• Riaditeľské voľno 12. 10.

          • Oznamujem Vám, že v dňa 12. 10. bude riadieteľské voľno. Posledný deň v týždni deti prídu deti do školy vo štvrtok 11. 10. a nastúpia do školy v pondelok 15. 10.

            Ďakujem za porozumenie.

             

             

          • BeActive Night

          • Túto sobotu, 29.9., od 18,00 hod. v areáli Fit Campu na Drieňovej ulici v Bratislave sa koná skvelé podujatie BeActive Night.

             

            Čaká na Vás a Vaše deti množstvo športových disciplín. Všetci zúčastnení sa spoločne pokúsia o vytvorenie slovenského rekordu v tancovaní Flossu s Laci Strikom. Vstup je zdarma.

             

            Všetky podrobné informácie nájtete na stránke: https://www.tyzdensportu.sk/

          • Organizácia prvého školského dňa

          • Milí žiaci, vážení rodičia.

            Veríme, že ste spoločne prežili krásne prázdniny a každý sa aspoň trošku tešíte na nový školský rok.

            Na žiačikov prvých tried čakáme vo vestibule školy 3.9.2018 o 8.30 hod. Budú potrebovať školskú aktovku na veci, ktoré pre nich máme pripravené.

            Deti z 2.- 9. ročníka prídu do školy 3.9.2018 o 7.45. Úvodné vyučovanie začne o 8.00 hod. a skončí o 10.35 hod. Informácie k ďalším školským dňom dostanú deti od triednych učiteliek. Všetky prihlásené deti môžu ísť na obed, pani kuchárky chystajú rezance s kakaom.  Pani vychovávateľky a pán vychovávateľ sa v školskom klube detí budú prihláseným deťom venovať do 16.00 hod.

            Všetci sa na Vás tešíme. 

            Učitelia ZŠ Tbiliská 4

          • Olympiáda

          • Na Deň detí sa učitelia prvých a druhých ročníkov rozhodli prevetrať zdatnosť detí nie v učení, ale v športe. Ráno sa žiaci stretli na ihrisku, kde si spoločne zakričali HIP HIP HURÁ a potom už nič nebránilo tomu, aby sa začala tá pravá olympijská atmosféra.  Vedenie školy a vyučujúci vytvorili krásne podmienky na to, aby sa olympionici mohli otestovať v rôznych súťažných disciplínach: beh na 50 m, skok cez švihadlo, skok do diaľky a veľa iných. Tímová disciplína tried bol štafetový beh. Výsledky sa priebežne spracovávali a vyhodnocovali na hlavnej výsledkovej tabuli.

            Súťažilo sa ako na skutočnej olympiáde a atmosféra bola viac než vynikajúca. Záver olympiády patril slávnostnému nástupu a vyhodnoteniu. Olympiáda prebehla v duchu fair play a my pevne veríme, že sa tu o rok stretneme opäť a padne nejeden rekord.

          • Včelárska paseka

          • Žiaci 3. a 4. ročníkov absolvovali dňa 4. a 7. júna exkurziu vo včelárskom skanzene v Kráľovej pri Senci. Vypočuli si veľmi zaujímavý výklad o živote a význame tohto obdivuhodného živočíšneho spoločenstva. Už vedia, čím sú včely nenahraditeľné pre život v prírode, aké máme včelie produkty a mnohé ďalšie znalosti. Veríme, že i táto exkurzia prispela k rozšíreniu ich vedomostí, k uvedomeniu si významu prírody, k spoznávaniu jej zákonitosti a súvislosti.

            FOTOGALÉRIA TU:

          • Súťaž Maksík

          • Aj tento rok sa žiaci 2., 3. a  4. ročníka zapojili do súťaže Maksík. Rôznorodé zaujímavé úlohy boli zakomponované do napínavých príbehov a ilustrované obrázkami samotných riešiteľov. V snahe pomôcť Maksíkovi sa deti učili kreatívne, logicky myslieť a vyriešiť mnohé matematické „záhady“. Komu sa nepodarilo vymyslieť riešenie, mohol zahviezdiť svojím príbehom alebo zaujímavým obrázkom. Úspešní riešitelia boli odmenení.

