• iBobor - informatická súťaž  2010/2011
          • iBobor - informatická súťaž 2010/2011

          •  

             Mlí žiaci,

            aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojí do informatickej súťaže iBobor. Za posledné dva roky naši žiaci v tejto celoslovenskej informatickej súťaži boli veľmi úspešní. Žiačka 7. ročníka sa umiestnila na krásnom 1. mieste a v ďalšom roku  dvaja žiaci boli úspešnými riešiteľmi. Štvrtý ročník súťaže iBobor bude  10. a 11. novembra 2010. V učebniach výpočtovej techniky opäť  bude súťažná atmosféra. Pri počítačoch sa vystrieda  97 žiakov  6. - 9. ročníka, ktorí sa v šk. roku 2010/2011 prihlásili do súťaže iBobor.
            Ak máš záujem súťažiť aj Ty a ešte si tak neurobil, prečítaj si o súťaži  na stránke www.ibobor.sk,  nehanbi sa a prihlás  sa . Môžeš  tak urobiť  do  štvrtka 4.11.2010 u p.zástupkyni pre II.stupeň  Mgr. Evy Šiškovej.

            O súťaži:

            ČO  JE  iBOBOR?
            V roku 2004 vznikla v Litve nová informatická súťaž Bebras - Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do ďalších európskych krajín. Okrem Litvy sa v školskom roku 2009/2010 konala súťaž v Lotyšsku, Estónsku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku, Holandsku, Taliansku, Česku, na Slovensku a na Ukrajine. Spolu vo všetkých krajinách sa do nej zapojilo 160 136 žiakov.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor.

            PRAVIDLÁ  SÚŤAŽE
            Súťaže sa môže zúčastniť každý žiak či žiačka základnej školy od 6. ročníka alebo žiačka či žiak ľubovoľnej strednej školy alebo osemročného gymnázia.
            Výnimočne sa môžu zúčastniť aj žiaci nižších ročníkov. Súťažia spolu so šiestakmi v kategórii Benjamíni. Je na zvážení každého učiteľa, či prihlási aj mladších žiakov
            .

            Súťažné kategórie

            • Benjamíni: 6.-7. trieda ZŠ, príma a sekunda osemročného gymnázia
            • Kadeti: 8. - 9. trieda ZŠ, tercia a kvarta osemročného gymnázia
            • Juniori: 1. - 2. ročník gymnázií a stredných škôl, kvinta a sexta osemročného gymnázia
            • Seniori: ostatní študenti stredných škôl a osemročných gymnázií

            Pravidlá podrobne.

            AKO  SA ZAPOJIŤ  DO SÚŤAŽE ?
            Prihlás sa u svojho učiteľa informatiky alebo u p. zást. II. stupňa Mgr. Evy Šiškovej. 

            PRIEBEH  SÚŤAŽE
            Vo vyhlásenom súťažnom dni v čase od 10:00 do 13:00 sa môžu žiaci prihlásiť do súťažného systému iBobor svojim kódom a v priebehu 40 minút vyplniť on-line súťažný test pozostávajúci z 15 otázok (5 otázok jednoduchých, 5 stredne náročných a 5 ťažkých). Každý žiak pracuje samostatne na počítači v škole. Organizáciu prístupu k počítačom v každej škole zabezpečuje koordinátor.

            TECHNICkĚ DETAILY  SÚŤAŽE
            Každý účastník súťaže potrebuje samostatný počítač s prístupom na Internet. Podporované sú všetky bežné operačné systémy a prehliadače, ktoré majú inštalovaný Flash Player 8 alebo novší. Prehliadač musí mať povolené používanie JavaScriptu (je to zvyčajne povolené).

            Základný test, či je váš počítač vhodný pre súťaž iBobor nájdete tu.

            Keď ním prejdete, odporúčame vyskúšať si aj úlohy z archívu.

            VYHODNOTENIE
            Každý účastník sa dozvie počet bodov ihneď po skončení testu. Kompletné vyhodnotenie bude prístupné na internete najneskôr týždeň po uskutočnení súťaže. Najúspešnejší účastníci a najaktívnejší koordinátori budú odmenení diplomami a vecnými cenami.

          • Nórska kráľovná Sonija medzi našimi deťmi

          • Tradíciou žiakov 3.- 4. ročníka je každoročná návšteva  tvorivých  dielní  v Úľuve v rámci hodín pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy . Aj tento školský rok dňa  27. 10. 2010  žiaci  3. B triedy navštívili tvorivé dielne. Získali vedomosti a zručnosti uplatňované ľudovými výrobcami a ich súčasnými pokračovateľmi. Pracovali v dielňach:  košikárskej, drotárskej, rezbárskej a v maľbe na sklo. Ich pobyt bol spríjemnený aj návštevou nórskej kráľovnej Sonji a prvej dámy Slovenskej republiky p. S. Gašparovičovej. Urobili si výrobky z prírodných materiálov, z ktorých mali veľkú radosť a potešenie  z  vynimočného   státnického stretnutia .
            Pozri fotoalbum: tu

          • Svetový deň knižníc 25. október

          • Čítanie a kniha sú kľúčom k studnici poznania, múdrosti a vedomostí. Oddávna vieme, že čítať znamená dozvedať sa, byť múdry. Motivácie čítania rozvíjajú u detí čitateľské potreby a vytvárajú predpoklady k čitateľským návykom, ktoré dopĺňajú ďalšie vedomosti. Aj žiaci 3.- 4. ročníka trávili tento týždeň hodinu čítania v príjemnom prostredí školskej knižnice  v rozprávkovej krajine - ROZPRÁVKOVO, kde si žiaci mali možnosť overiť čitateľské schopnosti . Žiaci po  prečítaní textu stali sa ilustrátormi a spoločne trieda vytvorila k danej knihe leporelo. Aké majú čitateľské schopnosti, posúďte sami. Počas 5-tich vyučovacích hodín žiaci 3.- 4. ročníkov prečítali 63 strán. Čítali z kníh J. C. Hronského Tri múdre kozliatka, P. Dobšinského Trojruža a M. R. Martákovej Junácka pasovačka. 

