• Netradičbná hodina dejepisu
          • Netradičbná hodina dejepisu

          • 28. apríla žiaci deviateho ročníka absolvovali netradičnú hodinu dejepisu v areáli vojenského bunkru BS-8 Hřbitov – Petržalka-Kopčany.

            Už samotná cesta bola zážitkom. Cestovali sme dobovým autobusom. Prezreli sme si vojenský cintorín vojakov padlých v 1. svetovej vojne. Potom už nasledovala prehliadka areálu vojenského opevnenia Petržalka –Kopčany.

            V roku 1935 sa vláda Československa rozhodla postaviť okolo svojich hraníc obranné opevnenia. Bola to reakcia na nástup Hitlera a fašizmu k moci. Do prvej polovice roku 1938 postavila stavebná firma 13 km opevnenia s 15 bunkrami. Na  základe „Mníchovskej zmluvy“ v októbri 1938 bola Petržalka a jej obyvatelia i vojenské bunkre pričlenené k Nemeckej ríši. Na inšpekciu prišiel osobne i A. Hitler. Nemecká armáda okupovala Petržalku 7 rokov.

            V súčasnosti sú vo vojenskom historickom bunkri BS-8 Hřbitov vystavené zaujímavé fotodokumenty a artefakty z prvej a druhej svetovej vojny. Získali sme aj zaujímavé informácie o dejinách československej a slovenskej armády, o vlastenectve našich predkov, o obrane štátu. Mohli sme sa dotýkať vystavených predmetov, odfotiť sa v historických uniformách. Získali sme i predstavu o „železnej opone“ a boli sme i poučení ako postupovať v prípade náhodného nálezu nebezpečnej munície. Čas ubehol rýchlo a plní dojmov sme sa vrátili do školy.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Deň matiek v domove dôchodcov
          • Deň matiek v domove dôchodcov

          • Deň matiek je príležitosťou poďakovať matkám  za lásku,  nehu a starostlivosť, ktorou každá matka zahrňuje svoje deti, za opateru, za nekonečnú trpezlivosť a obetavosť.

            Deti z našej školy  spolu s pedagógmi pri  príležitosti Dňa matiek  14. mája prišli potešiť všetky matky z Domova dôchodcov na Podbrezovskej ulici v Rači. Pripravili si pre nich pestrý program plný spevu a tanca.


            Pozri fotoalbum školy: TU

          • Dopravná výchova

          • V dňoch 20., 21. a 22. mája absolvovali naši žiaci od prvého až po piaty ročník dopravnú výchovu. Tento krát sa k nám pridali aj malí kamaráti z materských škôl (Tbiliská, Gelnická a Pri Šajbách). Veríme, že skúsenosti získané na cvičnom ihrisku budú vedieť všetky deti zúročiť pri bezpečnom správaní sa na skutočných cestách.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Račiansky jahodový kvet
          • Račiansky jahodový kvet

          • Vyhodnotenie literárnej súťaže:

            sa uskutočnilo 19. mája v kultúrnej sále Nemeckého kultúrneho domu. Do súťaže prispeli 90 žiaci z našej školy.

            Práce  boli obsahom pestré, mali zaujímavú štylistickú aj jazykovú náplň a úhľadnú formu. Zo žánrových foriem sa omnoho častejšie ako v minulých ročníkoch uplatnila forma reportáže, ale pozoruhodné boli aj pokusy o poviedku a poéziu nonsensu.

            Slávnostnú atmosféru dotvoril kultúrny program žiakov našej školy, ktorý pozostával z úryvkov literárnych prác, piesní a tancov.

                                                 Listina víťazov

            Poézia:

            1. miesto  : Martin Martiš, 5.A – Za krásami Slovenska

            2.miesto   : Terezka Janečková, 2.A – Moje začiatky

            Próza:      

             2.  kategória – žiaci 5. – 7. ročníka

            1. miesto : Terézia Rajčanová, 6.A – Naše račianske kúpalisko

            2. miesto : Tomáš Hauser, 6.A – Pes, najvernejší spoločník človeka

            Pochvalné uznania :

