• Cvičenie v prírode
          • Cvičenie v prírode

          • Dňa 26.10.2016  sa uskutočnilo Cvičenie v prírode s našimi prvákmi. Na konci trasy  boli skákačky, naháňačky, triafačky, beh v teréne s prekonávaním prírodných prekážok. Tak isto sme spojili príjemné s užitočným a naša prechádzka sa stala aj turistikou a pohyb v letnej prírode – chôdza po rôznych povrchoch, pešia turistika a prekonávanie terénnych prekážok sa stalo pre nás aj zábavou.

             

                 Našim cieľom bolo poznať význam pri pobyte a pohybe v prírode, pravidlá pohybu a bezpečnosti pri realizácii aktivít v prírode. Poznať význam pohybu pre zdravý vývin, reakcie organizmu na pohybovú aktivitu a dodržovať správne dýchanie pri cvičení, vedieť sa sústrediť pri realizovaní cvičení.

             

                 Počasie sme mali dobré. Všetci sme si super zacvičili. Počas nášho presunu, sme stretli rôzne zaujímavé útvary, ktoré vytvorila príroda a spoločnosť nám robil aj štebot vtáčikov. Najviac nás zaujala jašterička – Salamandra škvrnitá, ktorá si pripravila skvelé predstavenie v podobe schovávačky pod listy. Ani si nevšimla že tam sme, keďže sme ju sledovali veľmi potichu.

             

            Tešíme sa na ďalší pobyt v prírode!smiley

            FOTOGALÉRIA TU:

             

        • Bavme deti športom
          • Bavme deti športom

          • V stredu, 9.11.2016, sa v atletickej hale Elán konalo postupové kolo pretekov Bavme deti športom pre mestské časti Nové Mesto, Rača, Vajnory.

             

            Sily si medzi sebou zmeralo 13 základných škôl, každú školu reprezentovalo 8-členné družstvo (4 chlapci, 4 dievčatá), zložené zo žiakov 1. – 4. ročníka ZŠ. Našu školu reprezentovali : Barborka Maníková 2.A, Miška Martišová 2.C, Maťko Ďurďovič 2.C, Thomas Anderson 2.B, Ivanka Vachálková 4.B, Andrejka Chmelová 3.B, Marek Marenčák 4.B,  Jakub Kapišinský 4.B.

             

            Tímy súťažili v nasledovných disciplínach: prekážková dráha Formula, odhod medicinbalom z kolien, preskoky cez olympijské kruhy, skoky do strán, hod penovým oštepom, 3-minútový vytrvalostný beh a skoky cez švihadlo, beh cez frekvenčný rebrík, skok do diaľky z miesta a prekážkový beh v kombinácii šprint/beh cez prekážky.

             

            Po tomto náročnom športovom dopoludní si  družstvo ZŠ Tbiliská 4 vybojovalo 1.miesto a postúpilo tak do finále, ktoré sa bude konať v marci 2017. Ceny a diplomy si deti prevzali z rúk pani Márii Mračnovej, účastníčke dvoch olympijských hier.

             

            Gratulujeme a držíme palce!

            FOTOGALÉRIA TU:

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Vážení rodičia.

            Oznamujem Vám, že som na 18. 11. 2016 udelila žiakom našej školy riaditeľské voľno. Prajem deťom príjemný predĺžený víkend.

            Zuzana Hirschnerová, riaditeľka školy

        • Svetový deň výživy
          • Svetový deň výživy

          • Žiaci učili spolužiakov. 21. október sme venovali Svetovému dňu výživy. Počas tohto dňa žiaci VIII. B – Petra Bútorová, Natália Čerňanová, Nina Nemčoková, Tomáš Háden, Patrik Homola a Samo Jošt prezentovali mladším spolužiakom svoju predstavu zdravého životného štýlu.  V prvej časti premietli prezentáciu, v ktorej sa zamerali na správne vyváženú stravu, ale aj na poruchy stravovania, v druhej časti si deti rozdelili do dvoch skupín. Jedna skupina cvičila, druhá zaraďovala potraviny do potravinovej pyramídy. Za správne odpovede deti dostali ovocný šalát a každý sa po cvičení osviežil pohárom čistej vody.

