• 1. miesto v brannom preteku
          • 1. miesto v brannom preteku

          • 4. novembra 2011 sa v Knižkovej doline konal ďalší ročník branných pretekov „O pohár Komisie školstava a športu MÚ Rača“.
            Na pretekoch sa zúčastnilo 6 družstiev z Rača a Vajnor – Základná škola Tbiliská, Gymnázium školských bratov a Základná škola K. Brúderovej. Súťažili zmiešané družstvá – dvaja chlapci a dve dievčatá. Preteky pozostávali z dvoch častí – praktickej a teoretickej, v ktorej súťažiaci využili vedomosti získané na hodinách biológie, ekológie, geografie a počas kurzov ochrany človeka a prírody. V praktickej časti to bol zase cezpoľný beh, hod granátom na cieľ a veľmi obľúbená streľba zo vzduchovky. Po zrátaní výsledkov sa zrodilo pre nás veľmi pekné poradie:

            1. miesto         Základná škola Tbiliská „A“  ( Matej Šimko, Michal Boho, Angelika Lopatková, Kristína Ohrablová)

            2. miesto         ZŠ s MŠ K. Brúderovej

            3. miesto         Gymnázium Školských bratov

            4. miesto         Základná škola Tbiliská „B“  (Filip Šedivý, Róbert Bakič, Barbora Bednaričová, Laura Váradyová)

            Všetkým GRATULUJEME!!!

            Pozri fotoalbum školy: tu

        • Chodec a cyklista v cestnej premávke - nový projekt pre žiakov 9. ročníka
          • Chodec a cyklista v cestnej premávke - nový projekt pre žiakov 9. ročníka

          • Koordinátorom projektu pre žiakov 9. ročníka je Okresné riaditeľstvo Policajného zboru Bratislava III. Cieľom projektu je oboznámiť našich najstarších žiakov ako budúcich vodičov s legislatívou a pravidlami cestnej premávky pre chodcov,a cyklistov, poučiť žiakov, čo patrí do povinného vybavenia cyklistu, alej aj ako sa správať, ke´d sa stane svedkom alebo účastníkom dopravnej nehody . Žiaci sa naučia aj ako poskytnúť prvú pomoc zraneným účastníkom dopravnej nehody.

            Prvé stretnutie s lektorkou kpt. JUDr. Silelovou žiaci absolvovali v stredu 16. novembra 2011.

        • RECYKLOHRY
          • RECYKLOHRY

          • v tomto školskom roku je naša škola opäť zapojená do projektu RECYKLOHRY. Cieľom projektu je aj šetrenie životného prostredia a likvidácia prípadne recyklácia nefunkčných elektrospotebičov.

            Rodičia a žiaci môžu priniesť do školy rôzne nefukčné elektrické prístroje, ktoré nemôžu vhodiť do bežných kontajnerov ako sú tlačiarne PC, monitory, televízory, žehličky...(okrem práčok, sporákov, chladničiek) . Naši partneri po telefonickom dohovore všetky  nepotrebné elektrospotrebiče odvezú a ešte škola získa body  v projekte RECYKLOHRY.

        • Školské kolo olympiády zo slovenského jazyka
          • Školské kolo olympiády zo slovenského jazyka

          • Dňa 10.11. sa konalo školské kolo  Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

             Zúčastnili sa :

             

            Magdaléna Kirnerová      IX.A

            Martin Rybanský             IX.A

            Vladimíra Határová         IX.A

            Sabína Červeňová          IX.A

            Juraj Hovorka                  IX.A

            Barbora Bednaričová      IX.A

            Meline Galoyan               IX. B

            Mária Feketeová             IX.B 

             Prvé miesto získala  Vladimíra Határová, ktorá postupuje do okresného kola. Blahoželáme !

            Pozri fotoalbum:  tu

             

          • Rodičovské združenie

            V pondelok 14. novembra 2011 o 18,00 hodine sa budú konať triedne aktívy  Združenia rodičov.

        • Návšteva hvezdárne v Hurbanove a vodného diela v Gabčíkove
          • Návšteva hvezdárne v Hurbanove a vodného diela v Gabčíkove

          • 3. novembra žiaci 4. ročníkov navštívili najstaršiu hvezdáreň Slovenska v Hurbanove a najväčšie vodné dielo v Gabčíkove. Žiaci sa mali možnosť dozvedieť o histórii hvezdárne,  o zákonitostiach vesmírnych telies vo vesmíre, v planetáriu pozorovali jednotlivé vesmírne telesá – planéty,  súhvezdia, Mesiac  a Slnko. V Gabčíkove obdivovali plavebné komory a prírodné bohatsvo tejto krajiny. Počas cesty sa oboznámili s prírodnými krásami a so zaujímavosťami  jednotlivých miest južného Slovenska. Exkurzia sa žiakom páčila a spokojní s myšlienkou“  Lepšie raz vidieť, ako niekoľkokrát počuť“ odchádzali domov.