          • Hasičská stanica

          • Žiaci 2.D boli dňa 4.6.2018 na exkurzii a navštívili Hasičskú stanicu v Petržalke.
            Tu sa nás ujali milí hasiči, ktorí veľmi trpezlivo a podrobne rozprával o ich povolaní. Najprv sa žiaci dozvedeli všeobecné informácie o práci hasičov, o spôsoboch hasenia požiaru, o povinnostiach ľudí pri spozorovaní udalosti, ku ktorej je potrebné volať hasičov a veľa iných zaujímavých vecí. Podrobne im poukazovali a porozprávali o výbave hasičského auta. Dokonca si mohli sadnúť do hasičských áut a vyskúšať hasičskú prilbu.

             
            Všetkých zaujala hasičská tyč, kde videli aj názornú ukážku, ako to vyzerá, keď hasiči musia opustiť stanicu po nahlásení udalosti do 1 minúty. Nestačili ani okom mihnúť a hasič bol z poschodia na prízemí.

            Na záver si žiaci s radosťou vyskúšali hasenie požiaru na dvore, kde striekali vodu na pripravené terče plameňov. 

            Ďakujeme všetkým členom hasičskej stanice, ktorí pre nás pripravili krásny deň!

          • Exkurzia do Modry

          • V stredu 6.6. sa žiaci piateho a deviateho  ročníka vybrali na exkurziu do Modry.

            Ich prvá cesta viedla do Múzea Ľudovíta Štúra, kde sa oboznámili novým vzdelávacím programom Ľudovít v múzeu. Dozvedeli sa nielen základné informácie o tejto osobnosti, ale pochopili aj širšie kultúrno-historické súvislosti doby, v ktorej žil. Žiaci sa zoznámili nielen so životom a dielom Ľudovíta Štúra, ale aj so stálou expozíciou.

            V pamätnej izbe, miesto úmrtia, si vypočuli  zaujímavé informácie.

            Ďalšia zastávka bola na cintoríne. Pri hrobe Ľudovíta Štúra si žiaci  uctili pamiatku nášho národovca minútou ticha, zapálili sviečku a položili kyticu.

            Posledná zastávka bola na mieste Šnaudy, kde sa 22. decembra 1855  pri pokuse

            o preskočenie potoka nešťastne postrelil do stehna.

            Deťom sa exkurzia páčila, získali ďalšie vedomosti.

          • Umenie zblízka – Bábky a divadlo

          • ...dlhé hodiny som bola schopná snívať o svete, ktorý vôbec neexistoval. Bol to tajný svet, len môj, a ja som ho začala milovať a tešila som sa na tú nádhernú samotu...

            Agnesa Sigeti – možno i tieto slová zo života boli podnetom na tvorbu kresliarky, ktorej výstavu si v Mirbachovom paláci v Galérii mesta Bratislavy pozreli žiaci 5. A aj 5. B triedy. A keby len pozreli...

            Príbehy obyčajné i nevšedné, nie vždy jasne čitateľné, ponechávali žiakom priestor na interpretáciu. Na tie reagovali pohybom, limitmi vlastného tela i magnetickými bábkami vyrobenými v ateliéri.

            V horúci júnový deň ožili pre našich piatakov postavy z obrazov a stali sa bábkami pripomínajúcimi bábky na javisku,  žijúce si svoje príbehy.

          • Šiestaci z Tbiliskej sa zapojili do celosvetového projektu

          • V školskom roku 2017/2018 sa žiaci 6.A zapojili do celosvetového programu Roots & Shoots. Založili žiacky tím Šiesta Á a rozhodli sa zmeniť svoje okolie k lepšiemu. Dňa  19. apríla 2018 sa v priestoroch ZŠ Tbiliská uskutočnila obhajoba ich projektového zámeru. Žiacky tím Šiesta Á vytvoril návrh projektu s názvom Revitalizácia priestorov kotolne pri Rustaveliho ulici v Rači.


            Súčasťou projektu je vysadenie drevín na svahu nad kotolňou, maľovanie brány a steny kotolne a osadenie lavičky.