            Christián Rigo, 6.A – Z rozprávania starých rodičov

            Martin Števček, 3. roč. – Jaskyňa mŕtvych netopierov

            Barbora Simovová, 9.B – Pracovité topánky

            3. kategória – žiaci 8. – 9. ročníka

            1. miesto : Kristína Hergovičová, 9. B – Račianske svadby v minulosti

            2. miesto : Tereza Fedoroňková, 9.B – Zo života snowboardistov

            3. miesto  : Richard Orechovský, 9.B – Zlodeji

                             Eva Hózová, 8.A - Sny

            Pozri fotoalbum školy: TU

             

             

          • Dňa 5. mája 2014 sme sa s víťazkami v 1. a 2. kategórii umiestnenými na 1. mieste v školskom kole  zúčastnili na okresnom kole Slávik Slovenska 2014.

            Na okresnom kole v 1. kategórii sa umiestnila Veronika Veselská (3.A).

            Víťazke srdečne gratulujeme, a ostatným želáme úspech v nasledujúcich ročníkoch.

             

        • Exkurzia do Gabčíkova
          • Exkurzia do Gabčíkova

          • V rámci vlastivedného učiva, navštívili žiaci štvrtých ročníkov Vodné dielo na Dunaji - v Gabčíkove. Okrem možnosti vidieť ako funguje, oboznámili sa aj s unikátnou prírodou lužných lesov v povodí Dunaja. Prešli sa po hrádzi a porovnali jeho nové a staré koryto. Hravou formou spoznávali, ako sa tu v minulosti ťažilo zlato, jazdilo na koči cez lúky i život dnešných ľudí  na vidieku. Zašportovali si, zasúťažili , na obed si pochutili na dobrom guláši a palacinke. Všetkým sa takéto vzdelávanie veľmi páčilo. Chýbala im len povestná „ čerešnička na torte“ – jazda kompou po Dunaji, ktorú pre nepriaznivé počasie koncom dňa neabsolvovali. Možno niekedy na budúce...

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Deň Zeme na ZŠ Tbiliská
          • Deň Zeme na ZŠ Tbiliská

          • Poškodzovanie životného prostredia sa stalo globálnym ekologickým problémom. Je potrebné si uvedomiť, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné, a preto sa treba venovať otázkam životného prostredia a prostredníctvom spoločného celosvetového úsilia chrániť jej poklady pre budúce generácie ľudí a ostatných tvorov žijúcich na Zemi.  22. apríl je venovaný medzinárodnému „Dňu Zeme“.  Na našej škole sme tomuto významnému dňu venovali 24. a 25.apríl.

            Keď sa detí opýtate, ako by chceli, aby vyzerala naša Zem, odpovedajú najčastejšie tak, že svoju predstavu nakreslia. Vychádzajúc z  tejto detskej prirodzenosti sme pripravili dve  aktivity:
            1.Kreslenie kriedou na chodník  na tému „Naša planéta Zem“. Výtvory žiakov prvého stupňa obdivovali i žiaci vyšších ročníkov a v popoludňajších hodinách rodičia.
            Pozri foto: TU

            2. Súťaž o najlepšiu nástenku ku Dňu Zeme.

            Súboj bol neľútostný. Každá trieda chcela vyhrať. Výsledkom bol rad krásnych násteniek, ktorých motívom bola naša planéta. Najkrajšiu nástenku mala trieda 4.B.
            Pozri foto: TU

            3. Jarné upratovanie
            Nezostali sme ľahostajní ani k čistote okolia našej školy. Starší žiaci upravovali športový areál celý apríl. Trhali burinu na atletickom ovále, urovnávali antuku, zbierali  odpad. Mladší žiaci vo štvrtok 24. apríla brigádu dokončili. Natiahli si rukavice a pozbierali všetku nečistotu v areáli školy.
            Pozri foto:TU

               

            V piatok 25.apríla z dôvodu zníženia vypúšťania dopravných exhalátov do ovzdušia sa všetci, ktorí mohli, dostavili do školy peši. Tí, ktorí nemohli, pricestovali mestskou hromadnou dopravou, prípadne prešli aspoň časť svojej trate bez použitia auta.