            Pozri fotoalbum:tu


                    

             

        • Záložka do knihy spojuje školy
          • Záložka do knihy spojuje školy

          •  Kniha – to je jedna báseň,
             
            taký malý raj.
             A záložka v nej šepká krásne:
             „Medzi  stránky si ma daj!“                

            V tomto školskom roku  sa naša škola tretíkrát zapojila do česko-slovenského projektu Záložka do knihy spojuje školy.  Našou partnerskou školou  sa stala slovenská  ZŠ V. Beniaka s MŠ, Chynorany,  pretože bolo prihlásených  málo českých škôl.
             Okamžite sme sa pustili   s chuťou do práce. Hoci sme sa nedohodli, obidve školy sme siahli
             po jesenných motívoch, ktoré vystihujú toto krásne ročné obdobie, v ktorom sa náš vzájomný projekt realizoval.
             Väčšinu záložiek sme zhotovili v škole pod vedením pani učiteľky Kolmanovej,  prváci  Polakovičovej, ktorým touto cestou ďakujeme, ale mnohí  žiaci s hrdosťou priniesli  aj svoje vlastné výtvory, ktoré hýrili nápaditosťou a fantáziou.
                      Po jesenných prázdninách 3. novembra sme s očakávaním otvorili balíček od partnerskej školy. Naša radosť bola obrovská, pretože záložky boli prekrásne.  Sprevádzali ich výročná správa školy a veľmi milý list s mnohými  úprimnými prianiami. Záložky  sme  v ten istý deň vystavili v knižnici,
            kde sa uskutoční aj predajná výstava kníh, ktorú organizujeme 2x do roka v spolupráci s Akelou.
            Tak si ich budú môcť prezrieť všetci žiaci i učitelia školy.

                  Dlho sme rozmýšľali, akým spôsobom odovzdáme záložky našim čitateľom tento rok.  Rozhodli sme sa, že zorganizujeme 1. decembrový týždeň čitateľskú akciu „Čítanie na vianočné prázdniny s peknou záložkou“. Tak sa dostane záložka do tých správnych rúk, kam aj patrí – tým, ktorí radi čítajú, pre ktorých je kniha naozajstným priateľom a potešením. Záložka im posedenie pri  knihe v pokojnom vianočnom čase spestrí.

                   Pozri fotoalbum: tu
                                                                             

             

          • KOMPARO - pre žiakov 9. ročníka

          • KOMPARA alebo cvičného  testovania žiakov 9. ročníka z matematiky a slovenského jazyka sa 8.novembra 2011,  dobrovoľne zúčastnilo 18 žiakov  deviateho ročníka  pod vedením p. učiteľky Dubielovej a p. učiteľky Vörösovej.
            Cvičné testovanie ôsmakov  prebiehala na celom území Slovenska. Testovacie úlohy pripravila firma Exam, ktorá testy opraví a žiakom pošle výsledky podobne ako pri skutočnom TESTOVANÍ 9 v marci 2012.

            Pozri fotoalbum: tu
             

             

          • Medzinárodnýdeň knižníc - 24. október

          • Ten, kto nemiluje knihu,  nemiluje múdrosť.

             Ján Ámos Komenský

                                    Medzinárodný deň školských knižníc (International School Library Day)prvý raz vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva v roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Tohoročnou témou Medzinárodného dňa školských knižníc bola: „Školské knižnice pripravujú žiakov na život.“

            Cieľom súťaže bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici a k čítaniu, poznávaniu nového.

            Aj tento rok sa  žiaci našej školy učili podľa rozvrhu, ale jednotlivé vyučovacie hodiny boli venované problematike kníh. Tento deň, ako aj celý týždeň strávili príjemne, rozmanito, ale aj náročne, samozrejme s využitím školskej knižnice, počítačovej, interaktívnej alebo multimediálnej učebne.

            Žiaci 2. stupňa vstúpili už po tretí raz do rozprávkovej ríše tak, že sa obliekli za princezné, víly, Popolušky, Snehulienky, Robina Hooda, Pipi Dlhú pančuchu, Šípkové Ruženky, trpazlíkov...

