• Beh Devínskou Kobylou
          • Beh Devínskou Kobylou

          • Milí rodičia, priaznivci behu,

            chceme Vás a Vaše deti pozvať na milú akciu venovanému zdravému životnému štýlu, a to na XXXX. ročník Behu Devínskou Kobylou dňa 24.10.2015 (sobota). Novinkou v tomto každoročnom podujatí je súťaž škôl, do ktorej sme sa zapojili i my.

            BLIŽŠIE INFORMÁCIE TU:

            Ako sa prihlásiť

            Milí žiaci, v prípade záujmu prihláste seba či svojho súrodenca (musí však byť žiakom našej školy) buď p. uč. Dobrovskej alebo p. uč. Matúškovi.

            Sú vítaní všetci členovia vašej rodiny, za školu však môžu súťažiť iba naši žiaci! Veríme, že sa nás na behu stretne veľké množstvo a spríjemníme si tak sobotné dopoludnie a odnesieme si krásne zážitky!

        • Exkurzia NR SR
          • Exkurzia NR SR

          • 5. októbra 2015 sa vybraní žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili exkurzie do Národnej rady Slovenskej republiky. Zážitkovou formou sme si rozšírili vedomosti z občianskej náuky. Pred vstupom do NR SR sme sa museli podrobiť osobnej prehliadke a preskenovali nám i obsah tašiek a batohov. Potom už nasledovala cesta priestormi NR SR spojená s výkladom p. sprievodcu. Oboznámil nás s históriou vzniku NR SR a osobnosťami ako J.M. Hurban, M. R. Štefánik a A. Hlinka. Prezreli sme si i symboly SR a Ústavu SR. V rokovacej sále si niektorí vyskúšali post rečníka za rečníckym pultom. Potom sme sa usadili v priestore pre novinárov a návštevníkov a dozvedeli sa i mnohé technické fakty o budove NR SR. Upútali nás prekrásne obrazy Albína Brunovského, ktoré majú nesmiernu cenu. Prehliadku sme zakončili na námestí A. Dubčeka pri jeho pamätníku.

            FOTOGALÉRIA TU:

        • Brigáda
          • Brigáda

          • Vážení rodičia, dovoľte nám, aby sme sa aj touto cestou ešte raz poďakovali za pomoc pri skrášlení školského areálu pre naše deti. Veľmi si vážime Váš čas, ktorý ste venovali prácam všetkého druhu – donatieral sa plot, vytrhalo sa množstvo buriny – okolo školy, na schodišti, na antuke, pohrabal sa veľký kus priestranstiev, na ktorých sa najmä v poobedňajšom čase v ŠKD hrajú menšie deti. Vynieslo sa množstvo odpadu. Ešte raz ďakujeme. Na prvý pohľad vyzerá náš školský dvor krajšie.

             

            FOTOGALÉRIA TU:

        • Exkurzia Hurbanovo - Komárno
          • Exkurzia Hurbanovo - Komárno

          • V piatok 2. októbra navštívili žiaci štvrtých ročníkov hurbanovskú hvezdáreň. Je najstaršia na Slovensku a pýši sa vynoveným digitálnym planetáriom. Prezreli si úžasné ďalekohľady, oboznámili sa s históriou a možnosťami skúmania vesmíru. Nakoniec si vyskúšali pozorovanie Venuše cez počítačom riadený ďalekohľad. Námestie Európy v Komárne bol ich ďalší cieľ. Deti sa plné zážitkov vrátili domov z exkurzie.

             

            FOTOGALÉRIA TU:

        • Exkurzia Veľká Morava
          • Exkurzia Veľká Morava

          • Vo štvrtok 1. októbra 2015 sa siedmaci vybrali na exkurziu. Cieľom bol Bratislavský hrad so svojou výstavou Veľká Morava a počiatky kresťanstva. Pani učiteľka nám chcela priblížiť zážitkovou formou učivo, ktoré preberáme na hodinách dejepisu.  Absolvovali sme vzdelávací program „Hospodárstvo, remeslo a obchod vo Veľkomoravskej ríši“. Ľudia sa v dobách Veľkej Moravy venovali poľnohospodárstvu, chovu zvierat, lovu zveri. Dozvedeli sme sa viac o veľkomoravskom šperkárstve, kovovýrobe, keramike, obchode a veľa zaujímavostí z každodenného života Veľkomoravanov. Prezreli sme si makety hradísk, kostolov. Mali sme možnosť nahliadnúť i do hrobov ľudí z tej doby. Vrcholom bol poklad byzantského kupca a vyše päťdesiat rokov nevystavované predmety z dôb Veľkej Moravy, prekrásne výrobky šikovných veľkomoravských šperkárov. Na pamiatku si niektorí zakúpili suveníry a plní dojmov sme sa vrátili do školy.

             

            FOTOGALÉRIA TU:

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • 30. septembra podvečer sa malí i veľkí pokúšali naučiť lietať svojho šarkana. Niektorým sa to napriek bezvetriu na pár sekúnd aj podarilo, za čo si vyslúžili odmenu v podobe drobnej sladkosti.

            Ďakujeme rodičom i detičkám a dokonca aj starým rodičom za účasť a už teraz sa tešíme na budúci vylepšený ročník šarkaniády.

             

            FOTOGALÉRIA TU:

        • Pitná fontána
          • Pitná fontána

          • Naša škola sa už nejedným rokom snaží vniesť do povedomia detí dôležitosť pitnej vody a ochranu jej zdrojov (viď. stránka školy- PROJEKTY- Modrá škola). Pomocou programu „Modrá škola- voda pre budúcnosť“ rozširuje vedomosti, zručnosti a formuje postoje o pitnej vode u žiakov I. aj II. stupňa. Okrem zapojenia sa do Veľkej vedomostnej súťaže Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sa Základná škola Tbiliská zapojila aj do ich druhého projektu „Pitné fontány v školách“.  Zámerom projektu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti je osadiť na pôde školy pitnú fontánu s čerstvou vodou z vodovodu. Hlavným cieľom uvedeného projektu je zavedenie kultúry pitia vody na školách. Odo dňa 31.8.2015 je žiakom našej školy k dispozícii jedna pitná fontána, z ktorej sa môžu napiť alebo si napustiť vodu do plastových fliaš. Pitná fontána je darom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a.s. v opatere školy.

            Milí žiaci, pevne veríme, že pitnú fontánu budete efektívne, ale zároveň starostlivo využívať.

          • ZRUŠENIE BRIGÁDY

          • Vážení rodičia,
            z dôvodu nepriaznivého počasia sme nútení zrušiť BRIGÁDU, ktorá sa mala konať v sobotu 26. 9.2015.
            Náhradný termín Vám dáme včas vedieť.

            Ďakujeme za pochopenie.

        • Cvičenie v prírode tretiakov a štvrtákov
          • Cvičenie v prírode tretiakov a štvrtákov

          •                           Dňa 18. septembra 2015 sa žiaci 3. AB a 4. AB pod vedením svojich pani učiteliek vybrali do Malých Karpát na cvičenie v prírode. Ich turistická cesta viedla na Červený kríž. Po ceste sa krátko osviežili pri Slalomke. Videli práce na úprave lesných ciest, prekonávali prírodné prekážky, pozorovali jesennú prírodu. Na Červenom kríži absolvovali po stanovištiach naplánované úlohy z oblasti orientácie vo voľnej prírode pomocou kompasov, prvej pomoci, dopravnej výchovy a športu.

                            Počasie nám prialo. Bolo teplo a slniečko nás sprevádzalo celé dopoludnie. Zdraví a príjemne unavení  sme sa vrátili späť do školy.

            FOTOGALÉRIA TU:

          • AKTIVITY ŠKOLY 2014/2015

          •         Preventívno – výchovná činnosť hasičov

            Na sklonku školského roka 2014/15 dňa 26. júna sa žiaci 4.A a 4.B zúčastnili preventívno –výchovnej činnosti hasičov. Aj táto akcia bola veľmi hodnotná. Žiaci prostredníctvom teoretických poznatkov, interaktívnych cvičení aj praktických ukážok získali mnoho cenných informácií, rád i zručností.

                        Napríklad:
            - ako je vystrojený hasič pri zásahu: má oblečený zásahový odev, na chrbte nesie kyslíkovú bombu, na hlave má prilbu s maskou – je chránený proti teplu a plameňu,

            - ako reagovať, keď začne horieť naše oblečenie – zastať, zakryť si oči, ľahnúť si a kotúľať sa zo strany na stranu,

            - ako telefonovať na čísla pomoci – 112, 150, 155, 158,

            - čo urobiť, ak nájdeme zápalky,

            - ako sa správať, keď nás zobudí v izbe dym,

            - vysvetlili si pripomienky k ostražitosti pod názvom „Tiež zabúdaš?“,

            - zdôraznili si najzákladnejšie pravidlá bezpečnosti proti požiaru „Deväťkrát nikdy“,

            - na školskom dvore si vyskúšali hasenie prenosným požiarnym prístrojom a zasúťažili si s pomocou hasičských hadíc vo „fyzičke“ a obratnosti.