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • od 7. 11. do 11. 11. 2016

             

            Pondelok: od 7:00 hod. do 7:45hod.  a 14:00 hod. do 16:00 hod.

            Utorok: od 7:00 hod. do 7:45hod.  a 14:00 hod. do 16:00 hod.

            Streda: od 7:00 hod. do 7:45hod.  a 14:00 hod. do 17:00 hod.

            Štvrtok: od 7:00 hod. do 7:45hod.  a 14:00 hod. do 16:00 hod.

            Piatok: od 7:00 hod. do 7:45hod.  a 14:00 hod. do 16:00 hod

        • Návšteva celosvetovej výstavy Cosmoc Discovery
          • Návšteva celosvetovej výstavy Cosmoc Discovery

          • Na svetovej výstave o kozmonautike Cosmos Discovery žiaci 3. C  z krúžku Tvorítko dňa 26.10. prežili naozajstné príbehy hrdinov, ktorí prekročili hranicu atmosféry. Dotkli sa Mesiaca, usadili sa do riadiacej kabíny raketoplánu, vstúpili na palubu vesmírnej stanice. Na výstave žiaci videli stovky exponátov mapujúcich vývoj pilotovaných kozmických letov od historického začiatku až k súčasným plánovaným misiám. Obsahuje viac ako 200 originálnych artefaktov z USA a ZSSR, reálne modely rakiet a raketoplánov, prechádzajúce expozície orbitálnych staníc a unikátne dobové dokumenty.

        • Beseda o Rači
          • Beseda o Rači

          • 21.10. a 24.10. v 3. a 4. ročníku sa uskutočnila v priestoroch školskej knižnice beseda o vzniku, historických pamiatkach a nárečí Rače. Jednotlivé historické pamiatky a nárečie priblížila žiakom interaktívnou formou pani Mgr. Dobruška Luknárová spoluautorka knihy Vinohradnícke povesti. Žiaci mali možnosť sa oboznámiť s publikáciami, ktoré mapujú vznik, históriu a spôsob života Račanov. V družnom posedení žiaci pozorne počúvali a na ich tvárach bolo vidieť, že to bol zmysluplne prežitý čas. Veríme, že ich beseda bude inšpirovať k čítaniu kníh, ktoré im budú prezrádzať stále nové a nové zaujímavosti.

            FOTOGALÉRIA TU:

        • Olympiáda zo slovenského jazyka
          • Olympiáda zo slovenského jazyka

          • Dňa 24.10.2016 sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili Olympiády zo slovenského jazyka. Mala dve časti, písomnú a ústnu. V písomnej práci si overili svoje poznatky zo slovenského jazyka. V ústnej časti si vyskúšali svoju tvorivú predstavivosť, ktorú potrebovali na dokončenie krátkeho textu.

            Ďakujeme všetkým účastníkom a gratulujeme víťazom.

             

            Víťazi: 1. miesto : Natália Čerňanová VIII.B
                        2. miesto : Dávid Voško VIII.A

                        3. miesto : Nina Nemčoková VIII.B

            FOTOGALÉRIA TU:

        • Geografické prednášky: Čo skrýva vesmír a Civilizácie a megastavby praveku: Ľudia spred histórie
          • Geografické prednášky: Čo skrýva vesmír a Civilizácie a megastavby praveku: Ľudia spred histórie

          • Dňa 12.10.2016 sa žiaci V.B triedy zúčastnili prednášky s názvom Čo skrýva vesmír. Prednáška sa konala v Mestskej knižnici a bola organizovaná In Vivo magazínom. Cieľom projektu tohto magazínu je budovať záujem o prírodu a porozumenie vede. Žiaci mali možnosť vypočuť si prednášku od šéfredaktora magazínu Dušana Valenta. Boli oboznámení s množstvom zaujímavých informácií o vesmíre, napríklad akým spôsobom čierne diery všetko pohlcujú.  Po prednáške nasledovala prechádzka po historickom centre Bratislavy s výkladom. Druhou zástavkou bola Katedrála sv. Martina, ktorú si žiaci obhliadli aj z vnútra. Žiaci si obzreli hlavnú loď a klenotnicu na poschodí.