            Žiaci svoj projekt obhajovali pred komisiou, v ktorej sedel aj starosta mestskej časti Rača Peter Pilinský. Po prezentácií projektového zámeru, komisia tento projekt jednohlasne schválila. Žiacky tím Šiesta Á zároveň vyhral grant na realizáciu projektu. Projekt finančne a metodicky podporuje nadácia Green Foundation.


            Šiesta Á ďalej hodlá zrealizovať svoj projekt koncom júna 2018.


            Kontakt: revitalizacia6.a@gmail.com

          • 20 najlepších zberačov papiera a ich odmena :)

          • Dnes 5.6.2018,  20 najlepších zberačov papiera dostali svoju odmenu - exkurzia do Domino's pizzerie na Račianskej. Pracovníci pizzerie nám ukázili ako to vyzerá za pultom, čo všetko musia skladovať a podobne. Ale hlavne nám ukázali ako sa pečie pizza, každý si mohol vytvoriť svoju vlastnú pizzu. Najprv bolo treba roztlačiť cesto do požadovaného kruhového tvaru. Potom si každé dieťa mohlo dať na pizzu vlastné ingrediencie podľa chuti. Kým sa nám pizze piekli tak sme súťažili v skladaní škatúľ od pizze. Deťom ich vlastné pizze veľmi chutili. Pozrite si fotogalériu.

          • Tvorivé dielne- ÚĽUV

          • Tradičné spôsoby výroby, ľudová umelecká výroba a remeslo predstavujú dôležitú súčasť kultúrneho dedičstva a kultúrnej tradície. ÚĽUV poskytuje žiakom možnosť a priestor dotknúť sa tradície prostredníctvom zážitkových a vzdelávacích aktivít. Žiaci 3. a  4. ročníkov navštívili tvorivé dielne, kde si vyrobili krásny výrobok.

          • Obhajoba projektového zámeru

          • V školskom roku 2017/2018 sa žiaci 6.A zapojili do celosvetového programu Roots & Shoots. Založili žiacky tím Šiesta Á a rozhodli sa zmeniť svoje okolie k lepšiemu. Dňa  19. apríla 2018 sa v priestoroch ZŠ Tbiliská uskutočnila obhajoba ich projektového zámeru.  Žiacky tím Šiesta Á vytvoril návrh projektu s názvom Revitalizácia priestorov kotolne pri Rustaveliho ulici v Rači. Súčasťou projektu je vysadenie drevín na svahu nad kotolňou, maľovanie brány a steny kotolne a osadenie lavičky.

            Žiaci svoj projekt obhajovali pred komisiou, v ktorej sedel aj starosta mestsnej časti Rača Peter Pilinský. Po prezentácií projektového zámeru žiacky tím odpovedal na otázky komisie. Následne komisia tento projekt jednohlasne schválila. Žiacky tím Šiesta Á zároveň vyhral grant na realizáciu projektu. Projekt finančne a metodicky podporila nadácia Green Foundation. Šiesta Á ďalej hodlá osloviť komunitu obyvateľov Rače a zrealizovať svoj projekt v júni 2018.

            Foto: Jana Rajcova, Green Foundation 2018.