                        Ostražitosti nikdy nie je dosť. Preto vítame aktivity, ktoré nám pomôžu viesť žiakov k samostatnosti a zodpovednosti voči sebe samým i všetkým ostatným.

            Pozri fotoalbumškoly: TU


            ZVÍŤAZILI SME  v  súťaži   Modrá škola – voda pre budúcnosť

             

            Aj v školskom roku 2014/2015 sa naša škola zapojila do vzdelávacieho programu a vedomostnej súťaže Modrá škola – voda pre budúcnosť, ktorú vyhlásila Bratislavská vodárenská spoločnosť a realizátorom je organizácia Mladí vedci Slovenska. Hlavným cieľom programu je zvýšiť povedomie detí o dôležitosti a nenahraditeľnosti vody pre každodenný život.
            Do 6. ročníka Veľkej vedomostnej súťaže o vode sa zapojili žiaci základných a stredných škôl so sídlom na území Slovenskej republiky. Súťažilo sa v troch kategóriách. My sme sa zapojili do I. a II. súťažnej kategórie základných škôl. Každý mesiac bolo 10 najlepších súťažiacich v každej súťažnej kategórii odmenených zaujímavými predmetmi Modrej školy.

            Celkové víťazky za školský rok 2014/2015 v kategórii 1. stupeň sú:

            1.

            Katarína Švrčková

             

            ZŠ Tbiliská

            2.

            Veronika Mešťánková

             

            ZŠ Tbiliská

             

            Celkoví víťazi za školský rok 2014/2015 v kategórii 2. stupeň sú:

            1. Ľubomír Veselý          ZŠ Tbiliská 

            2. Filip Hlavenka           ZŠ Tbiliská 

            Víťazkou kategórie "Najúspešnejšia škola" je Základná škola Tbiliská, Bratislava s celkovým bodovým výsledkom úspešnosti 92%. Získala peňažnú odmenu 200 eur.

            Ďakujeme všetkým pedagógom a žiakom, ktorí sa do vzdelávacieho programu „Modrá škola“ zapojili.

                                                          koordinátorka 1. stupňa PaedDr. Anna Holovačová
                                                          koordinátorka 2. stupňa  Mgr. Nina Vallová

             


            Naši žiaci na SLAVÍNE

            Vo štvrtok 25. júna 2015 sa ôsmaci a 9.B vybrali na exkurziu do historického centra Bratislavy. Prehliadku sme začali pri Prezidentskom paláci a pozreli si čestnú stráž prezidenta. Potom nasledoval výstup spleťou uličiek a schodov až na Slavín. Výstup niektorých zdolal, ale odmenou bol nádherný výhľad na Bratislavu. Pozreli sme si pietne miesto – pamätník i cintorín vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy. Obete vojny sme si uctili položením kvietkov na niektoré hroby. Potom nasledoval zostup schodiskom, pri ktorom sa nám otvorila panoráma s bratislavským hradom. Cestou do centra sme sa zastavili pri Múzeu Janka Jesenského a pokračovali uličkami lemovanými veľvyslanectvami rôznych krajín. Nasledoval zaslúžený čas na občerstvenie a potom už len cesta späť do Rače.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            VYHODNOTENIE MATEMATICKEJ  SÚŤAŽE  "MAKSÍK"

            Milé autorky Maksíka,

            dnes sme slávnostne na škole vyhodnotili tento ročník Maksíka. Deti 1. stupňa sa potešili cenám i diplomom. Všetci skonštatovali, že príklady boli veľmi zaujímavé a boli by radi, keby sa v nich v budúcnosti objavili témy (lego, zvieratká, Afrika, dinosauri...). Záujem o ďalší ročník prejavili i budúci piataci.                                                                                     
            Ďakujeme Vám a prajem za našich žiakov pekné prázdniny a veľa tvorivých nápadov.

                                                                                                


            NAŠI  ŽIACI  V KRAJKOM  KOLE - ĽAHKÁ  ATLETIKA

            22. mája 2015 sa naši žiaci zúčastnili na okresnom kole v ľahkej atletike. Preteky sa konali na štadióne P. Gleska na Mladej garde. Na súťažiach sa zúčastnilo 6 škôl z III. obvodu. Naši žiaci boli veľmi úspešní – získali prvenstvo v súťaži družstiev chlapcov a j dievčat a mnoho individuálnych umiestnení:

            Za výbornú reprezentáciu školy ďakujeme všetkým zúčastneným – Kotrasová V., Trenčanská V., Slobodová T., Osvaldová A. Bútorová P., Kerdíková S, Kerdíková P., Hupková S., Pivarčová P., Podmanická N., Valová N., Rendeková R., Ragasová B., Zajíček A., Šimko P., Debnár R., Trnovský M., Sopko S., Adamko P., Karlovský P., Hollý R. a Bitter O.

            Veľká časť týchto žiakov reprezentovala školu aj na krajskom kole dňa 3. júna 2015. Tu sme sa stretli so školami z Malaciek, Senca, Pezinka a z celej Bratislavy a družstvá dievčat aj chlapcov obsadili zhodne 5. miesto, pričom pozornosť si zaslúži výkon chlapčenskej štafety v zložení P. Adamko, P. Karlovský, S. Sopko, R. Hollý, ktorá obsadila 2. miesto.

            Gratulujeme !!!


            Žiaci 4. B a Tanečný krúžok

            Žiaci 4. B spolu so žiakmi, ktorí navštevovali záujmový útvar Tanečný krúžok na našej škole, počas celého školského roka pod vedením pani vychovávateľky Anny Welnitzovej, pani choreografky Aty Kostúrovej a pani učiteľky Polakovičovej vystupovali  na rôznych kultúrnych podujatiach v Rači. Všetky menované vyvinuli veľké úsilie pri práci s deťmi. Príprava, nácviky, samotné vystúpenia a v neposlednom rade zabezpečenie a starostlivosť o kostýmy by bez kvalitnej práce nepriniesli výsledky.

            Počas víkendu - v dňoch 25. a 26. októbra 2014 - reprezentovali našu školu na Festivale škôl a škôlok od A po Z v nákupnom centre Shopping Palace. V októbri i máji potešili našich starších spoluobčanov v Dome dôchodcov na Podbrezovskej ulici. V Nemeckom kultúrnom dome bol mesiac október venovaný i starším jubilujúcim dôchodcom a náš tanečný krúžok ich svojim programom potešil a spestril im tento deň. Svojím tanečným a hudobným programom privítali pred Nemeckým kultúrnym domom príchod Mikuláša. S krátkym programom prispeli  v úvode súťaže Šaliansky Maťko. Vystupovali v kultúrnom programe v rámci slávnostného vyhodnotenia regionálnej súťaže Račiansky jahodový kvet. Boli jadrom kultúrneho programu pri zápise budúcich prváčikov na našej škole. Svoje kvality predviedli na vianočnej akadémii a vyvrcholením bolo vystúpenie na letnej akadémii našej školy.

            Deti vždy predviedli veľmi krásny, kreatívny a kvalitný program. S úctou a radosťou šírili dobré meno našej školy. Sme na nich pyšní.

            Pozri fotoalbum školy: TU
             

            Škola v prírode Hlboké

            V dňoch od 14. júna do 18. júna  žiaci 3.A a 4.B triedy strávili so svojimi pani učiteľkami  a pani vychovávateľkami  spoločné chvíle v Škole v prírode v prekrásnej prírode Strážovských vrchov v Rekreačnom stredisku v Hlbokom.

            Cestou do ŠvP žiaci navštívili Hornonitriansky banský skanzen Baňu Cigeľ. Raritou bolo, že žiaci fárali do podzemia takým istým banským vláčikom a prakticky aj tou istou cestou, akou každodenne putujú za svojou prácou do podzemia aj baníci. Mali možnosť vidieť banské stroje a baňu, kde sa ešte stále dobýva hnedé uhlie.

            Denný program bol veľmi pestrý a zaujímavý. V dopoludňajšej činnosti sa realizoval vzdelávací program  - Spoznávanie Trenčianskeho kraja. Navštívili Bojnický zámok, Bojnický dvor s vystúpením sokoliarov a Praveké múzeum. Vedomosti z finančnej  gramotnosti si žiaci overili v praxi kupovaním suvenírov, pohľadníc a sladkostí. Nadobudnuté vedomosti si overili vedomostným kvízom Vševedko.  Tvorba denníka plného zážitkov z predchádzajúcich dní, im pomôže aj pri rozprávaní zážitkov zo ŠvP svojim najbližším.

            Popoludňajší a večerný program s názvom  Kráľovstvo kráľa  Džana a jeho družiny sa niesol bohatstvom hier - hry s balónmi, Evolúcia, Trhovisko, Symboly, Zber úrody, Drak s loptičkami, atraktívna hodinka, diskotéky, divadielko, ohňová šou či opekačka.  Animátori umocňovali svoju prácu používaním rôznych rekvizít a hlavne kostýmov.

            Žiaci boli za úspechy v súťažiach oceňované diplomami, vecnými cenami, sladkosťami a na záver si pripili detským šampanským a ako darček si odniesli aj tričká.