            Nasledujúci deň 13.10.2016 sa prednášky Dušana Valenta zúčastnili žiaci VII.A a VII.B triedy. Išlo o prednášku s názvom Civilizácie a megastavby praveku: Ľudia spred histórie. Prednáška bola zameraná hlavne na megalitické stavby, akou je napríklad Stonehenge. Žiaci sa dozvedeli, ako dokázali ľudia v minulosti postaviť takéto stavby bez dnešných technológií. Po prednáške taktiež nasledovala prechádzka po historickom centre Bratislavy.

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Vážení rodičia.

            V dňoch od 28. 10. do 31. 10. sú jesenné prázdniny. Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin je 27. október a žiaci nastúpia do školy 2. novembra. Prajeme príjemné dni voľna.

            Vedenie školy

             

             

        • Jesenné plody našich záhrad
          • Jesenné plody našich záhrad

          • Fantastické postavičky z ovocia a zeleniny zaplnili a rozžiarili halu našej školy v dňoch 17. až  21.10.2016. Boli dielom šikovných rúk našich žiakov a ich rodičov.. Opäť sa potvrdilo, že nápady našich žiakov aj  ich rodičov – sú úžasné. Keďže všetky výrobky boli nádherné, každý žiak dostal odmenu. Zapojili sa aj mnohé mamičky a babičky, ktoré  pripravili rôzne zdravé sladké dobroty. Žiaci si na nich vďačne pomaškrtili.
            Myslíme si, že celú túto  akciu  môžeme rátať medzi  tie, ktorým sa hovorí „ vydarené“. 

            Vyhodnotenie:

            1. MIESTO:      LENKA ADAME                   IV. A

            VIKTÓRIA VRANOVÁ      II. A

            VOJTECH KAJUCH          IV. A

            NELKA ÁRMA                   II. C

             

            1. MIESTO:      BARBORKA MANÍKOVÁ                 II. A

            VIVIAN MAJERČÁKOVÁ            II. A

            ADRIANA KOVAČIČOVÁ             IV. B

            MARTIN TIBITANCL                     III. C

             

            1. MIESTO:      DENISKA SÝKOROVÁ                   III. C

            MATHIAS MOLNÁR                   II. B

            VRATKO VRBATOVIČ                II. A

            MIRIAM A MATÚŠ SEDLÁKO    VII.B,IV. B

            1. MIESTO:      ZUZANA TRENČANSKÁ                  IV.B
            2. MIESTO:      MIŠKO HODÁL                                II.C
            3. MIESTO:      ROBKO ZÓLYOMI                           I.E

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli svojimi výrobkami, nápadmi a dobrotami.         

            O tom, ako to v našej hale vyzeralo, svedčia i nasledujúce fotografie ...

             

            FOTOGALÉRIA TU:

        • Svetový deň duševného zdravia
          • Svetový deň duševného zdravia

          • Dňa 10.10.2016 sa žiaci 2. stupňa zúčastnili projektového dňa Modré nezábudky, ktorý pripravili žiaci 9.B triedy. Svetový deň duševného zdravia je každoročnou jesennou aktivitou Ligy  za duševné zdravie. Bol vyhlásený Svetovou federáciou za duševné zdravie v roku 1991. Cieľom tejto federácie je informovať verejnosť o problémoch súvisiacich so psychickými ochoreniami. Kvietok nezábudka si zvolili preto, lebo je malinký, krehunký a  je pre nich symbolom krehkosti a zraniteľnosti ľudskej duše. Chcú upozorniť na to, aby ľudia nezabúdali na dôležitú súčasť svojho zdravia, ktorou je duševné zdravie. Podľa Svetovej federácie duševného zdravia dnes trpí depresiou asi 10 percent svetovej populácie a každý piaty človek zažil túto poruchu na vlastnej koži. Depresia je v psychológii duševný stav charakterizovaný pocitmi smútku, skleslosti, vnútorného napätia či nízkeho sebavedomia. Mnoho psychických problémov si ľudia nechávajú pre seba, lebo sa hanbia s nimi zdôveriť blížnemu, a to je problém.