          • Sandberg - Devín

          • Štvrtok 17. mája 2018 siedmaci napriek daždivému počasiu zažili zaujímavú dejepisnú exkurziu. Po ceste MHD sme vystúpili v Devínskej Novej Vsi, kde sme sa zastavili pri pamätníku slovenského spisovateľa Rudolfa Slobodu. Turisticko – historickú exkurziu sme začali v Národnej prírodnej rezervácií Devínska Kobyla. Našou prvou zastávkou bol Sandberg – paleontologická lokalita z treťohôr s nálezmi ulitníkov, ježoviek, tuleňa, medveďa, nosorožcov, žralokov i dryopiteka. Mali sme nádherný výhľad i na zámok Schlosshof v Rakúsku. Potom nasledovala túra úžasnou prírodou rezervácie Devínska Kobyla s prekrásnymi výhľadmi do širokého okolia. Cestou sme poznávali rôzne druhy rastlín hlavne vstavačovitých, táto lokalita patrí k najvýznamnejším na Slovensku. Videli sme sútok Moravy a Dunaja, Dunajské Luhy  i miesto významnej bitky na Moravskom poli. Cestu nám osviežila zastávka pri ohrade pasúcich sa kozičiek. Zažili sme stretnutie i  s ovečkami, somárom, lamou i behajúcim emu. Cestu nám skrížila veľká užovka a nad hlavou lietali dravce.  Potom nasledoval ďalší dôležitý bod našej exkurzie Devín a prehliadka hradu. Devínsky hrad nás prekvapil obrovským areálom i silným vetrom. Prezreli sme si expozíciu, nádvorie i priľahlé objekty a počítali ako dlho padá voda v hradnej studni až po hladinu Dunaja. Nezabudli sme si spomenúť i výstup štúrovcov na Devín, ktorý nám pripomenula pamätná tabuľa. Mohli sme si vyskúšať ako sa cvičili stredovekí bojovníci s oštepom, mečom i pohotovosť pri prechode pohybujúcimi sa vrecami. Presnosť svojho hodu sme trénovali v súboji s trojhlavým drakom. Potom nasledoval zaslúžený oddych a posilnenie sa v bufetoch i zábava na detskom ihrisku. Ešte nás čakala cesta domov a pekné spomienky na strávený deň.Štvrtok 17. mája 2018 siedmaci napriek daždivému počasiu zažili zaujímavú dejepisnú exkurziu. Po ceste MHD sme vystúpili v Devínskej Novej Vsi, kde sme sa zastavili pri pamätníku slovenského spisovateľa Rudolfa Slobodu. Turisticko – historickú exkurziu sme začali v Národnej prírodnej rezervácií Devínska Kobyla. Našou prvou zastávkou bol Sandberg – paleontologická lokalita z treťohôr s nálezmi ulitníkov, ježoviek, tuleňa, medveďa, nosorožcov, žralokov i dryopiteka. Mali sme nádherný výhľad i na zámok Schlosshof v Rakúsku. Potom nasledovala túra úžasnou prírodou rezervácie Devínska Kobyla s prekrásnymi výhľadmi do širokého okolia. Cestou sme poznávali rôzne druhy rastlín hlavne vstavačovitých, táto lokalita patrí k najvýznamnejším na Slovensku. Videli sme sútok Moravy a Dunaja, Dunajské Luhy  i miesto významnej bitky na Moravskom poli. Cestu nám osviežila zastávka pri ohrade pasúcich sa kozičiek. Zažili sme stretnutie i  s ovečkami, somárom, lamou i behajúcim emu. Cestu nám skrížila veľká užovka a nad hlavou lietali dravce.  Potom nasledoval ďalší dôležitý bod našej exkurzie Devín a prehliadka hradu. Devínsky hrad nás prekvapil obrovským areálom i silným vetrom. Prezreli sme si expozíciu, nádvorie i priľahlé objekty a počítali ako dlho padá voda v hradnej studni až po hladinu Dunaja. Nezabudli sme si spomenúť i výstup štúrovcov na Devín, ktorý nám pripomenula pamätná tabuľa. Mohli sme si vyskúšať ako sa cvičili stredovekí bojovníci s oštepom, mečom i pohotovosť pri prechode pohybujúcimi sa vrecami. Presnosť svojho hodu sme trénovali v súboji s trojhlavým drakom. Potom nasledoval zaslúžený oddych a posilnenie sa v bufetoch i zábava na detskom ihrisku. Ešte nás čakala cesta domov a pekné spomienky na strávený deň.

          • Pálenie Moreny

          • Dňa 6. apríla 2018 sa na školskom dvore uskutočnila tradičná udalosť pálenia Moreny. Žiaci sa týmto pradávnym spôsobom rozlúčili s dlhou zimou.  Naskôr spolu recitovali báseň o Morene a potom uskutočnili veľký pochod okolo celého ihriska. Následne, za hlasného skandovania,  bola konečne podpálená bábka, ktorá predstavovala Morenu. Keď dohorela, žiaci moholi privítať jar. Na znak nového ročného obdobia si na rozkvitnutú vetvičku priviazali farebnú stužku.