            Touto cestou srdečne ďakujeme pani Mgr. Miriam Kittler, ktorá zabezpečila bezplatnú dopravu, všetkým rodičom, ktorí poskytli krásne ceny deťom do súťaži a tiež ďakujeme Združeniu rodičov na našej škole za finančný príspevok.

            Pozri fotoalbum školy: TU

            VODNÝ  BAR

            Každý rok si 5. júna pripomíname Svetový deň Životného prostredia, ktorý je celosvetovo venovaný ochrane životného prostredia. Aj na našej škole sme chceli pomôcť životnému prostrediu a to minimalizáciou odpadov z plastov. Preto sa na škole už druhým rokom uskutočnila akcia s názvom „Vodný bar“. V tento deň sa žiakom podávala čistá voda ochutená citrónom. Myšlienkou tejto akcie bolo upozorniť deti na dôležitosť a význam pitnej vody a jej znečisťovanie ľudskou činnosťou. Vypli sa automaty so sladenými nápojmi, aby sa predišlo tvorbe odpadov. V neposlednom rade sme pri tejto akcii mysleli aj na dodržiavanie pitného režimu a šetrení energie.

            Pozri fotoalbum školy: TU
             

            RAČIANSKA  OLYMPIÁDA

            V piatok, 12. júna 2015, sa na našej škole stretli žiaci a pedagógovia z račianskych škôl a z Vajnor, aby si zmerali sily na 15. ročníku Račianskej olympiády. Na začiatku sa žiakom prihovoril starosta MČ Rača p. Peter Pilinský a p. riaditeľka Eva Šišková, po nich moderátor p. Machajdík predstavil hostí – reprezentantov do 20 rokov v ľadovom hokeji a plavca R. Nagya. Po zapálení olympijského ohňa sa súťažiaci odobrali na športoviská. Súťažilo sa tradične v ľahkej atletike (beh na 60m, 500m dievčatá a 1000m chlapci, hod kriketovou loptičkou dievčatá a granátom chlapci, skok do diaľky), vo futbale, vybíjanej, streetballe a stolnom tenise. Po sčítaní všetkých bodov sa spomedzi všetkých škôl na 1. mieste umiestnila Spojená škola de La Salle a na vynikajúcom 2. mieste naša škola - ZŠ Tbiliská.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí nás na olympiáde reprezentovali aj všetkým žiakom a pedagógom, ktorí pomáhali pri organizovaní tohto tradičného športového podujatia v Rači.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            ÚSPECH NAŠICH ŽIAKOV V OKRESNOM  KOLE  V ĽAHKEJ  ATLETIKE

            22. mája 2015 sa naši žiaci zúčastnili na okresnom kole v ľahkej atletike. Preteky sa konali na štadióne P. Gleska na Mladej garde. Na súťažiach sa zúčastnilo 6 škôl z III. obvodu. Naši žiaci boli veľmi úspešní – získali prvenstvo v súťaži družstiev chlapcov a j dievčat a mnoho individuálnych umiestnení:

            Za výbornú reprezentáciu školy ďakujeme všetkým zúčastneným – Kotrasová V., Trenčanská V., Slobodová T., Osvaldová A. Bútorová P., Kerdíková S, Kerdíková P., Hupková S., Pivarčová P., Podmanická N., Valová N., Rendeková R., Ragasová B., Zajíček A., Šimko P., Debnár R., Trnovský M., Sopko S., Adamko P., Karlovský P., Hollý R. a Bitter O.

            Veľká časť týchto žiakov reprezentovala školu aj na krajskom kole dňa 3. júna 2015. Tu sme sa stretli so školami z Malaciek, Senca, Pezinka a z celej Bratislavy a družstvá dievčat aj chlapcov obsadili zhodne 5. miesto, pričom pozornosť si zaslúži výkon chlapčenskej štafety v zložení P. Adamko, P. Karlovský, S. Sopko, R. Hollý, ktorá obsadila 2. miesto.

            Gratulujeme!!!

            Pozri fotoalbum školy: TU


            PROJEKT - ZDRAVÉ  NOŽKY

            V piatok 5. 6. 2015 na našu školu zavítala protetika nožičiek. Každému žiakovi 2.ročníka skontrolovali chodidlo. Deti si hravou formou aj zacvičili. Každý rodič dostane vyhodnotenie výsledkov.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            Poznaj Staré Mesto

            Vďaka projektu Poznaj Staré Mesto žiaci 3. A, 3.B a 4.B triedy  si v júni vychutnali pešou prechádzkou a jazdou s vláčikom Prešporáčikom najzaujímavejšie pamätihodnosti a historické udalosti  Bratislavy:  Primaciálny palác, Stará radnica, Hlavné námestie, korunovačný kostol sv. Martina, Hviezdoslavovo námestie, Bratislavský hrad  a nakoniec si pozreli aj výmenu stráži pred Prezidentským palácom.  Sprevádzala ich bezplatne pani sprievodkyňa Gašparová, začo jej srdečne ďakujeme. Desiatovú prestávku si spríjemnili  v Mc Donalde.  Žiaci prežili pekný „zážitkový a netradičný vyučovací deň“.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            Exkurzia- 5. ročník v SNM
            V stredu 3. júna 2015 sa žiaci 5. ročníka vybrali na exkurziu do Slovenského národného múzea. Prvá zastávka bola pred Primaciálnym palácom a krátka desiata. Potom sme prešli historickým centrom starej Bratislavy cez Starú radnicu a Hlavné námestie na nábrežie Dunaja. Odfotili sme sa pred sochou prvého prezidenta ČSR T.G. Masaryka a vstúpili do SNM. Prešli sme niekoľko výstav, ktoré nám rozšírili vedomosti z biológie a dejepisu. Pozreli sme si rozmanitosti živej a neživej prírody na Slovensku i rôzne biotopy Zeme. Zaujali nás i mineralogické zbierky a dievčatá sa nemohli odtrhnúť od vitrín s drahokamami. Ďalšia výstava nám priblížila ako vyzerala Zem v minulosti a my sme obdivovali trilobity, amonity a rôzne skameneliny rastlín i živočíchov. Videli sme pozostatky nosorožcov, tuleňov, losov, žralokov, mastodontov i mamutov. Mamut zožal najväčší obdiv, nečudo bol to obrovský tvor.

            Pozreli sme si výstavu šiat z modrotlače, kroje z niektorých lokalít Slovenska, krásne čipky i nádherné umelecké šperky. Potom sme sa zastavili na Hviezdoslavovom námestí, kde sme sa posilnili a oddýchli si v tieni stromov. Unavení ale plní dojmov a nových poznatkov sme sa vrátili do školy.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            ÚĽUV – tvorivé dielne - 4.B
             

            V piatok 15. mája žiaci 4. B absolvovali tvorivé dielne v ÚĽUVe. Boli tu už tretí krát. Vystriedali sa tak v dielňach maľba na sklo, košikárska, tkáčska a drotárska. Pokaždé si vyhotovili krásny výrobok. Nadobudli tak zručnosti, ktoré priamo ovplyvňujú ich vzťah k našej ľudovej kultúre.

             

            Pozri fotoalbum školy: TU


            Beseda so slovinskou spisovateľkou

            Dňa 13. 5. 2015 mala trieda 1. A príjemné stretnutie so slovinskou autorkou detských kníh Lilou Prap a jej originálnymi, veselými knihami.

            Besedy sa zúčastnila aj slovinská veľvyslankyňa pani Bernarda Gradišnik a pani Vojtechová, ktorá nám robila prekladateľku, za čo jej veľmi pekne ďakujeme.

            Na Slovensku práve vyšla kniha pani Lili o Dinosauroch, ktorú nie len napísala, ale aj ilustrovala. Deti sa s ňou v uplynulých týždňoch bližšie zoznámili a spoločne nakreslili prekrásne obrazy. Darovali sme ich slovinskej veľvyslankyni. Pani Gradišnik deti srdečne pozvala na návštevu ambasády, kde budú obrázky vystavené.

            Pozri fotoalbum školy: TU

            Deviataci na exkurzii - BUNKER BS-8

            15. mája 2015 zastavil pred Základnou školou na Tbiliskej ulici historický autobus. Deviataci sa ním vybrali na exkurziu do areálu Bunkra BS-8 na Kopčianskej ulici, kde si interaktívnou formou doplnili učivo o 2. svetovej vojne. Bunker BS-8 je súčasťou opevnenia, ktoré začala vybudovať ČSR na obranu pred Nemeckom od roku 1934. Začali sme nástupom pred bunkrom a vztýčením zástavy SR. Rozdelili sme sa na dve skupiny. Chlapci mali za úlohu založiť oheň. Dievčatá zatiaľ  absolvovali prehliadku bunkra s pútavým výkladom  p. Košírera. Potom sa skupiny vymenili. Chlapci vstúpili do bunkra, kde si mohli pozrieť obrázky, mapy ale sa i dotýkať  exponátov, vysúšať si uniformy, čiapky, prilby, ohmatať zbrane, vysielačku i predmety dennej spotreby vojakov žijúcich v bunkroch. Dievčatá si zatiaľ opekali slaninu a špekáčiky. Potom nasledovala prehliadka zákopov, protitankových priekop. Prezreli sme si i napodobeninu „železnej opony“, stáli na hranici s Rakúskom a niektorí si do Rakúska i odskočili. Nakoniec sme vzdali úctu padlým vojakom na priľahlom Vojenskom cintoríne padlých  z 1. svetovej vojny.  Potom nasledovala streľba na terč i predmety. Niektorí z nás mali presnú mušku. Plní dojmov a zaujímavých zážitkov sme sa vrátili domov.