            FOTOGALÉRIA TU:

        • Krst knihy Najkrajšie slovenské rozprávky
          • Krst knihy Najkrajšie slovenské rozprávky

          • V stredu 12. 10. sa v škole konalo výnimočné podujatie. Mali sme tú česť pokrstiť novú knižku slovenských ľudových rozprávok. Napísala ju spisovateľka Zuzana Kuglerová a nazvala ju Najkrajšie slovenské rozprávky. Naše pozvanie prijala pani spisovateľka Zuzka Kuglerová, redaktorka časopisu Slniečko Ľubka Kepštová, vedúca školského úradu Angelika Bezděková a riaditeľka ZŠ J. A. Komenského na Hubeného ulici Tatiana Kizivatová a predovšetkým naša "bývalá" pani učiteľka Dobruška Luknárová.

            Prečítajte si krátku reportáž o tom, ako sme knižku pokrstili.

             

             

            Prvé slová patria pani riaditeľke, aby  privítala nielen spisovateľku Zuzku Kuglerovú, ale aj hostí a tiež žiakov 2.,3. a 5.ročníka, spolu s ich pani učiteľkami, lebo sa na uvítanie knižky Najkrajšie slovenské rozprávky dlhší čas pripravovali.

             

            Napríklad namaľovali či nakreslili takéto pekné ilustrácie

            Tri víly – sudičky popriali Zuzke Rozprávkarke v čarovnom kruhu

            veľa nápadov a rýchlych písmeniek k novým zaujímavým knižkám

             

            Keď knižka, tak čítanie z nej – a to sa dialo aj teraz. Teta spisovateľka číta

            a my ostatní so záujmom počúvame.

            Teda, to je torta!!! Vraj jej máme pričarovať chuť? Iste ju má veľmi dobrú. Ale bude nám stačiť?

            Čo keby bola taká – krájaš, krájaš a ona vždy dorastie? (Alebo – čo keby z nej zrazu vyskočil...?)

             

            „To sa nestane“ – ubezpečuje chlapcov

            pani tajomníčka, ktorá  krásnu tortu upiekla, naplnila aj vyzdobila. Veď sa sami presvedčíte –

            Pri čítaní rozprávky vládne pohoda aj záujem   

            „Rozprávočka veselá,

             tvoj čas za horami?

             Ale ty sa nenáhli,

             ostaň ešte s nami!“  Milan Rúfus

            Ostaňte, rozprávky,

            v písmenkovej sieti,

            nech sa čas ponáhľa,

            nech beží, nech letí!

             

            Keď sa knižka roztvorí

            na hoc´akej strane,

            jedna z vás sa prebudí,

            pretrie očká, vstane.

             

            Budú si vás čítavať

            dospelí aj detská chasa –

            Vitaj, milá knižka!

            Tvoj čas rozbieha sa - - -    D.L.

            ...skutočne sa rozbehol a my si to čoskoro potvrdíme aj na Bibliotéke 2016 v Inchebe.

          • Využívanie kontajnerov v okolí školy

          • Vážení rodičia.

            Dovoľte, aby sme sprostredkovali prosbu občanov bývajúcich v blízkom okolí školy. Chceli by Vás požiadať, aby ste nepoužívali kontajnery na komunálny ani separovaný odpad, ktoré sa nachádzajú v kontajnerovom stojisku pri školskom parkovisku. Sú to kontajnery financované obyvateľmi okolitých domov a slúžia výhradne pre ich potreby.

            Vedenie školy

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Vážení rodičia.

            V novembri organizujeme v škole jesenný ZBER PAPIERA. Vopred ďakujeme za každý kilogram papiera, ktorý pomôže našej prírode a aj škole. Zber bude prebiehať od 7. 11. do 11.11. pri zadnom vchode do telocvične. 

