• Dôležitý oznam 9 ročník

          • Vážení rodičia,

             

            systém Edu Page na podanie prihlášky do druhého kola pre neprijatých žiakov 9. ročníka sa otvoril.

             

            Systém vám ponúkne len SŠ, kde majú voľné miesta a nenaplnený počet žiakov do niektorých odborov.

             

            Doporučujem podať prihkášku čo najskôr, kým je ešte výber.

            SŠ môže zohľadniť urobené prijímacie pohovory z 1. kola a obratom vám oznámiť, že vaše dieťa je prijaté.

             

            Ak máte podané odvolanie a dodatočne bude oznámené kladné rozhodnutie, budete môcť na 2. kolo pohovorov nenastúpiť, prípadne prijatie zrušiť.

             

            info o voľných miestach na SŠ https://www.svs.edu.sk/prehlady.aspx /Voľné miesta

             

             

             

            vých. poradca Štefaniová

          • SLÁVIK SLOVENSKA 2023

          • 25. marca 2023 sa na našej škole konalo školské kolo Slávika Slovenska – súťaže v speve ľudových piesní. Tento rok bolo veľké zastúpenie najmä v prvej kategórii – ročníky 1.až 3. Spolu sa súťaže zúčastnilo 19 detí a veru porota mala ťažké rozhodovanie. 

             

             Vyhodnotenie školského kola SLÁVIK SLOVENSKA 2023:  

             

            1. kategória:  

            1. miesto: Izabela  Šturmová  3.A 

            2. miesto: Lea Čopanová 2.D  

            3. miesto: Lucia Fašungová 1.B 

            3. miesto: Romana Preisinger 1.A 

            3. miesto: Sára Kucharovičová 2.A 

            3. miesto: Júlia Čevelová 3.C 

          • Návšteva keramickej dielne

          • Žiaci našej školy navštevujú  keramickú dielňu v Centre voľného času na Hliníckej. Skúsili si prácu s novým materiálom, modelovanie  z hliny. Vyskúšali si jej vlastnosti,  mali možnosť vymodelovať si  z nej najrôznejšie dielka napr. zvieratká. Podľa svojej predstavy a fantázie napríklad psíkov, zajacov, mačky, žaby, slimákov a mnohé ďalšie. Pozrite sa, ako sa im darilo.

          • Deň Zeme

          • 22. apríla si každoročne pripomíname Deň Zeme. Jeho cieľom je upozorniť ľudí na stupňujúce sa znečistenie životného prostredia. Po celej planéte prebiehajú rôzne akcie a festivaly, kde sa šíri osveta o tomto probléme a jeho možných riešeniach. Žiaci triedy 8.C vytvorili prezentáciu a zaujímavé aktivity, v ktorých informovali žiakov piateho a šiesteho ročníka o tejto téme. Dúfame, že aj takýmto spôsobom sme prispeli k ochrane a zlepšeniu podmienok života na Zemi.

          • Maratónske hry - Finále

          • Dňa 30.3.2023 sa v športovej hale Elán v Bratislave uskutočnilo finále „Školských maratónskych hier“ v atletických disciplínach. Zúčastnilo sa ho 30 škôl z Bratislavského samosprávneho kraja. Naši žiaci v zložení: Lilien Dekrétová 3.C, Liana Bogárová 3.E, Alex Marcinkovič 3.A, Daniel Rybár 3.A, Dominik Rožňai 3.C obsadili celkovo 6. miesto.

            Srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalších športových aktivitách!

          • Školské maratónske hry

          • Dňa 22.3.2023 sa na ZŠ Kalinčiakova uskutočnilo atletické podujatie pod názvom „Školské maratónske hry“, ktorého sa zúčastnili aj žiaci našej školy: Lilien Dekrétová 3.C, Paulínka Martišová 3.C, Alex Marcinkovič 3.A, Daniel Rybár 3.A, Alexander Thebery 3.ASúťažilo sa v rôznych atletických disciplínach. Naši žiaci obsadili v konkurencii trinástich základných škôl krásne 1. miesto, ktoré im zabezpečilo postup do finále. Finále bude dňa 30.3.2023 v Športovej hale Elán v Bratislave a zúčastnia sa ho najlepšie základné školy z Bratislavského samosprávneho kraja. Srdečne blahoželáme a držíme palce vo finále!