            Pozri fotoalbum školy: TU

            Siedmaci na Devínskej Kobyle - exkurzia

            Štvrtok  14. mája 2015 siedmaci zažili zaujímavú exkurziu. MHD sme sa dopravili do mestskej časti Devínská Nová Ves, kde sme sa zastavili pri pamätníku slovenského spisovateľa Rudolfa Slobodu. Exkurziu sme začali v Národnej prírodnej rezervácií Devínska Kobyla. Našou prvou zastávkou bol Sandberg – paleontologická lokalita z treťohôr s nálezmi ulitníkov, ježoviek, tuleňa, medveďa, nosorožcov, žralokov i dryopiteka. Mali sme nádherný výhľad i na zámok Schlosshof v Rakúsku. Potom nasledovala túra úžasnou prírodou rezervácie Devínska Kobyla s prekrásnymi výhľadmi do širokého okolia. Cestou sme poznávali rôzne druhy rastlín, táto lokalita patrí k najvýznamnejším na Slovensku. Videli sme sútok Moravy a Dunaja, Dunajské Luhy  i miesto významnej bitky na Moravskom poli. Cestu nám osviežila zastávka uprostred pasúcich sa kôz. Potom nasledoval ďalší dôležitý bod našej exkurzie Devín a prehliadka hradu. Prezreli sme si expozíciu, nádvorie i priľahlé objekty a počítali ako dlho padá voda v hradnej studni až po hladinu Dunaja. Nezabudli sme si spomenúť i výstup štúrovcov na Devín, ktorý nám pripomenula pamätná tabuľa. Zastavili sme sa i pri pamätníku železnej opony. Potom nasledoval zaslúžený oddych a posilnenie sa v bufetoch i zábava na detskom ihrisku. Ešte nás čakala cesta domov a pekné spomienky na strávený deň.

            Pozri fotoalbum školy: TU

            Račiansky jahodový kvet  - vyhodnotenie literárnej súťaže
             

            Vyhodnotenie literárnej súťaže sa uskutočnilo 29. apríla 2015 v priestoroch Nemeckého kultúrneho domu. Do súťaže sa zapojilo 118 žiakov našej školy.

            Práce  boli obsahom pestré, mali zaujímavú štylistickú aj jazykovú náplň a úhľadnú formu. Zo žánrových foriem sa omnoho častejšie ako v minulých ročníkoch uplatnila forma reportáže, ale pozoruhodné boli aj pokusy o poviedku a poéziu nonsensu.

            Slávnostnú atmosféru dotvoril kultúrny program žiakov našej školy, ktorý pozostával z úryvkov literárnych prác a tancov.

            20 oceneným žiakom srdečne blahoželáme!

            Listina víťazov našich víťazov

            Hodnotenie cez všetky kategórie:

              2.miesto :  Nina Tybitanclová, V.B

                               Marek Ďurčo, IX. A

              3. miesto : Patrik Karlovský, IX.B

                               Lukáš Matúš, VIII.B

                               Miroslava Mosná, V.C

             Pochvalné uznanie : Jakub Chyžnaj, IV.A

                                             Michaela Bačová, V.C   

            1. kategória:             

            1. miesto : Timotej Kirst, III.A

                             Tereza Janečková, III.A                  

            1. miesto : Peter Polakovič, IV.A  

                             Denis Wimmer, III.A
                             Stella Hudecová, IV. A

            2. kategória:

            1. miesto: Natália Harenčárová, VI.A

            3. miesto: Hoang Anh Hguyen, V.A
                            Dávid Hronský, V.A

            Pochvalné uznanie: Andrej Voško, VI.A
                                         Júlia Studená, V.C

            3. kategória:

            1. miesto: Andrea Vrábelová, IX.A

            3. miesto: Alžbeta Rajčanová, IX.B
                            Lucia Gorelová, IX.B

             Výtvarná súťaž

            Téma: Na krídlach fantázie

            3. miesto: Veronika Gašparová  5.r

            Pochvalné uznanie: Kristína Vyskočová 5.r, Boris Súkenník 4. B

            Téma: Tam, kde je môj domov

            2. miesto: Samuel Varga 4.B

            3. miesto: Boris Súkenník 4. B

            Téma: Významná osobnosť Slovenska – Ľ. Štúr

            2. miesto: Lenka Šlosárová 4.A

            3. miesto: Kristína Cisáriková, Hana Buriánová 4.A

            Téma: Voľná téma

            1.miesto: Sofia tabačierová 5. C

            1. miesto: Nina Stríbrnská 3.A

                     Jakub Chyžnaj, Martin Štefček, Richard Veleg, Viktor Vrbatovič,

                     Adam Merecek, Matej Múčka 4.B

            Pochvalné uznanie: Erik Ravasz 5.C, Samo Zeman 4.A, Alexandra Valentová 3.A,

                                            Šimon Gerhát 4.B

             

            Naśi budúci umelci:

            1. miesto: Natália Čerňanová 6.B

            Pozri fotoalbum školy: TU


            ÚĽUV – tvorivé dielne - 3.B

            Dňa  30. apríla 2015 sa žiaci 3.A zúčastnili tvorivých dielní v Ústredí ľudovej umeleckej výroby ÚĽUV. Získali nové skúsenosti a zručnosti pri vytváraní zaujímavých  výrobkov v drotárskej, tkáčskej, maľbe na sklo a košikárskej dielni. Ide o alternatívnu formu vyučovania pre žiakov so zameraním na tradičné remeselné techniky. 

            Pozri fotoalbum školy: TU


            Cvičenie v prírode

            Dňa 28. apríla sa žiaci 3. ročníka zúčastnili cvičenia v prírode.

            Turistická vychádzka bola spojená s pozorovaním prírody, na poznávanie druhov lesa a lesného porastu. Bola zameraná tiež na rozvíjanie pohybových schopností žiakov.  Cieľom cvičenia v prírode je vypestovať u žiakov pozitívny postoj k životnému prostrediu a k pohybovej aktivite v prírode.


            DEŇ  ZEME trochu inak

             

            Každý rok sa 22. apríl venuje Zemi. Tento deň nám pripomína dôležitosť ochrany životného prostredia. Upozorňuje ľudí na dopady ničenia životného prostredia a hľadajú sa nové možné riešenia ako tieto dopady minimalizovať. A podobne tomu bolo aj na našej škole. Žiačky deviateho ročníka (Alžbeta Rajčanová, Lucia Šimová, Bronislava Ragasová, Lucia Poláková) si pre žiakov ôsmej a siedmej triedy pripravili projektový deň Zeme.

             

            Venovali sa alternatívnym zdrojom energie a kompostovaniu. Žiaci sa dozvedeli, ktoré zdroje energie sú obnoviteľné a neobnoviteľné. Spoznali všetky alternatívne zdroje energie a ich dôležitosť pre ľudstvo. Formou animácií zistili ako všetky zdroje fungujú. No a prečo sa rozprávalo o kompostovaní? Lebo tiež ide o zdroj energie, ktorý si ľahko urobíme aj doma. Ako si pripraviť kompost a kedy je zrelý? Toto všetko a ešte oveľa viac sa dozvedeli žiaci na projektovom dni Zeme. Ďalej spoznávali energiu žiaci piateho ročníka. Žiaci 7.A triedy a žiačka Eva Hózová si pre nich pripravili projektový deň Energie. V úvode sa žiaci dozvedeli základné poznatky o druhoch a využití rôznych druhov energií. Po prezentácii ich zaujímavými pokusmi zasvätili do tajov energie, ako Newtonovo kyvadlo, vodíkové autíčko alebo plazmová lampa. Potom si mali možnosť  pod vedením žiakov sami preskúšať pokusy.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            DEŇ  ZEME

            V stredu 22.4. 2015 ku Dňu Zeme sa uskutočnila beseda pre žiakov 3.- 4. ročníka Kam putujú odpady.  Žiaci v rámci tohto programu sa hravou formou dozvedeli aké druhy odpadov produkuje každá domácnosť , ako triediť odpad, do akých kontajnerov ich treba dávať a ako ich znížiť pomocou triedenia a recyklácie. Zbieranie a triedenie odpadu si mohli vyskúšať formou hry priamo v triede. Aj ďalšie vyučovacie hodiny sa niesli v duchu starostlivosti o naše životné prostredie – návrh plagátu Chráňme si prírodu, matematické slovné úlohy či slohová práca Naša planéta Zem. Aj tento krásny  slnečný deň prispel k environmentálnej  výchove našich najmenších.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            SLÁVIK 2015 - školské kolo

            Dňa 21.04.2015 sme sa stretli na školskom kole SLÁVIK 2015. Súťažilo sa v troch kategóriách. Víťazi prvých troch miest jednotlivých kategórií sú:

            1. kategória (1.-3.ročník):       1. miesto: Julka Kederová

                                                           2. miesto: Isabella Cristiana Anderson

                                                           3. miesto: Natália Polaková

            2. kategória (4.-6.ročník):       1. miesto: Barbora Štefánková

                                                           2. miesto: Kristína Cisáriková

                                                                                                       3. miesto: Sára Šunderlíková

                                                       3. kategória (7.-9.ročník):       1. miesto: Veronika Kovačičová

            Súťažiaci, ktorí obsadili prvé miesto postupujú do Okresného kola súťaže SLÁVIK 2015. Súťažiaci umiestnení na 2. mieste sú ich náhradníkmi.