            Papier môžete nosiť:

            ráno od 7:00 do 7:45 hod.

            popoludní od 14:00 do 16:00 hod.

            V stredu môžete popoludní prísť od 14:00 do 17:00 hod.

        • Detský čin roka
          • Detský čin roka

          • Milí rodičia,

            Nominovali nás na cenu Detský čin roka .

            Môžete za nás hlasovať na stranke : www.detskycin.sk     -  hlasovať môžete v detskej porote ale aj v online hlasovaní ( pri výhre cenu odovzdá prezident ) .

            Náš príbeh sa nachádza v kategórii Pomoc rovesníkom pod názvom Prváci podporujú spolužiaka na vozíku.

            Hlasovať môžete tu 

            Ďakujemeeee

            P.učiteľka Lucia Ferenčíková + 2.C

            P.S. každý hlas nám pomôže!!

        • Týždeň jabĺk a plodov našich záhrad
          • Týždeň jabĺk a plodov našich záhrad

          • Od 17.10. do 21.10.2016 bude prebiehať na našej škole pre žiakov týždeň venovaný jablku a plodom našich záhrad. Tematicky zameraný týždeň  sa bude prelínať všetkými predmetmi. Deti si môžu priniesť nielen jablká, ale aj iné maškrty, ktoré nám spríjemnia vyučovanie – jablkový džús, detskú výživu atď. Šikovné mamičky môžu upiecť jablkový koláč a podeliť sa s nami o recept.

            V hale školy bude prebiehať zároveň súťaž o najkrajšie vyzdobenú tekvicu, prípadne iný aranžmán z jesenných plodov – podrobné informácie o súťaži budú umiestnené na nástenke v hale našej školy.

            Výrobky môžete nosiť postupne už od  pondelka 17.10. do 20.10. ráno, nakoľko poobede už budú vyhodnotené. Víťazné práce budú umiestnené v piatok 21.10. v hale našej školy.

            Veríme, že sa do súťaže zapojí spolu s rodičmi čo najviac tried.

        • Exkurzia štvrtákov- Hurbanovo, Gabčíkovo
          • Exkurzia štvrtákov- Hurbanovo, Gabčíkovo

          • V pondelok 10. októbra žiaci 4. A a 4. B absolvovali exkurziu. Najskôr ich cesta viedla do Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Dozvedeli sa o histórii vzniku tejto hvezdárne, prezreli si múzeum, v planetáriu sa oboznámili s našou hviezdnou oblohou a nakoniec sa v historickej budove oboznámili s pozorovaním prostredníctvom ďalekohľadu. Nasledovala cesta k Vodnému dielu Gabčíkovo. Videli plavebné komory, elektráreň a z vyhliadky si prezreli celú stavbu. Spokojní, plní dojmov sa vrátili domov.

            FOTOGALÉRIA TU:

        • FESTIVAL VEDY – Noc výskumníkov na Slovensku 2016 Fantastická vedecká show Michaela Londesborougha - Svetlo a zvuk
          • FESTIVAL VEDY – Noc výskumníkov na Slovensku 2016 Fantastická vedecká show Michaela Londesborougha - Svetlo a zvuk

          • Dňa 30. septembra 2016 sa žiaci 8. – 9.  ročníka zúčastnili atraktívneho vystúpenia obľúbeného popularizátora vedy Michaela Londesborougha. Žiaci sa dozvedeli pomocou zaujímavých experimentov odpovede na mnohé otázky. Prečo počujeme, čo sa deje za rohom, ale nevidíme to? Môžeme zvuk vidieť? Prečo vnímame rôzne farby? Ako je možné, že svetlo je približne miliónkrát rýchlejšie ako zvuk? Môžeme pomocou svetla preniesť informácie? V priebehu vedeckej show „Svetlo a zvuk“ Michael Londesborough na tieto otázky odpovedal a pomocou zaujímavých experimentov názorne predviedol vlastnosti svetla a zvuku. Verím, že sa žiakom show páčila a získané vedomosti budú naďalej rozvíjať na predmetoch fyzika a chémia.

            FOTOGALÉRIA TU