            Celé dopoludnie boli oblečení za rozprávkové bytosti. Počas celého týždňa na tretej vyučovacej hodine žiaci 5 minút mali tiché čítanie svojej obľúbenej knihy. Žiaci navštívili  výstavku výtvarných prác žiakov k dielam J.C.Hronského v KS na Žarnovickej ulici a pozreli si aj filmové spracovanie povestí o Jánošíkovi. Vytvarajme všetky predpoklady preto, aby dieťa nezabudlo na knihy a knižnice ako zdroje informácií. Veď keď sa deti nenaučia používať knižnú literatúru v základnej škole, neskôr to už nedobehnú. Pritom práve v knižniciach môžu nájsť podstatne kvalitnejšie a úplnejšie informácie.
            Pozri fotoalbum: tu



             

          • Projekt CHIPS

          • V utorok 26.10.2010 čakalo ráno všetkých žiakov našej školy nevšedné privítanie – CHIPSáci = podporovatelia z projektu CHIPS, vo vestibule školy rozdávali cukríky a malé letáčiky, aby všetkým pripomenuli, že sú tu pre každého, kto má akýkoľvek problém ... že sú „anjeli strážni“ tejto školy a snažia sa , aby sa žiaci / nielen / v škole cítili spokojne, bezpečne a šťastne.
            Pozri fotoalbum: tu

          • Spoločná športová akcia

          •  

            Trieda s rozšíreným vyučovaním telesnej a športovej výchovy - 5.C sa zúčastnila prvých spoločných atletických pretekov.  Súťaž „Zo školských lavíc do atletickej haly Elán“ sa konala 22.10.2010  a bola pre všetkých registrovaných aj začínajúcich športovcov.  Na súťaži boli aj bývalí známi svetoví a slovenskí športovci. Marcel Lopuchovský účastník letných aj zimných OH (atletika, boby).  Galina Čistjaková svetová rekordérka v skoku do diaľky a účastníčka  letných OH.

            Naši žiaci - športovci si vyskúšali beh na 60 m, kde zúžitkovali svoje vedomosti z nácviku nízkeho štartu z blokov a potom štafetový beh na 3 x 200 m.  Výborné výkony aj napriek hendikepu (nemali špeciálnu obuv - tretry) dosiahli hlavne :

            8.         Petra Mária    KERDÍKOVÁ                9,77 sek         

            11.       Bronislava       RAGASOVÁ               9,84

            15.       Stella               KOŽÁROVÁ                9,99

            19.       Jana                POLAKOVIČOVÁ      10,18   (v kategórii sa zúčastnilo 67 pretekárok)

             

            14.       Robert             HOLLÝ                         9,86 sek

            21.       Patrik              ADAMKO                    10,37

            25.       Filip                 SCHERHAUFER           10,50   (v kategórii sa zúčastnilo 55 pretekárov)

             

            Poďakovanie a pochvala patrí všetkým, ktorí sa zúčastnili a dosiahli veľmi pekné osobné výkony.
            Pozri fotoalbum: tu

          • KURZ NEMECKÉHO JAZYKA V RAKÚSKYCH ALPÁCH

          •  

             

             

            Aj v tomto školskom roku  naša škola organizuje kurz nemeckého jazyka v Rakúsku.

            Cena:          okolo 225 € 

            Dĺžka kurzu:        6 dní 

            Termín:               máj - jún 2011 

            Doprava:             autobusom 

            Miesto:                Steinhaus am Semmering, Rakúsko

            Ubytovanie:         bungalovy hotela "Haus Semmering" 

            Stravovanie:        plná penzia v hotelovej reštaurácii (vrátane nápojov) 

            Výučba:               4 hodiny denne s jazykovými lektormi 

            V mimovyučovacom čase sa deti venujú rôznym aktivitám priamo v hoteli, v jeho areáli a  okolí, k dispozícii majú bazén vo vyhradenom čase, futbalové a volejbalové ihrisko, stolný tenis, minigolf a spoločenskú miestnosť.
            Cena kurzu zahŕňa: ubytovanie, plnú penziu, dopravu, jazykového lektora, hotelové športy, bazén, poistenie insolventnosti CK a komplexné poistenie do zahraničia, osoby nad 15 rokov platia pobytovú taxu
            1 Euro/deňNa začiatku pobytu zaplatí každé dieťa 10.- € kauciu za prípadné škody, na konci pobytu sa vráti 

            Deti sprevádzajú 2 pedagógovia školy

            Kurz sa uskutoční v prípade prihlásenia dostatočného počtu deti - okolo 25. Jazykový kurz je organizovaný prostredníctvom CK Cheyenn Tour Slovakia s.r.o. Bratislava, Kazanská 52 ,www.cheyenntour.sk

             Hotel Haus Semmering si možno pozrieť na tejto internetovej adrese: www.hotelhaussemmering.at

             

          • Exkurzia IV. B v Schaubmarovom mlyne

          • Dňa 20. 10. 2010 navštívili žiaci IV. B múzeum SNG v Schaubmarovom mlyne. Najskôr mali hodinu tvorivej dramatiky, potom si prezreli expozíciu tejto unikátnej technickej pamiatky a výstavu insitného umenia. Pekný a hodnotný zážitok nepokazila ani nepriazeň počasia na spiatočnej ceste.

             Pozri fotoalbum: tu