            Veľmi pekne ďakujem všetkým žiakom, ktorí nabrali odvahu a prišli zaspievať do školského kola. Držíme palce na Okresnom kole, lebo konkurencia býva veľká. Nech nám to naďalej spieva.

            PaedDr. Katarína Valičková

            Pozri fotoalbum školy: TU


            Nádherný projekt z vlastivedy - 11. apríla 2015

                       Štvrtáci na vlastivede preberajú tematický celok o ľudových zvykoch a tradíciách. Náš žiak Richard Ondrej Veleg, ktorý tancuje vo folklórnom súbore Prvosienka, si s pomocou svojich rodičov pripravil úžasný projekt. Veľmi kvalitne a zaujímavo odprezentoval bohaté  informácie na danú tému. Priniesol veľa ukážok častí krojov, pracovné odevy, suknice, výšivky, hudobné nástroje, tkaniny farbené tradičnou modrotlačou i pracku na kabanicu. Sám bol oblečený v plachtinskom kroji. Na záver na píšťalke zahral pieseň Štyri kozy piaty cap a zatancoval nám odzemok aj verbunk.

             Celé jeho vystúpenie bolo nádherné. Spolužiaci Richarda odmenili spontánnym a srdečným potleskom.

            Pozri fotoalbum školy: TU

             


            HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN - školské kolo

            23. marca 2015 sa uskutočnilo v našej škole školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Žiaci súťažili v troch kategóriách.

             Umiestnenie:

            I. kategória

            Poézia:

            1. Nela Sadáková
            2. Lea Baloghová
            3. Sara Korajlija

            Próza:
            1. Elly Hoffnerová
            2. Jakub Kapišinský
            3. Timotej Krist

            II. kategŕia

            Poézia:
             
            1. Anh Hoang Nguyen  V.A
            2. Kristína VyskočováV.A
            3. Samuel VargaIV.B

            Próza:
            1. Veronika Veselská  IV.A
            2. Simon Hofner  V.A
            3. Laura Papánová  IV.A

            III. kategória

            Poézia:
            1. Veronika Kovačičová  VII.B
            2. Andrej Mrňa VIII. A
            3. Matej Kukurugya VIII.A

            Próza
            1. Viktória Hupková  VIII.A
            2. Nikola Tybitanclová  VIII.B
            3. Jessica Hrochotská  VIII.B

            Víťazom srdečne blahoželáme !!!.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            VYHODNOTENIE - marec (zber vrchnáčikov z PET fliaš)

            V marci 2015 sa v zbere vrchnáčikov umiestnila na:

            1. mieste trieda 6.B
            2. mieste trieda 1.A
            3. mieste trieda 3.B

            Za 1. miesto získava trieda 6.B posedenie pri pizzi. Blahoželáme !!!
            Opustené zvieratká sú veľmi vďačné za pomoc.

            POZOR: Zber vrchnáčikov pokračuje ďalej aj v mesiaci apríl.


            PÁRTY 2015

            Dňa 14.3.2015 k 30.výročiu od založenia našej školy sme úspešne odštartovali a zároveň obnovili nezabudnuteľné stretnutia rodičov, bývalých žiakov, pedagógov a priateľov školy. Preto všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a samotnej realizácii srdečne ďakujeme. Veľká vďaka patrí však najmä našim terajším aj bývalým rodičom, či priateľom školy, ktorí prispeli finančnou alebo vecnou cenou do tomboly. 
            Veríme, že o rok sa stretneme opäť a v ešte silnejšej zostave.

            A aká bola príjemná atmosféra či zábava, svedčia aj fotografické zábery z tohto večera, ktoré si môžete pozrieť v našej galérii.

            Pozri fotogalériu školy: TU

            Ešte raz veľká vďaka a tešíme sa na vás o rok.

             


            DEŇ VODY

              
              Pozri školský projekt na našej škole

             

             

             


            ENERGIA (nielen v našej škole)

            Ľudstvo je závislé na energiách už celé roky. Okrem využívania tepla, vody a elektriny v domácnostiach, potrebujeme zdroje energie aj v doprave, priemysle a rôznych službách.
            Spotreba neobnoviteľných zdrojov energie (uhlie, ropa, zemný plyn, urán) neustále rastie, ale ich zásoby výrazne klesajú. Zásoby ropy sa podľa viacerých agentúr odhadujú na 40 až 50 rokov. Overené zásoby uránu  sa pri súčasnom ročnom dopyte vyčerpajú počas najbližších 30 rokov. Odhaduje sa, že pri súčasnej spotrebe by sme mali dostatok uhlia na 130 rokov.                                       

            Preto je čoraz dôležitejšie zamerať sa na využitie obnoviteľných zdrojov energie.                      

            Slnečná energia = z nej pochádzajúce obnoviteľné zdroje energie – veterná, vodná energia a biomasa - môžu byť využité na výrobu všetkých foriem energie, ktoré dnes ľudstvo využíva.
            - kolobeh vody v prírode umožňuje ľuďom využívať energiu vodných tokov na pohon turbín vo vodných  
              elektrárňach    a vyrábať tak elektrickú energiu
            - veterné elektrárne využívajú energiu prúdenia vzduchu na výrobu elektriny. Prvý veterný park na Slovensku bol
              uvedený do prevádzky v roku 2003 pri obci Cerová.
            - pohyb vody v oceánoch so sebou nesie obrovskú energiu vo forme prílivu (odlivu) alebo vĺn. Obidve tieto formy
              energie je možné využiť na výrobu elektrickej energie.
            - slnečná energia alebo solárna energia je energia získaná zo Slnka. Je to najdostupnejšia a najčistejšia forma
              obnoviteľnej energie.
            - biomasa sa využíva napríklad na produkciu tepla

            A práve dotazník Kolégia Zelenej školy (vytvorený jej členkou) mal tieto informácie priblížiť žiakom. Boli otestovaní a poučení (triedy 7.A, 8.B, 9.B).                                                                                                                                        Z vyhodnotenia testu vychádza, že najproblémovejšia bola otázka:
            Rozhodnite,  ktoré veci spotrebujú menej energie.                                                                                                   (správnu odpoveď zakrúžkujte)  

            A: Telefóny, holiace strojčeky a elektrické zubné kefky s priamym sieťovým pripojením (elektrická zástrčka)

            B: Telefóny, holiace strojčeky a elektrické zubné kefky  na baterky

            (Správna odpoveď je možnosť A,)

            Otázka zodpovedaná najviac krát správne bola nasledujúca: Doplň správne názov najväčšej vodnej elektrárne na Slovensku:

            Vodné dielo  _ _ _ _ _ _ _ _ _    (Správna odpoveď : Gabčíkovo)

            Kolégium Zelenej školy touto cestou ďakuje žiakom, že test vyplnili. Touto formou sme ako škola získali informácie o vedomostiach našich žiakov týkajúcich sa témy: ENERGIA.

            Vážení rodičia, skúste aj vy vyplniť dotazník a zistite, aké sú vaše informácie ohľadom energie a jej zdrojov.
            Dotazník:
            TU.

                        Alžbeta Rajčanová (9.B)


            Nevšedná výtvarná výchova v 4. B

                       Pred Veľkou nocou v piatok dňa 20. apríla k nám - do 4. B - zavítala na výtvarnú výchovu mamička nášho spolužiaka Richarda - pani Mária Veleg. V tomto školskom roku to bolo už tretíkrát, čo pripravila deťom zaujímavý námet, techniku i materiály potrebné k práci. Deti si pod jej vedením vyrobili krásnu veľkonočnú dekoráciu. Hodiny výtvarnej výchovy s pani Veleg sú pre deti príjemným osviežením a obohatením.

                           


            Marec mesiac knihy

                        Kniha je darom a bohatstvom národa. Týmto mottom začínali v dňoch 18. a 19. marca  v školskej knižnici besedu žiaci 3.- 4. ročníka s pani Mgr. Luknárovou, ktorá im formou komentovaného rozhovoru priblížila históriu  a vinohradníctvo Rače v  publikáciách  Vinohradnícke povesti, Rača a Rača žije. Interaktívnou formou spoznávali žiaci nárečové slová a jednotlivé historické pamiatky Rače. Stručne charakterizovala poslanie jednotlivých kníh a pútavým rozprávaním zaujala príbehom o dvoch dievčatkách Edite Gruberovej a Alenke Mičunkovej , ktorý skončil so šťastným koncom. Žiaci sa utvrdili v myšlienke, že knihy nečítame len zrakom ale najmä  srdcom. Beseda sa niesla v príjemnej atmosfére, srdečná vďaka patrí pani Mgr. Luknárovej.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            Návšteva Bratislavského bábkového divadla

            12. marca žiaci tretích ročníkov so svojimi pani učiteľkami sa vydali túlať s rodinou Túlavých prstom na mape. V príbehu Prstom na mape sa celá rodina vydáva na dobrodružnú cestu okolo sveta. A hoci nemajú ani auto, ani lietadlo, ani loď, predsa sa dostanú všade, kam sa im zažiada: do indiánskej prérie, na čínske ryžové pole, do ľadovej Antarktídy, vyschnutej Afriky i Austrálie, kde je všetko, hore nohami. Žiaci mali možnosť vidieť aký je svet pestrofarebný a ako neprestajne nám núka fantastický pohľad na ľudí a krajiny. Predstavenie sa žiakom veľmi páčilo a plní nadšenia sa vrátili do školy.

