný oddych.

        • BRIGÁDA
          • BRIGÁDA

          • Vážení rodičia, milé kolegyne,

            srdečne Vás pozývame na brigádu v sobotu 31.5.2014 od 9,00 do 12,00 hod.Našim cieľom je skrášliť okolie školy. natrieť plot, upraviť areál školy.
            Prosím, prineste si okrem dobrej nálady aj štetec alebo motyku.

            Tešíme sa na Vás.       vedenie školy
             

        • Jazykový kurz v Semmeringu (Rakúsko)  (17. - 22. máj 2014)
          • Jazykový kurz v Semmeringu (Rakúsko) (17. - 22. máj 2014)

          •          Šesť májových dní si šestnásť žiakov zo 6., 7., 8. a 9. ročníka  v prirodzenom jazykovom prostredí overovalo a zdokonaľovalo svoje vedomosti z nemčiny na jazykovom kurze. Bez problémov zvládli 4 vyučovacie hodiny denne s rakúskou lektorkou. Mimo vyučovania sa spolu so svojimi pedagógmi venovali rôznym aktivitám - vyšantili sa v hotelovom  bazéne, obdivovali zvieratká v malej ZOO, zmerali si sily v stolnom tenise, spoznávali krásnu prírodu v okolí a navštívili Südbahn-Museum v okresnom meste Mürzzuschlag i lyžiarske stredisko Semmering. Vyskúšali si aj orientačnú hru s  úlohami v nemčine.

                   Pri komunikácii v cudzom jazyku deti pochopili, že ak  stratia zábrany, dohovoria sa i po-rozumejú aj vtedy, keď nedokážu preložiť každé slovo.

                  Výborná strava, príjemný a ústretový personál i nádherné horské prostredie umocňovali dobré dojmy z kurzu a mnohí sa chcú vrátiť do hotela Haus  Semmering opäť. 

                         Pozri fotoalbum školy:TU

             

        • PROJEKT : Druhý krok ...
          • PROJEKT : Druhý krok ...

          •       Naša škola v druhom polroku  šk. roka 2013/2014 začala realizovať v rámci Etickej výchovy v 1.ročníku projekt DRUHÝ KROK - Výchovno-preventívny program rozvoja multikultúrnej tolerancie žiakov proti násiliu v školách.

            Program je zameraný na sociálno-emocionálny a morálny vývin detí proti násiliu, ktorý pomáha riešiť agresiu, násilie, šikanovanie, týranie, hyperaktivitu, introverziu a rozvíja u detí empatiu, komunikačné zručnosti, morálne správanie, dobré sociálne vzťahy, súdržnosť v triede a spoluprácu školy a rodiny.

            Overovanie efektívnosti programu na Slovensku (2003-2007) potvrdilo, že program je vysoko účinný pre výchovno-vzdelávaciu, preventívnu a intervenčnú prácu učiteľov, výchovných poradcov, koordinátorov prevencie, školských psychológov, špeciálnych a sociálnych pedagógov v materských školách, v základných školách, špeciálnych základných školách, školách pre mimoriadne nadané deti, ale aj pre psychológov v centrách psychologickej prevencie a poradenstva, špeciálno-pedagogických centrách, detských domovoch, liečebno-výchovných zariadeniach, školských kluboch a školských družinách a  iných školských zariadeniach.

            V súčasnosti sa program používa v krajinách EÚ, Nemecku, Nórsku, Dánsku, Švédsku, Veľkej Británii, Grónsku, Islande, Fínsku, Lotyšsku, ako aj v Kanade, Japonsku, Austrálii a USA.

            Na vyučovacích hodinách sa venujeme rôznym témam, poslednou bola téma „Ovládanie impulzívnosti a riešenie problémov.“ Ako toto všetko je možné zvládnuť a riešiť rôznymi prístupmi sme si vyskúšali priamo na vyučovacej hodine, čo dokumentuje aj fotoalbum. Projekt Druhý krok nám ponúka riešiť situácie, s ktorými sa denne stretávame, prináša nám mnoho aktivít a tiež zábavu aj na vyučovanie.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • ZMENA  - Vyhodnotenie  zberu papiera
          • ZMENA - Vyhodnotenie zberu papiera

          • Podľa údajov severoamerickej organizácie pre ochranu životného prostredia Earth Care vyzbieraná 1t papiera zachráni 17 stromov.

            My sme s Vašou pomocou nazbierali cca 22 000 kg papiera a zachránili 374 stromov.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ich rodičom, starým rodičom a zamestnancom školy, ktorí nám pomohli nazbierať 22 ton starého papiera.

            Pozri fotoalbum školy: TU

            Prišlo k zmene víťaza  zberu a aj poradia tried v zbere papiera.
            Za dodatočné  zmeny sa ospravedlňujeme, ale   zistili sme,  že  VII.A  triede nebolo pripísaných 713 kg papiera, ktoré priniesol žiak  z uvedenej tiedy. Ovplyvnilo to nielen poradie tried ale aj poradie jednodlivcov, ktorí priniesli najviac papiera v jarnom zbere.
            Víťazom blahoželáme a ďakujeme im za pochopenie.