            4. Vodný bar
            Z dôvodu zníženia tvorby odpadu sme tento deň vypli na škole nápojové automaty. Žiaci nezostali smädní. V rámci aktivity „Vodný bar“ mali možnosť ochutnať „školskú citronádu“, ktorú im do sklenených pohárov nalievali žiačky IX.B. Záujem bol obrovský. Každú prestávku stál pred dverami „Vodného baru“ dlhý rad.
            Pozri foto:TU

            5. Vzdelávacia aktivita: "Život nápojovej plechovky"
            Aby sa slová stali činmi, sú potrebné znalosti. Preto sa žiaci 5.ročníka tento deň zúčastnili vzdelávacej aktivity „Život nápojovej plechovky“. Tu sa dozvedeli, koľko odpadu ročne Slovensko vyprodukuje, koľko z toho recykluje a koľko by mohlo byť ešte recyklované.
            Pozri foto: TU

            Výchova a vzdelávanie na našej škole, ako aj akcie súvisiace s ochranou životného prostredia, sa uskutočňujú počas celého školského roka. Našou najbližšou aktivitou bude zber papiera. Zberom papiera prispejeme k tomu, že na našej Zemi bude o pár zelených stromov viac.

             

        • Mobilita v Estónsku
          • Mobilita v Estónsku

          • V dňoch 5. až 9. mája sa skupina  učiteľov našej školy zúčastnila mobility v Estónsku v rámci projektu Comenius – Piece of a whole. Videli sme školu Kose Gümnaasium – spojenú základnú a strednú školu neďaleko hlavného mesta Tallin. Žiaci pre nás pripravili prezentácie o svojej krajine, previedli nás školou. Spoznali sme estónsky školský systém, ktorý je veľmi podobný tomu nášmu. Zaujalo nás výrazné zameranie školy na výchovné predmety – na hudobnú výchovu – škola má medzinárodne úspešný spevácky zbor, telesnú výchovu – pri škole je národné atletické centrum, či technickú výchovu a varenie. Navštívili sme hlavné mesto a tiež mimoriadne zaujímavú národnú prírodnú rezerváciu – Kakerdaja raba.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Školské kolo olympiády v nemeckom jazyku
          • Školské kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Zúčastnili sa na ňom žiaci VI.A triedy, ktorá má ako jediná prvý jazyk nemčinu. Úlohy pozostávali z  gramatického testu, z čítania a z počúvania s porozumením, z dejového opisu obrázku a z rozhovoru s komisiou na stanovenú tému.
            Výsledky:
            1. Terézia Rajčanová
                Samuel Hulla
            2. Jakub Križan
            3. Sabína Homolová

          • BRIGÁDA

          • Vážení rodičia,

            z dôvodu  nepriaznivého počasia presúvame brigádu zo soboty 17. mája na sobotu 31. mája 2014.
            Za pochopenie ďakujeme.

        • POZVÁNKA  NA VÝSTAVU THE HUMAN BODY
          • POZVÁNKA NA VÝSTAVU THE HUMAN BODY

          • Vážení rodičia,
            pozývame Vás na výstavu THE HUMAN BODY na ZŠ  Tbiliská, ktorú pripravili žiaci 7.a 8. ročníka pod vedením pani učiteľky biológie Mgr. Niny Vallovej. Pozri video:

        • ZBER PAPIERA
          • ZBER PAPIERA

          • Od pondelka  12.mája do piatka 16.mája  2014 bude na škole ZBER  PAPIERA.
            Prosíme žiakov a rodičov, aby  starý papier (patria sem: noviny, časopisy, katalógy, prospekty, reklamné letáky, listy, staré zošity, telefónne zoznamy ...)  zviazali. Kartón  je potebné zviazať osobitne.

            Papier môžu žiaci a rodičia  nosiť :