             


            NÁŠ PARK- vyhodnotenie výtvarnej súťaže

            Našu školu, ktorá sa zapojila do výtvarnej súťaže Náš park, úspešne reprezentovali žiaci všetkých ročníkov. Súťaž vyhlásila spoločnosť GRAFOBAL v spolupráci s našou MČ.
            Pani učiteľkám výtvarnej výchovy sa podarilo zapojiť  do súťaže táký počet žiakov, že naša škola  získala v súťaži 1. miesto, ktoré bolo ohodnotené zaujímavou finančnou čiastkou. Odmena bude použitá na skvalitnenie vyučovania výtvarnej výchovy.
                  Pri vyhodnocovaní súťaže boli ocenené nielen školy, ale  aj jednotlivci.
            V kategórii jednotlivcov  ZŠ vyhral druhé miesto Martin Mlčák z 5.A triedy a tretie miesto Lucia Pavláková z 5.C triedy. Ich práce zaujali porotu v zložení pána starostu Mgr. Petra Pilinského, pani prednostky  Ing.  Jany Peškovej a PhDr. Pavla Komorníka. Nemali to vôbec jednoduché, pretože vyberali spomedzi 992 prác.
                 O to väčšia gratulácia patrí našim dvom piatakom, ktorým ich fantázia a jej výtvarné prevedenie priniesli hodnotnú cenu a prísľub od organizátora súťaže, že na ich návrhy  pri výstavbe parku sa pokúsia  prihliadať.

            POZRI  FOTOALBUM ŠKOLY: TU  


            Matematický klokan 2015

            Dňa 23. marca 2015 sa na našej škole uskutočnila medzinárodná matematická súťaž Matematický klokan. Zúčastnilo sa jej 70 žiakov ( z každého ročníka 10 žiakov) od druhákov po ôsmakov.

            Úspešní riešitelia sú žiaci, ktorí patria medzi 20 % najúspešnejších riešiteľov. Školský šampión je žiak, ktorý zo všetkých žiakov školy dosiahol najvyšší percentil, teda vo svojej vekovej kategórii predbehol najviac svojich rovesníkov.

             

             

            Úspešní riešitelia sú títo žiaci:

            Vojtech Kajuch - 2. A

            Martin Hermann - 2. A

            Jaub Kapišinský - 2. B

            Zuzana Trenčanská - 2. B

            Martin Klčo - 3. A

            Elly Hoffnerová - 3. B

            Samuel Kováčik - 4. A

            Boris Súkenník - 4. B

            Lenka Határová - 4. B

            Adam Mercek - 4. B

            Matej Kotúč - 5. A

            Simon Hoffner - 5. A, školský šampión

            Alexander Kováč - 5. B

            Filip Moravčík - 5. C

            Andrej Voško - 6. A

            Natália Čerňanová - 6. B

            Terézia Rajčanová - 7. A

            Matej Kukurugya - 8. A

                        Štartovné súťažiacim zaplatilo združenie rodičov našej školy. Ďakujeme aj touto cestou za finančnú podporu detí v aktivitách, ktoré napomáhajú vo výchovnovzdelávacom procese.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            PUTOVNÁ  VÝSTAVA  FYZIKÁLNYCH  POKUSOV

            Dňa 23. februára 2015 celá škola sa ponorila do zvláštnej atmosféry. V hale školy sa počas celého dňa vystriedali žiaci 2. stupňa, aby sa  zúčastnili „Putovnej interaktívnej výstavy fyzikálnych pokusov“.
            Žiaci mali možnosť nazrieť do zaujímavostí fyziky hravou formou. Pokusy boli uskutočnené pomocou jednoduchých predmetov ako slamka, balón, plechovky, ocot, sóda bikarbóna atď. Pomocou tejto výstavy žiaci nazreli do oblasti akustiky, získali informácie o tlaku, trení, sile a iných zaujímavých fyzikálnych javoch. Počas akcie sa mohli žiaci zapojiť do priebehu fyzikálnych pokusov a na záver si jednotlivé pokusy aj vyskúšať.Putovná výstava žiakov veľmi zaujala a už sa tešíme na budúcich vedcov.

            POZRI  FOTOALBUM ŠKOLY: TU    

                   


            KRAJSKÉ  KOLO  - ŠALIANSKY  MAŤKO

            17. februára sa v priestoroch ZŠ Tbiliská 4 uskutočnilo krajské kolo tradičnej súťaže v prednese povestí Šaliansky Maťko J. C. Hronského. 21 účastníkov  z 18 škôl vo veku 9-13 rokov súťažilo v troch vekových kategóriách. Mladí recitátori predstavili povesti z mnohých regiónov Slovenska. Pútavé, tajomstvom opradené príbehy nás odviedli do dôb minulých a pripomenuli nám, ako kedysi žili naši predkovia. Odznelo aj niekoľko povestí z nášho západoslovenského regiónu, dokonca s prvkami miestnych nárečí. Podľa vyjadrenia členov odbornej poroty bola úroveň súťaže vo všetkých troch kategóriách veľmi dobrá. Dúfame, že naša škola vytvorila pre účastníkov súťaže milé a organizačne dobre zabezpečené prostredie vrátane úvodného kultúrneho programu, pohostenia i technického servisu.

            Ďakujeme p. starostovi Pilinskému, Miestnému odboru Matici slovenskej, p. Luknárovej a p. Havlovičovi za sponzorské dary pre súťažiacich. Bodaj by takýchto vydarených podujatí pre žiakov bolo čoraz viac!

            POZRI  FOTOALBUM ŠKOLY: TU                                                                                                   


            VŠEVEDKO - VYHODNOTENIE VEDOMOSTNEJ  SÚŤAŽE

            Slávnostné vyhodnotenie celoslovenskej vedomostnej súťaže VŠETKOVEKO  bolo na našej škole 29. 1. 2015.
            Ocenení získali titul VŠETKOVEDKO a boli ocenení aj peknými cenami . Menej úspešní  riešitelia získali diplom  Všedkovedkov učeň a sladkú odmenu.                                                                                                          
            Aj keď dnes niektorí zo súťažiacich kvôli chorobe chýbali, dúfame, že sa súťaž účastníkom páčila a že aj na budúci školský rok sa jej zúčastnia v hojnom počte.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU 


            FRANCÚZSKO stretnutie všetkých zúčastnených škôl  v Projekte COMENIUS

            Tentokrát privítala účastníkov projektu základná škola vo Francúzsku, konkrétne École élémentaire publique Benauge v Bordeaux. Hlavným cieľom stretnutia bolo predvedenie jednoduchej detskej hry. Naši žiaci zo 4. A nacvičili a natočili na DVD hru „Húsky, húsky, poďte domov“ v slovenskom i anglickom jazyku. Okrem nás predviedli detskú hru i Poliaci. Oboznámili sme sa s novým školským systémom a prácou pedagógov v škole, v ktorej bolo multikultúrne prostredie vidno na prvý pohľad. Žiaci nás sprevádzali centrom mesta Bordeaux a zástupca starostu a školský inšpektor nás privítal v krásnych priestoroch Radnice. Videli sme predškolské zariadenie i strednú školu.

            Naši hostitelia nás tiež zaviezli na krásne miesto s názvom Dune de Pilat, predstavili nám preslávené vinárske centrá, či tzv. ustricové záhrady.

            FOTODOKUMENTÁCIA


            ZÁPIS  DETÍ  DO 1. ROČNÍKA

            V dňoch 6. a 7. februára 2015 sa na našej škole uskutočnil Zápis budúcich prvákov. Predviedli nám, čo už vedia, prezradili nám svoje školské očakávania, mnohí si vytvorili pekný darček na pamiatku a pozreli si program starších žiakov. Ďakujeme rodičom za dôveru a tešíme sa na detičky v budúcom školskom roku.

             

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU 


            LYŽIARSKY  KURZ  V ŠKD

            Pozor, pozor !!! V ŠKD sa trénujú noví lyžiari. Od utorka3. februára 2015  sa začal lyžiarsky kurz., ktorý potrvá do pondelka 9.februára. Lyžiari lyžujú na Zochovej chate. Začiatočníci boli zasvätení  do prvých krokov na lyžiach, učia sa šliapanie, brzdenie, oblúčiky i používanie vleku. Pokročilí lyžiari si zlepšujú techniku lyžovania.