            VYHODNOTENIE ZBERU

        • Siedmaci na prehliadke Bratislavy
          • Siedmaci na prehliadke Bratislavy

          • Utorok 27. mája 2014 siedmaci absolvovali exkurziu historickým centrom Bratislavy. Začali sme prehliadkou Prezidentského paláca i záhrady, pozreli sme si výmenu čestnej prezidentskej stráže. Potom naše kroky smerovali na Bratislavský hrad, kde sme mali nádherný výhľad na dominanty Bratislavy. Prešli sme Žigmundovou bránou stredovekými uličkami k Dómu sv. Martina.

            Kochali sme sa nádhernou gotickou architektúrou a vstúpili i do krypty pod kostolom. Najviac nás zaujali repliky korunovačných insígnií uhorských kráľov. Uličkami sme prešli na Primaciálne námestie, kde sme si v paláci pozreli výstavu Korunovačná Bratislava v tieni tureckého polmesiaca, doplnenú voskovými figurínami hlavných aktérov udalostí Karu Mustafu, Jozefa I., Karola Lotrinského, poľského kráľa Jána Sobieskeho i arcibiskupa Juraja Pohronca Slepčianskeho.  Zaujímavý výklad nám priblížil bitku o Viedeň v roku 1683, ktorá sa konala pred korunováciou Jozefa I. Na Hlavnom námestí sme si zakúpili pekné suveníry a vrátili sa plní dojmov domov.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Projekt Comenius  sadenie semien
          • Projekt Comenius sadenie semien

          • Naša škola v rámci vzájomnej spolupráce  so zahraničnými školami   z Poľska, Turecka, Estónska, Španielska, Francúzska, Talianska, s ktorými máme školské partnerstvá v rámci projektu Comenius  sme s našimi žiakmi siedmeho a ôsmeho ročníka na pozemku školy zasadili semená rastlín, ktoré sme si vzájomne vymenili.

            Zasadením semienok tej ktorej krajiny žiaci mohli vidieť rozdielnosť vo flóre, ktorá  nie je všade rovnaká. Mohli zistiť aj to, ktoré rastliny, koreniny, poprípade zelenina sa tiež pestuje u nás, alebo sa musí dovážať zo zahraničia. Aj takouto formou sa dá vzájomne spolupracovať.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Naši žiaci - TECHNICI
          • Naši žiaci - TECHNICI

          • Mnoho vystúpení, koncertov či akadémií by sa nezaobišlo bez žiakov, ktorí ostávajú po celý čas predstavenia ukrytí pred zrakmi divákov. Zvláštne poďakovanie patrí všetkým, ktorí si z generácie na generáciu predávajú zručnosti z oblasti technického zabezpečenia – ozvučenia a osvetlenia koncertov, školských akadémií, rôznych vystúpení ale aj prípravy lavičiek na sedenie a ich následné upratanie z haly.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Matematický klokan - výsledky
          • Matematický klokan - výsledky

          •             Súťaže Matematický klokan sa zúčastnilo 80 žiakov našej školy. Po 10 z každého ročníka, okrem prvákov.

            Diplom úspešného riešiteľa dostáva 20 % najúspešnejších riešiteľov.

            Diplom školského šampióna dostáva ten žiak, ktorý zo všetkých žiakov školy dosiahol najvyšší percentil, teda vo svojej vekovej kategórii predbehol najviac svojich rovesníkov. Ak sa školským šampiónom stal úspešný riešiteľ, dostal diplomy dva.

            Účastnícky diplom dostávajú všetci ostatní žiaci.

            Ceny sú určené žiakom, ktorí sa zaradili medzi cca 5 % najúspešnejších súťažiacich vo svojej vekovej kategórii. Väčšiu cenu dostali tí, ktorí patrili vo svojej kategórii medzi jedno percento najlepších a maličkosť ďalší, ktorí patrili medzi cca 5 % najlepších.

            Úspešní riešitelia našej školy - 12 žiakov z 1. stupňa a 10 žiakov z 2. stupňa:

            Timotej Krist – 2. A

            Martin Klčo – 2. A

            Nina Stríbrnská – 2. A

            Karolína Vyskočová – 2. B

            Elly Hoffnerová – 2. B

            David Hrdlička – 2. B

            Samuel Kováčik – 3. A – školský šampión

            Laura Papánová – 3. A

            Matej Múčka – 3. B

            Matej Kotúč – 4. A

            Alexander Kováč – 4. B

            Filip Moravčík – 4. C

            Čík – 5. A

            Škvarka – 5. A

            Šrol – 5. B

            Hupková S.-  7. A

            Hupková V. - 7. A

            Matovič – 7. B

            Michalovič – 8. A

            Bitter – 8. B

            Kováčová – 9. A

            Červeň – 9. A

            Srdečne blahoželáme!

                              

        • Výchovný koncert - žiaci žiakom
          • Výchovný koncert - žiaci žiakom

          • Naša škola hostila už mnoho umeleckých súborov, ktoré sa snažili našim žiakom priblížiť svet hudby a umenia ako takého. Dnes bol výchovný koncert tak trochu výnimočný. Predstavili sa v ňom mladé talenty aj z radov našich žiakov, ktoré pod vedením šikovných pani učiteliek zo Základnej umeleckej školy na Vrbenského ul.,  pripravili vystúpenie plné  hudby, spevu a tanca. Veríme, že sa im podarilo vzbudiť u našich žiakov záujem o niektorý z hudobných nástrojov, či výtvarný krúžok.

            Ďakujeme

            Pozri fotoalbum školy: TU