            Pondelok:  ráno:  7,00 - 7,45   a  14,00 - 16,00

            Utorok:       ráno:  7,00 - 7,45   a  14,00 - 16,00

                 Streda:        ráno:  7,00 - 7,45   a  14,00 - 17,00

                 Štvrtok:       ráno:  7,00 - 7,45   a  14,00 - 16,00

                 Piatok:         ráno:  7,00 - 7,45   a 14,00 - 16,00

        • Exkurzia z biológie
          • Exkurzia z biológie

          • Dňa 10. apríla sa žiaci siedmeho ročníka zúčastnili exkurzie na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského. Cieľom exkurzie bolo priblížiť deťom srdcovo- cievny systém a bielkoviny vo význame človeka spojené s výskumom liekov a liečiv na danej fakulte. Žiaci boli rozdelení do troch skupín a striedali sa na troch stanovištiach. Deti mali možnosť vidieť a počuť ako bije srde cicavca, čo je to EKG a aký má význam. Na hodinách biológie sa žiaci naučili, že krv koluje v krvných cievach. Na exkurzii časť krvnej cievy videli a dokonca mali možnosť simulovať situáciu rozšírenia a zúženia cievy. Na záver si ich nadobudnuté vedomosti overila prednášajúca pani doktorka. Ak správne odpovedali na jej otázky, čakalo ich milé prekvapenie v podobe sladkosti.

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať p. Haššovej, že nám pripravila takúto zaujímavú exkurziu. Ďakujeme!

                                                                                                                                                                         Mgr. N.Vallová, učiteľka biológie

            Pozri fotoalbum školy: TU

          • Futbalové nádeje v zložení: Mario Sauer 4.B, Erik Bardoš 4.B, Miško Sojka 4.B, Marko Manik 4.B, Goran Pilinský 4.C, Tomáš Jurík 4.C,  Leo Sauer 2.A pod vedením p. učiteľky Sadákovej sa zúčastnili okresného kola (ako víťaz obvodného kola), prestížneho turnaja základných škôl Mc Donald´s Cup 2014. Podujatie sa konalo 8.4. na trávniku ZŠ Kalinčiakova. Víťaz postupoval do krajského kola. Našim mladým futbalistom utiekol postup doslova v poslednej minúte. Po jasných výhrach v prvých dvoch zápasoch, v ktorých najprv porazili ZŠ J.A.Komenského ( bývalá ZŠ Hubeného ) 6:1 a následne v druhom zápase ZŠ Kalinčiakovu 14:0 (išlo aj o skóre v prípade rovnosti bodov ), nám v poslednom zápase stačila aj remíza proti najväčšiemu favoritovi turnaja ZŠ Za Kasárňou. Ale nebolo im to súdené a v poslednej minúte dostali rozhodujúci gól. Naši sklamaní futbalisti museli prijať prehru 2:3. Celkovo získali v turnaji krásne 2.miesto ( no bohužial nepostupové). Ako najlepší strelec celého turnaja bol vyhlásený Mario Sauer s 18 gólmi ( !!!! ) Chlapci si zaslúžia maximálnu pochvalu za výkon, bojovnosť a za dosiahnutý konečný výsledok. Urobili škole výborné meno do budúcich ročníkov turnaja.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • HODINA VLASTIVEDY NA MIESTNOM ÚRADE S PÁNOM STAROSTOM
          • HODINA VLASTIVEDY NA MIESTNOM ÚRADE S PÁNOM STAROSTOM

          •              V apríli navštívili Miestny úrad dve triedy druhákov, aby priamo v teréne videli, aké to je riadiť mestskú časť. Podobné témy už preberajú na hodinách vlastivedy, možno aj preto dávali pánovi starostovi Petrovi Pilinskému zasvätené otázky. Po prvých opatrných otázkach sa deti osmelili a doslova spustili lavínu otázok, na ktoré starosta trpezlivo a rád odpovedal. Pýtali sa, kedy začne rekonštrukcia amfiteátra, oprava ihriská, realizovanie chodníka pre  cyklistov, ako sa postará o túlavé mačky a psov, koľko zamestnancov má mestský úrad alebo o čo všetko sa musí samospráva starať. Deti boli zvedavé na jeho prácu, povinnosti a aktivity, pochválili sa i svojimi vedomosťami a tiež speváckym a rečníckym talentom. Prezreli si aj priestory Miestneho úradu. Na záver boli žiaci obdarovaní malým darčekom a sladkosťami. Oni sa však tiež nenechali zahanbiť a darovali starostovi malý darček, ktorý spoločne vytvorili.
                         Ďakujeme pánovi starostovi za spoločne príjemne strávený čas a tešíme sa na ďalšie stretnutie. Myslím, že najlepšie vyučovanie je také, ktoré je spojené so skutočným životom a zanechá v deťoch hlboké a trvalé poznatky. Také, o akom hovoril už pred stáročiami jeden z najväčších pedagógov  J. A. Komenský:

            Povedz mi niečo a ja to zabudnem.
            Ukáž mi niečo a ja si to zapamätám.
            Dovoľ mi, aby som si to vyskúšal na vlastnej koži a ja to budem ovládať.
            Dovoľ mi, aby som to prežil a ja to budem cítiť a chápať.