          • Návšteva v ŠKD

          • Do ŠKD zavítal nevidiaci Ďurko aj so svojim vodiacim psíkom. Žiakom priblížil bežný život nevidiacich ľudí. Deťom rozprával o tom, ako sa pohybuje, funguje a aké pomôcky používa, aby zvládol to, čo mi považujeme za samozrejmé....

          • Recy veci

          • V mesiacoch február a marec prebehla opäť v našej škole súťaž Recy veci s environmentálnym zameraním. V tomto ročníku bolo podmienkou použiť obaly z vajec a vytvoriť z nich rôzne dielka. Žiaci mohli zakomponovať aj iné materiály a využiť rôzne techniky spracovania. Fantázii sa medze nekládli. Vznikli fascinujúce výtvory, ktoré boli vystavené vo vstupnej hale školy. Ich krásu si možete pozrieť aj na fotkách. Všetci žiaci, ktorí sa zapojili do súťaže získali sladkú odmenu. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník!

          • Beseda štvrtákov o rozhlase a televízii

          • V pondelok 3. apríla k nám zavítal novinár pán Füle, ktorý pútavou formou porozprával našim žiakom históriu vývoja rozhlasu a televízie. Priblížil im prácu novinárov, režisérov, reportérov, kameramanov, strihačov, kresličov. Venoval sa aj výrobe animovaných filmov. Prednášku spestril ukážkami záznamovej techniky. Žiakov informoval o nástrahách internetu a o jeho rozumnom využití. V záverečnej časti sme mali možnosť klásť otázky. Beseda sa nám všetkým veľmi páčila.

          • Klub nerozbitných detí

          • Dňa 21.3.2023 sa na našej škole uskutočnila beseda s názvom "Klub nerozbitných detí".

            Odbornú prednášku viedol školský psychológ Mgr. Martin Vetrák a školská špeciálna pedagogička Mgr. Zuzana Komendová. Stretnutie bolo zamerané na riziká spojené s nadužívaním informačných technológií v mladšom školskom veku nakoľko si uvedomujeme aktuálnosť problematiky zvanej aj "digitálna demencia" Zároveň boli odporúčané možnosti prevencie a ako s deťmi doma túto tému komunikovať, aby z nich vyrástli zdravé, šikovné, zodpovedné, sebavedomé, jednoducho "nerozbitné" osobnosti.

            Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí sa besedy zúčastnili.

            V prípade záujmu dozvedieť sa na túto tému viac,  odporúčame:

            • www.beznastrah.online
            • www.beznastrah.online
            • www.digiq.sk
          • PÁLENIE MORENY

          • Dňa 24. marca 2023 sa na školskom dvore ZŠ Tbiliská v rámci Školského Klubu Detí uskutočnila tradičná udalosť: vynášanie a pálenie Moreny.
            Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Morena symbolizovala zimu, preto ak roľníci chceli, aby prišla jar, Morenu rituálne vyniesli, zapálili a hodili do potoka. 
            Žiaci ZŠ Tbiliská naskôr spolu recitovali báseň o Morene a potom uskutočnili veľký pochod okolo celého školského ihriska. Následne, za hlasného prevolávania hesla „chceme jar“, bola konečne podpálená bábka, ktorá predstavovala Morenu. Keď dohorela, bolo to, čo z nej zostalo zaliate vodou. Žiaci sa týmto pradávnym spôsobom rozlúčili s dlhou zimou a s radosťou privítali jar.

          • ŠIESTACI V ARCHÍVE MESTA BRATISLAVY

          • Dňa 24. marca 2023 navštívili žiaci šiesteho ročníka Archív mesta Bratislavy, kde im zamestanec archívu poskytol kvalifikovaný výklad o písomnostiach uložených v depotoch archívu.
            Žiaci tak mali možnosť na vlastné oči vidieť napríklad erbovú výsadnú listinu pre mesto Pressburg od Žigmunda Luxemburského, podobizeň hradu Devín pred jeho zničením, alebo erb udelený Johannovi Luchsovi so zvieracím motívom – rysa ostrovida a iné listiny z 15. – 20. storočia.
             

          • DOD 2023

          • Vážení rodičia, pozývame Vás na deň otvorených dverí dňa 28.3. od 9.00 do 11.00 hod. Máte možnosť pozrieť si ako pracujú deti v triedach a priestory školy. 

            Tešíme sa na stretnutie s Vami. 