            Navštívili deti na prvom stupni, ktoré mali za úlohu uhádnuť rozprávkovú postavu.

             

            Zaujímavá hodina v knižnici

            Žiaci 2. stupňa mohli vstúpiť do knižnice, len keď si zvolili správny kľúč. Napríklad: jeden zo žiakov (alebo viacerí) dokáže /u/ zarecitovať básničku alebo vedia, čo  znamená KMČ, kto vynašiel kníhtlač,meno najznámejšieho zberateľa ľudových rozprávok, na ktorom námestí v Bratislave je socha slovenského básnika, v ktorom slávnom románe /viacdielnom/ nosia poštu sovy... V miestnosti ich čakala kniha od Ľuda Ondrejova Zbojnícka mladosť. Mali si prečítať kapitolu Syn môj milený. Žiaci sa rozdelili do skupín A, B, C. Skupina A mala nakresliť k tomuto príbehu peknú ilustráciu alebo dokonca celý komiks. Skupina B zahrať s kamarátmi úvodnú alebo záverečnú časť príbehu. Skupina C odpovedať na pripravené otázky a úlohy.

            Piataci na svojej hodine v knižnici získali ďalšie informácie o rýchlom vyhľadávaní kníh a vypĺňali pozvánky do knižnice s množstvom zaujímavých úloh. Na niektoré otázky im ich vedomosti nestačili, preto si pomohli Internetom.

            Hlasné čítanie

            24. októbra vybraní žiaci druhého stupňa navštívili prváčikov a druháčikov a čítali im z knihy Budkáčik a Dubkáčik.

             

            Výstava kníh

            Pri príležitosti Medzinárodného dňa knižníc sme usporiadali krásnu a hodnotnú výstavu spojenú s predajom. Deti si mohli vybrať zo 74 kníh, medzi ktorými sú encyklopédie, rozprávky, náučná literatúra a mnoho iných. Triedy v rámci hodiny slovenského jazyka a literatúry využili aj tento deň na návštevu výstavy a objednali si krásne knižky pre seba, ale aj pre svojich súrodencov a rodičov.

            Žiakom sa hodiny veľmi páčili a už sa tešia sa na ďalšie, ktoré budú mať v takomto peknom neškolskom prostredí.

            Veríme, že po takto krásne prežitom dni si kniha udrží svoje nezastupiteľné miesto v srdciach detí aj v súčasnom modernom počítačovom svete.

            Pozri fotoalbum: tu

             

        • Korčuľovanie - ŠKD
          • Korčuľovanie - ŠKD

          • Vážení rodičia,

            v piatok 4.11.2011 začínamekurz korčuľovania   pre deti ŠKD  I. – IV. ročníka .

            Prosíme rodičov, aby nezabudli svojím deťom dať: nabrúsené korčule, prilbu na hlavu, rukavice a vhodné oblečenie na korčuľovanie.

            Rozpis odchodu a príchodu skupín je vyvesený  na bráne školy .

            Kurz korčuľovania   od 4.11. do 14.11.2011

            1.skupina : I.ABC, II.A, III.CB

            Deň

            Počet hod.

            Obed

            Odchod

            Kurz

            Príchody

            Pia.    4.11.

            1

            11,30

            12,20

              13,00-13,40

            15,00

            Pon.  7.11.

            2

            11,30

            12,20

            13,00-14,20

            15,15

            Uto.  8.11.

            1

            11,30

            12,20

            13,00-13,40

            15,00

            Str.    9.11.

            2

            11,30

            12.20

            13,00-14,20

            15,15

            Štv.  10.11.

            1

            11,30

            12,20

            13,00-13,40

            15,00

            Pia.  11.11.

            2

            11,30

            12,20

            13,00-14,20

            15,15

            Pon . 14.11.

            1

            11,30

            12,20

            13,00-13,40

            15,00

            Organizátor bude riešiť možnú poistnú udalosť len  v prípade použitia protinárazových ochranných prostriedkov (prilba, chrániče zápästia, rukavice). 

             

            Kurz korčuľovania   od 4.11. do 14.11.2011

            2.skupina : II. BC, III.A, IV.AB

             

             

            Deň

            Počet hod.

            Obed

            Odchod

            Kurz

            Príchody

            Pia.    4.11.

            2

            12,15

            13,00

            13,40-15,00

            16,00

            Pon.  7.11.