            Pozri fotoalbum školy: TU

        • Nezabudnuteľná ŠvP našich tretiakov
          • Nezabudnuteľná ŠvP našich tretiakov

          • V týždni od 7. apríla do 11. apríla 2014 absolvovali žiaci 3. A a 3. B spolu so svojimi pani učiteľkami i pani vychovávateľkami školu v prírode v malebnom kúte našej vlasti - v Terchovej. Žiaci sa zoznámili s prostredím vychádzkami na kalváriu, k soche Jánošíka, návštevou múzea Jánošíka a obhliadkou známeho betlehemu v kostole sv. Cyrila a Metoda.
            Nezabudnuteľný bol jednodňový program s externou firmou - výstup Jánošíkovými dierami, 4 km dlhý zjazd na kolobežkách zo Štefanovej k hotelu a 9 km dlhý splav Oravy z Párnice do Kraľovian.
                    Absolvovali tri prednášky: so záchranárom horskej služby pánom Bardisom, s účastníkom zimných olympijských hier v Soči s p. Martinčekom a s pracovníčkou Národného parku Malá Fatra o faune a flóre tohto územia. Jedno popoludnie strávili v relaxačnom centre športovaním a kúpaním. Nechýbala opekačka.
                     Deti samostatne písali svojim blízkym. Na pamiatku si vytvorili leporelko – denníček. Nadobudnuté vedomosti si overili na záver vo vedomostnom kvíze.
                     I počasie nám prialo, keď bolo treba, bolo krásne a keď nie, apríl ukázal svoje majstrovstvo.
            Pobyt bol poprepletaný rôznymi súťažami. Za úspechy v nich deti získali diplomy a vecné ceny. Boli bohaté. Ďakujeme združeniu rodičov za príspevok na ŠvP a aj za ďalšie štedré dary našich rodičov.

                                                                                                                             Mgr. Z.Polakovičová, tr. učiteľka
             Pozri fotoalbum školy: TU

             

             

             

        • NÁVŠTEVA TVORIVÝCH DIELNÍ V ÚĽUVE
          • NÁVŠTEVA TVORIVÝCH DIELNÍ V ÚĽUVE

          • Výchova k vlastenectvu je veľmi dôležitou súčasťou výchovy dieťaťa. Podieľajú sa na nej nielen rodičia ale aj škola. Na hodinách vlastivedy či výtvarnej výchovy  sa žiaci 2.- 4. ročníka oboznamujú s krásami našej vlasti s jej minulosťou a tradíciami. Aby to nebolo len memorovanie,  navštevujú tvorivé dielne ÚĽUVu na Obchodnej ulici v Bratislave. Ide v nich o prvé zoznámenie sa s konkrétnou umeleckou - remeselnou technikou. Tu sa prakticky oboznamujú s ľudovými remeslami. Naši žiaci navštívili štyri rôzne umelecké dielne. Jednou z nich bola maľba na sklo. Žiaci sa zoznámili s históriou tejto techniky a vyskúšali si vytvoriť svoj vlastný obrázok.  Ďalšou umeleckou dielňou bola drotárska dielňa. Aj tu sa žiaci podučili remeslu už skoro zabudnutému. Pod vedením skúsenej drotárky si vyrobili vlastného vtáčika alebo srdiečko. Zistili však, že to vôbec nie je jednoduché. V tkáčskej dielni si vyskúšali vyšívanie na motív kraslíc. Poslednou zastávkou bola košikárska dielňa. Pod vedením skúsenej lektorky si žiaci vyrábali kraslice.

            Návšteva ÚĽUV-u bola inšpiratívna a žiakom sa dielne veľmi páčili. Vyskúšali si svoju šikovnosť v maľba na sklo, tkáčskej, drotárskej a košikárskej dielni.

            Pozri fotoalbum školy:TU

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          • Veľkonočné prázdniny  sú od  štvrtka 17. apríla 2014 a končia v utorok 22. apríla 2014. . Vyčovanie sa začína v stredu 23.apríla 2014.