             

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU   


            OKRESNÉ KOLO  DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

            12.2. 2015 sa konalo okresné kolo Dejepisnej olympiády.

            Našu školu úspešne reprezentovali 8 žiaci v 4 kategóriách.

            kategória F -   4. miesto Bruno Kormanovič zo 6.B

            kategória E -   5. miesto Tereza Rajčanová zo 7.A

                                     6. miesto Filip Vlk zo 7. B

                                                    kategória D - 6. miesto Tomáš Benčič z 8.A

                                                                           7. miesto Andrej Mrňa  z 8.A

                                                   kategória C - 2. miesto Alžbeta Rajčanová z 9.B

            Žiačka A. Rajčanová postupuje do krajského kola.

            Všetkým blahoželáme!

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU      


            TVORÍTKO

            Tvorítko je akcia, ktorú organizuje každý rok Metodické združene školského klubu detí, Bratislava III. Tento rok sa Tvorítko konalo na našej škole. Skoro všetky školské kluby z Bratislavy III sa stretli v jedálni a strávili spolu príjemne jedno dopoludnie. Počas dopoludnia deti so svojimi vychovávateľkami tvorili nádherné výrobky na tému: Darček pre budúcich prvákov. Naše ŠKD zastupovali žiaci z III. A triedy: Simonka Ratkovská, Martin Klčo, Martina Hrebíčiková, Isabella Cristianna Anderson ,Alexandra Valentová a získali diplom za 1. miesto, za fantáziu pri zhotovovaní súťažných výrobkov.

            Gratulujeme.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            NAŠI  ŽIACI  NA  EXKURZII VO FUN RÁDIU

            V pondelok 26. januára, hneď zrána, sa vybrali žiaci 4. B a za nimi aj žiaci zo 4. A, na exkurziu do Fun rádia. Tešili sa na ňu už spred Vianoc.

            Po milom privítaní sa deti rozdelili na dve skupiny. Jedna si najskôr prezrela 3 nahrávacie štúdiá. V nich videli technické zariadenie, ktoré sa používa pri nahrávaní reklám, piesní, hovoreného slova potrebného pre vysielanie tohto rozhlasu. Druhá skupina sa presunula do štúdia so živým vysielaním. Videli prácu priamych aktérov vysielania. Pozorne sledovali spoluprácu všetkých moderátorov. Deti zaujalo technické vybavenie, ktoré naozaj pripomínalo kozmickú loď. Páčila sa im súčinnosť a milená vtipnosť celého kolektívu. A  samozrejme s radosťou sa s "hviezdami" odfotografovali.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU           


            Deň otvorených dverí  v 4. B

                     V rámci dňa otvorených dverí na našej škole sme aj v tomto školskom roku  v našej triede privítali našich najbližších. Prišli k nám mamičky, oteckovia, babičky, dedko a mladší súrodenci. Počas prvých 3 vyučovacích hodín si pozreli vyučovací proces. Štvrtú a piatu hodinu sme spoločne pracovali na výrobku - papierovej dózičke - vytvorenej starou - možno už zabudnutou technikou. Hodiny ubehli ako voda. Bolo nám spolu veľmi príjemne.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            ŠKôLKÁRI  CHVÍĽU PRVÁKMI

            V uplynulých dňoch hostila naša škola vyše 130 škôlkárov z okolitých materských škôl (Tbiliská, Gelnická, Pri Šajbách, Plickova). Na dve hodiny sa stali skutočnými prvákmi. V triedach za pomoci kamarátov z prvých a druhých ročníkov pracovali, písali, kreslili, cez prestávku si pochutnali na výbornom čaji od našich pani kuchárok v školskej jedálni a druhú hodinu šantili v telocvični. Veríme, že mnohé z detí uvidíme onedlho na zápise do prvého ročníka. V každom prípade prajeme všetkým budúcim školákom dobré pani učiteľky, veľa úspechov pri zvládaní písania, čítania, počítania ako aj pri získavaní nových priateľstiev.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU      


            VIANOČNÁ  AKADÉMIA

            Opäť krásna, nezabudnuteľná slávnostná Vianočná akadémia. Ďakujeme všetkým pani učiteľkám a žiakom za krásny program, rodičom, starým rodičom aj deťom z materských škôl za ocenenie „umeleckých“ výkonov našich žiakov potleskom.

             

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU      


            BESEDA - LINKA  DETSKEJ  ISTOTY

            V piatok 12.12. 2014 prišla na našu školu  prednášať slečna z Linky  detskej  istoty o bezpečnom internete. Besedy sa zúčastnili naši tretiaci.
            Linka detskej istoty je národný projekt  Slovenského výboru pre UNICEF.
            Z podnetu predsedníctva SV UNICEF sa od r. 1996 začal realizovať na Slovensku národný projekt  Linka detskej istoty ako iniciatíva na podporu detských práv na Slovensku.Internet je bohatým zdrojom informácií, ale má aj svoje temné stránky. Vírusy, trójske kone, spyware, krádeže identity, kyberšikana to všetko číha na neskúsených používateľov a práve deti sú najzraniteľnejšie.

            Práve preto sa deti rozprávali na besede ako sa majú bezpečne správať na internete.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            ŠKOLSKÉ  KOLO OLYMPIÁDY  V AJ

            12. decembra 2014 sa na našej škole konalo školské kolo olympiády v anglickom jazyku a zúčastnilo sa ho 21 žiakov.
            V 1.časti  boli žiaci testovaní písomným testom zameraným na slovnú zásobu, gramatiku , čítanie a počúvanie s porozumením.

            Do 2.časti Olympiády postúpili z každej kategórie 4 žiaci na základe výsledkov  v písomnej časti. Ústna časť - príbeh podľa obrázka a rolová hra boli zamerané na komunikáčné zručnosti žiakov , partnerom bola p. uč. Gažda, ktorá bola kvalitnou náhradou p. Lesana /lektora z USA/.

            Zaujímavé postrehy:

            • v kat. 1B 7.-8.roč. súťažili iba chlapci, v 1A z 8ž. iba 2 dievčatá
            • obe kategórie vyhrali žiaci nižšieho ročníka,
            • do ŠK sa menej hlásia žiaci - jednotkári
               

             Členovia komisie: Mgr. S.Püšpökyová, M, Machačková, S.Gažda

            Prví traja žiacií v kategórii boli odmenení knižnou cenou z fondu ZR.

            Do OK OANJ 14.1.2014 na ZŠ Tbiliská 4 postupujú:

            Filip Horváth a Hai Do Thanh

             

            Výsledková listina  ŠK OANJ   12.12.2014

               Kategória 1A

                    Meno:                  Priezvisko:    Trieda:                        

            1. Filip                   Horváth          6.A                                       
            2. Laura                 Knappová      7.B                                       
            3. Andrej                Zajíček           7.B                                     
            4. Martina              Vaneková       7.B    
            5.                                 

            Kategória 1B       

            1. Hai                     Do Thanh     8.A                                          
            2. Lukáš                 Ivanička       9.A                                          
            3. Eduard               Lykho           8.A                                           
            4. Jakub                 Lackovič      9.B                                         

               

            We are keeping our fingers crossed for you on 14th January 2015


            PREDVIANOČNÉ  TVORIVÉ  DIELNE

            4. decembra sa vo večerných hodinách uskutočnili na našej škole Vianočné tvorivé dielne. Sprevádzal ich Vianočný stolnotenisový turnaj. Ďakujeme pani učiteľkám, rodičom i detičkám, ktoré prišli a vyrobili si pekný darček. Všetci spolu vytvorili veľmi príjemnú predvianočnú atmosféru, v ktorej sme sa mohli na chvíľu zastaviť, neformálne sa porozprávať a vzájomne sa lepšie spoznať.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            NAŠA  ŠKOLA ZÍSKALA  SRIEBORNÝ  DIPLOM

            V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do projektu „Hovorme o jedle“. Počas týždňa sa na škole zorganizovalo veľmi veľa zaujímavých akcií, v ktorých sa hovorilo o jedle. Konkrétne sme sa zapojili do troch denných tém:                  t

            1. Chlieb, pečivo, obilniny a cestoviny,
            2. Zelenina a ovocie,
            3. Mlieko a mliečne výrobky.

            Potešil nás strieborný diplom, ktorý sme dostali za aktívnu účasť na druhom ročníku tohto projektu.
            Udeľuje ho Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o.

            POZRI DIPLOM: TU

            Pozrite si prezentácie, ktoré vznikli z tých to dní :

            Mliečko radi máme
            Naša zelenina a ovocie
            Pekáren ZŠ Tbiliská


            NÁVŠTEVA ŠPANIELSKEJ PARTNERSKEJ ŠKOLY  - 4. MOBILITA V PROJEKTE COMENIUS

            Pracovná cesta do CEIP Utiaca Gran Canaria bola naplánovaná v rámci  projektu Comenius, pod názvom Piece of A Whole.  Hlavným cieľom bolo predvedenie ďalšej aktivity projektu – jednoduchá detská hra. Predviedli ju účastníci stretnutia z Estónska, Francúzska a Turecka. Oboznámili sme sa tiež so školským systémom v Španielsku, navštívili školu v Utiace, radnicu v meste San Mateo, kde nás privítal zástupca starostu a školský inšpektor. Vymenili sme si poznatky a skúsenosti z priebehu aktivít, ktoré každá škola v rámci projektu vykonáva.