          • Svetový deň vody

          • Už tradične si 22. marca pripomíname Svetový deň vody. Tohtoročné motto Urýchlená zmena upriamuje pozornosť na vyriešenie krízy nedostatku vody a hygieny. Kampaň s názvom Be the change, teda Buď zmenou, povzbudzuje ľudí ku zmene každodenných návykov a ku šetrnejšiemu zaobchádzaniu s vodou.

            My sme svojou kvapkou takisto prispeli k osvete v tejto oblasti a strávili sme deň plný pestrých aktivít

          • Medzinárodný deň šťastia

          • Medzinárodný deň šťastia sme v našej škole oslávili v utorok 21.3.2023. Počas 1.vyučovacej hodiny mali všetci žiaci možnosť pozrieť si online prezentáciu, ktorú k tejto téme pripravil Školský podporný tím. Spolu s vyučujúcimi sa potom už vo svojich triedach porozprávali, čo znamená byť šťastný, kde svoje osobné šťastie hľadať a nachádzať. Na chodbách boli veselé obrázky so slovensko - anglickými výrokmi o šťastí. Vo vestibule bola pripravená súťaž : nájsť schované štvorlístky a správne ich spočítať. Vôbec to nebolo také ľahké ako sa na prvý pohľad zdalo - veď i šťastie býva často na dosah ruky, ale treba mať oči otvorené ! Zo zúčastnených 169 detí nakoniec 23 všetky štvorlístky dobre spočítalo. Jedného šťastlivca vylosovala naša pani riaditeľka a dostal milú odmenu. Srdečne blahoželáme a všetkým i naďalej prajeme šťastné školské dni !

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • 21. marca sme si na našej škole pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Pri tejto príležitosti sme si ako aktivitu zvolili ponožkovú výzvu: OBUJ SI PONOŽKY RÔZNEJ FARBY A ZAPOJ SA AJ TY!

            #PonozkovaVyzva bola v tento deň na znak oslavy ľudskej jedinečnosti.

            Ďakujeme všetkým za účasť a pripájame zopár fotografií z tohto dňa.

             

            Školský podporný tím ZŠ Tbiliská

          • Burza kníh

          • ,,Kniha sú listy papiera s množstvom textu zviazané do zväzku," povedal by odborník. Mnohí ľudia však v knihe vidia čosi viac. Vidia v nej priateľa a zároveň aj učiteľa. Potvrdzujú to aj slová:,, Všetky sú rovnaké, a predsa je každá iná."

            Už v dávnych dobách sa považovala za zdroj múdrostí a informácií. Kniha nám pomáha rozvíjať našu fantáziu, predstavivosť, núti nás premýšľať, rozširuje našu slovnú zásobu, alebo nás vzdeláva. Tak, ako každé dieťa má svoju najobľúbenejšiu hračku, televízny program, sladkosť, či kamaráta v škole, malo by mať aj svoju najobľúbenejšiu knihu. Získanie pozitívneho vzťahu ku knihám však zvyčajne nebýva vecou náhody, ale závisí od prostredia, v ktorom dieťa žije. Ak dieťa žije v prostredí, kde rodičia čítajú, bude ich nasledovať. Deti prirodzene napodobňujú návyky svojich rodičov, či už dobré alebo zlé. Čítanie je však jedným z najlepších návykov, aký môžu rodičia svojim deťom dať. Možno naši žiaci si cestou do školy a cez prestávky budú rozprávať obsahy kníh.

            Žiaci Školského parlamentu zorganizovali burzu kníh, ktorá sa konala vo vestibule školy dňa 16.3. Predávali ich za symbolické ceny. Možno už viackrát prečítané knihy posunuli ďalej a urobili radosť niekomu inému. Tento štvrtok bol iný ako zvyčajne. Akcia sa deťom veľmi páčila a dúfajme, že zistia, prečo nazývame knihu priateľom človeka.

          • Oznam

          • Vážení rodičia, 

            20. marca 2023 

            sa skončila možnosť podať prihlášku na SŠ 

             (trojročné, štvorročné, bilingválne i osemročné štúdium), 

             systém EduPage sa uzavrel.  

             

             Riaditeľ strednej školy pozve uchádzačov na prijímacie skúšky 

             najneskôr 5 dní pred termínom ich konania (elektronicky, poštou) .  

             

            Podať prihlášku do 2. kola 

             (termín prijímacích pohovorov 20. jún 2023)  

            si budú môcť podať len neprijatí žiaci 9. ročníka. 

            (systém sa otvorí koncom mája)