            1

            12,35

            13,30

            14,20-15,00

            16,00

            Uto.  8.11.

            2

            12,15

            13,00

            13,40-15,00

            16,00

            Str.    9.11.

            1

            12,35

            13,30

            14,20-15,00

            16,00

            Štv.  10.11.

            2

            12,15

            13,00

            13,40-15,00

            16,00

            Pia.  11.11.

            1

            12,35

            13,30

            14,20-15,00

            16,00

            Pon . 14.11.

            2

            12,15

            13,00

            13,40-15,00

            16,00

            Organizátor bude riešiť možnú poistnú udalosť len  v prípade použitia protinárazových ochranných prostriedkov (prilba, chrániče zápästia, rukavice). 

             

        • Návšteva tvorivých dielní v ÚĽUVE
          • Návšteva tvorivých dielní v ÚĽUVE

          • Žiaci 3. a 4. ročníka v rámci pracovného vyučovania a výtvarnej výchovy navštívili tvorivé dielne v ÚĽUVE. Získali vedomosti a zručnosti uplatňované ľudovými výrobcami a ich súčasnými pokračovateľmi. Pracovali v dielňach:  tkáčskej, drotárskej, rezbárskej  a v maľbe na sklo. Vytvorili si výrobky z prírodných materiálov, z ktorých mali veľkú radosť a potešenie.                         

             

             

          • Jesenné prázdniny   začínajú v piatok 28. októbra 2011 a končia 1.11.2011. Nástup žiakov do školy je v stredu 2.11.2011.

        • Na Slovenskom  finále družstiev v cezpoľnom behu sme sa nestratili.
          • Na Slovenskom finále družstiev v cezpoľnom behu sme sa nestratili.

          •  

             V pondelok 24.10.2011 sa družstvo našich atlétov – bežcov vybralo na dlhú cestu vlakom po Slovensku. V jednom z najstarších miest spišského regiónu v okolí Ľubovnianskeho hradu v  Starej  Ľubovni sa uskutočnili Majstrovstvá Slovenska žiakov základných a stredných škôl v cezpoľnom behu. Naši chlapci, víťazi krajského kola, s pánom učiteľom Mgr. Štancelom  cestovali na súťaž s malou dušičkou, veď mali súťažiť spolu so žiakmi zo športovými gymnáziami a a zároveň boli aj najmladšími súťažiacimi.
                       Naši žiaci veľkou odvahou a húževnatosťou  porazili  skúsené   družstvá.  Bežali sa 4 okruhy dlhé 650 m po trávnatom povrchu. Naši bežci v zložení : Radovan Grill, Marek Jankovič  (obaja 8.A) a Patrik Fuchs (7. B) sa držali v strede štartového poľa.  V závere sa prejavila ich húževnatosť a postupne predbiehali  jedného pretekára za druhým. V cieli naše družstvo obsadilo  krásne 4. miesto. V súťaži jednotlivcoch Radovan Grill skončil na 8 mieste,  Marek Jankovič na 12 mieste a Patrik Fuchs na 17 mieste.  Ceny najlepším pretekárom odovzdala PaeDr. Božena Gerháthová, zástupkyňa MŠVaV SR.

            Víťazné družstvo postúpilo na ME základných škôl, ktorá sa konajú na ostrove Malta.

            Chlapcom ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.
             

             Pozri fotoalbum: tu           výsledky_cezpoľného behu _2011.pdf

        • KINDERIÁDA
          • KINDERIÁDA

          •  

             

            18.októbra sa naši žiaci 2.- 5.ročníkov zúčastnili regionálneho 6. ročníka KINDERIÁDY - pretekov v atletických disciplínach medzi základnými školami. Tento výnimočný zážitok  sprostredkovali deťom   Slovenský atletický zväz a spoločnosť Ferrero Česká. Cieľom podujatia je motivovať žiakov k aktívnemu športovaniu.

            Našu školu reprezentovali títo žiaci:

            • Viktoria Trenčanská - II.A                                                      
            • Marko Manik - II.B                                                          
            • Nina Semanová- III.B                                                         
            • Dominik Štepiansky - III.A                                                         
            • Martina Žitná - IV.B                                                        
            • Patrik Ujlaky- IV.B                                                        
            • Michaela Trenčanská - V.B                                                        
            • Michal Hornyák - V.C

            Všetci malí pretekári si zabehli šprint na 60 metrov a potom súťažili v individuálnych disciplínach – druháci v skoku do diaľky z miesta, tretiaci a štvrtáci v hode plnou loptou a piataci v skoku do diaľky s rozbehom. Celé preteky vyvrcholili náročným štafetovým behom.. Z našich športovcov si najlepšie počínali Viktoria Trenčanská, ktorá obsadila v obidvoch svojich disciplínach vynikajúce 3. miesta . Marko Manik 3.miesto v skoku do diaľky z miesta, Dominik Štepiansky 2.miestoPatrik Ujlaky 3. miesto v hode plnou loptou, Michal Hornyák 3.miesto v skoku do diaľky s rozbehom. No nesklamali ani ostatní. V jednotlivých disciplínach v konkurencii 28 súťažiacich sa umiestňovali vo väčšine prípadov do 10. miesta a podali perfektné výkony .Ako tím sme nenašli premožiteľa a vybojovali sme si 1.miesto v regionálnom kole .Zabezpečili sme si postup do celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční v júni 2012.Odmenou pre každého súťažiaceho boli sladkosti, spoločenské hry od firmy Kinder a pre víťazov i hodnotné ceny. A čo dodať na záver? Veríme, že i v lete na celoslovenskom finále nesklameme a budeme môcť obhájiť naše prvenstvo spred dvoch rokov.

            Držte nám palce!

            Pozri fotoalbum: tu

        • Vyhodnotenie - Plody našich záhrad
          • Vyhodnotenie - Plody našich záhrad

          • Fantastické postavičky z ovocia a zeleniny zaplnili halu našej školy v dňoch 17. až  21.10. Boli dielom šikovných rúk našich žiakov a ich rodičov. Hoci oceniť sme mohli len niekoľko z nich, radosť mala celá škola.

             

            Ocenení boli:                                                                                                        Trieda s najtvorivejšími nápadmi: 2.B

            1.      miesto: Štiglicová Nina – 2.B                                                                                                                             

            2.      miesto: Tybitancová Nina – 2.B

            3.      miesto:  Kabaňa Erik – 1. C

            4.      miesto: Baloghová Sofia – 2.B

            5.      miesto: Čunderlík David – 4.A

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli svojimi výrobkami a nápadmi. Tešíme sa na spoluprácu aj v budúcom školskom roku.

            Pozri fotoalbum školy: tu

             

          • Výchovný koncert

          •  

            Dňa 12.10. sa uskutočnil  pre žiakov 1. stupňa netradičný a zaujímavý výchovný koncert zameraný na dopravnú výchovu. Hravou a zároveň náučnou formou si žiaci zopakovali základné pravidlá  cestnej premávky. Súčasťou koncertu boli i dopravné značky, semafor… Speváci - profesionálni umelci Jaro Gažo a Rado Pažej z občianskeho združenia Škola života hneď nadviazali bezprostredný kontakt so žiakmi, ktorí sa stali aktívnou súčasťou ich koncertu. Keďže práve deti sú najzraniteľnejšími účastníkmi cestnej premávky, dopravná výchova v akejkoľvek forme by mala pomôcť znižovať tragédie na našich cestách.

          • CVIČENIE V PRÍRODE

          •  

            Dňa 18.10.2011 sa žiaci 3. – 4. ročníka zúčastnili cvičenia v prírode v Malých Karpatoch. Turistická vychádzka bola spojená s pozorovaním prírody v lese, s poznávaním húb a stromov. Žiaci si overili svoje vedomosti a telesné zdatnosti. Veselí a spokojní sa vrátili do školy.

        • Výstava: PLODY NAŠICH ZÁHRAD
          • Výstava: PLODY NAŠICH ZÁHRAD

          • Tento týždeň – od 17. do 21.októbra 2011 sa uskutoční v hale našej školy súťaž tried a jednotlivcov – Plody našich záhrad. Súťažné práce môžete nosiť od pondelka  do štvrtka obeda. Odborná porota vo štvrtok poobede vyhodnotí súťaž. Víťazi dostanú diplomy a odmeny.

            V piatok si môžete svoj výrobok vziať domov. Neprevzaté výrobky sa zlikvidujú.

             

          • Zber papiera

          •   

            V dňoch 10.10 - 14.10.2011 sa na ZŠ uskutoční zber papiera a lepenky. 

            Zber bude prebiehať každé ráno od 7:00 do 7:45 hod a poobede od 14:00 do 16:00 hod, v stredu poobede od 14:00 do 17.00 hod.  Prosíme o dodržanie časového harmonogramu a tešíme sa na účasť v tejto súťaži.