                 Zostal nám čas aj na spoznanie krajiny. Navštívili sme viaceré  zaujímavé miesta – pútnické mesto Teror, Agaete, Agüimes, múzeum Antónia Padróna, Dom Krištofa Kolumbusa, Elder Science Museum, botanickú záhradu.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            BÁBKOVÉ  DIVADLO  V  ŠKD

             

            Bábkové divadlo Dúha nás poctilo návštevou v našom ŠKD. Deti sa stretli v herni. Bábky nám vyrozprávali príbeh Katky a jej kamaráta Maťa, ktorý podľahol nebezpečným počítačovým hrám. Maťo prvák sa vysmieva  Katke tretiačke, ktorá sa usilovne naučila čítať a našla si krásny a osobný vzťah ku knihám, že knihy v živote nie sú tak dôležité a nedokážu byť čarovné. Katka po mnohých úskaliach spolu s postavičkami z čarovnej knižky Uzlíka a Nitky presvedčia Maťa, aké je dôležité v živote a najmä v školskom veku dieťaťa počúvať, vnímať s láskou každého a čítať. Milé, akčné a poučné chvíle sme s deťmi  zažili v tejto bábkovej hre.

             

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            MATEMATICKÁ  PYTAGORIÁDA - školské kolo

            Dňa 10. 12. 2014 sa na našej škole uskutočnili školské kolá matematickej súťaže Pytagoriáda. Žiaci 3. - 4. ročníka mali vyriešiť 15 úloh v časovom limite do 60 minút.  Víťazi jednotlivých kategórií budú našu školu reprezentovať v okresných kolách tejto súťaže.

            Úspešní riešitelia:

            Kategória P3 :

            Elly Hoffnerová         3.B
            Eduard Sedláček         3.A
            Simona Ratkovská       3.A
            Martin Klčo                   3.A
            Kristína Obstová          3.A   
            Diana Šmidová             3.B   
            Soňa Štefanidesová     3.B   

            Kategória P4: 

            Lenka Šlosárová    4.A
            Samuel Kováčik        4.A
            Šimon Gerhat           4.B
            Svitlana Lykho          4.B        

            Srdečne blahoželáme!

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU  


            ŠALIANSKY MAŤKO - školské kolo

            Dňa 8. 12. 2014 sa uskutočnila v priestoroch školskej knižnice súťaž v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko. Tajomné  príbehy z dávnych čias podčiarkli  príjemnú predvianoč-nú atmosféru a pripomenuli nám, ako kedysi žili naši predkovia.  Víťazom srdečne blahoželá-me.




            Umiestnenie:

            1. kategória:  1. miesto: Tereza Janečková - III.A

                                    2. miesto: Alexandra Škultétyová - III.A
                                    3. miesto: Jakub Kapišinský - II.B

            1. kategória:  1. miesto: Laura Papánová – IV.A

                                    2. miesto: Veronika Veselská – IV.A
                                    3. miesto: Anh Hoang Nguyen – V.A

            1. kategória:  1. miesto: Viktória Kovačiková VI.A

                                    2. miesto: Martin Šantavý - VI.B
                                    3. miesto: Veronika Gašparová - VI.B

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU  


            MIKLULÁŠ  NA NAŠEJ  ŠKOLE

            Už je zima, už je čas - Mikuláši majú zraz.
            Jeden pôjde rovno k nám, na toho sa pamätám.
            Na topánky pozriem sa: “Ahoj tatko, vyzuj sa!”

            V piatok 5. 12. 2014 zavítal na našu školu Mikuláš s jeho družinou. Hneď od rána rozdávali anjeli, čerti a Mikuláš úsmevy, srdiečka a cukríky. Mikuláš s anjelmi, čertmi navštívil 1. Stupeň a našich piatakov.

            Pri vstupe do triedy zarecitovali žiakom básničky, potom zavolali Mikuláša. Žiaci na oplátku zarecitovali, zaspievali. Mikuláš rozdával žiakom sladké balíčky

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            ŠKOLSKÉ  KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

            Dňa 4. decembra 2014 sa uskutočnilo školské kolo 6. ročníka Dejepisnej olympiády. Zúčastnilo sa ho 27 žiakov 6. – 9. ročníka a súťažili v 4 kategóriách. Vypracovali 100 bodový test z prebratého učiva, regionálnych dejín a určeného monotematického celku SK DO pre 7. ročník DO v školskom roku 2014/15 vybrala tému Územie dnešného Slovenska v období praveku a staroveku (doba kamenná, bronzová, železná a rímska na našom území) pre kategórie E, F a tému Slovensko v rokoch 1939-1945 (domáca a zahraničná politika Slovenského štátu, hospodárstvo a kultúra, domáci a zahraničný protifašistický odboj, prípravy a priebeh SNP, oslobodzovanie Slovenska od nacistických vojsk do mája 1945) pre kategórie C, D.

            Prví dvaja žiaci z každej kategórie postupujú do okresného kola.

            Výsledky:

            Prví dvaja z každej kategórie postupujú do okresného kola.

            Výsledky:

            kategória F – 6. ročník

            1. miesto – Bruno Kormanovič VI. A – úspešný riešiteľ
            2. miesto – Natália Čerňanová VI. A – úspešný riešiteľ
            3. miesto – David Voško VI. B – úspešný riešiteľ

            kategória E – 7. ročník

            1. miesto –  Tereza Rajčanová VII. A – úspešný riešiteľ
            2. miesto –  Filip Vlk VII. B – úspešný riešiteľ
            3. miesto –  Gabriel Hornyák VII. B

            kategória D – 8. ročník

            1. miesto – Tomáš Benčič VIII. A – úspešný riešiteľ
            2. miesto – Andrej Mrňa VIII. A – úspešný riešiteľ
            3. miesto – Nikol Podmanická VIII. A  – úspešný riešiteľ

            kategória C – 9. ročník

            1. miesto – Alžbeta Rajčanová IX. B – úspešný riešiteľ
            2. miesto – Lucia Poláková IX. B – úspešný riešiteľ
            3. miesto -  Robert Hollý IX. B – úspešný riešiteľ

             

            Všetkým blahoželáme!

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            VEĽVYSLANKYŇA SLOVINSKA MEDZI NAŠIMI  ŽIAKMI

            V utorok 2. decembra mala naša škola česť privítať vzácnu návštevu. Žiakom 8. a 9. ročníka porozprávala o svojej vlasti a svojej práci veľvyslankyňa Slovinska – pani  Gradišnik. Stretnutie nám sprostredkovala pani Vojtechová, mamička nášho prváčika. Žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavostí o Slovinsku – krajine, ktorú mnohí z nich už navštívili, o podobnostiach i rozdieloch našich jazykov i o povolaní diplomata. Komunikačnými jazykmi bola slovenčina, slovinčina a angličtina.  Podujatie bolo súčasťou projektu Svetové dni slovinského jazyka, ktorý sa realizuje vo viac ako 50 krajinách sveta a pripravujú ho popredné univerzity a Ministerstvo zahraničných vecí Slovinskej republiky.

            Ďakujeme

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            BESEDY  - PO  STOPÁCH  CICAVCOV  A  ČO  VIEŠ  O  VODE?

            2.decembra sa v 3. a 4. ročníku uskutočnili besedy Po stopách cicavcov  a  Čo vieš o vode? v spolupráci s lektorkou EKO Daphne. Žiaci štvrtého ročníka sa pokúsili spoločne zodpovedať na otázky Čo robí cicavca cicavcom? Ako sú prispôsobení? Ako a kedy ich môžeme v prírode pozorovať? Mali možnosť si vyskúšať aj ostrosť svojich zmyslov.
            Žiaci tretieho ročníka  zisťovali čo vedia  o vode. Koľko je vody na Zemi a koľko v našom tele? Aké má podoby, ako znie a kto všetko ju potrebuje a ako voda putuje svetom. Zážitkovou formou si upevnili učivo o kolobehu vody.

            Počas vyučovacieho procesu ostávame verní zážitkovej forme, pri ktorej žiaci získavajú vedomosti, rozvíjajú svoje zručnosti a po krôčikoch si pestujú pozitívny vzťah k prírode aj medzi sebou.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            PROJEKTOVÝ  DEŇ  -  ČERVENÉ  STUŽKY

            Prvého decembra si každý rok pripomíname SVETOVÝ DEŇ BOJA PROTI AIDS. Táto choroba je veľmi zákerná, netreba ju brať na ľahkú váhu, lebo sa dotýka každého jedného z nás. AIDS a vírus HIV, ktorý spôsobuje túto chorobu, robí už niekoľko rokov ľuďom utrpenie. Žiaľ je doteraz nevyliečiteľná, a preto jej odhalenie je veľmi dôležité na predlženie života. Počet ľudí žijúcich s touto chorobou v roku 2013 vzrástol na 35 miliónov. Týmto celosvetovým problémom sa zaoberá aj kampaň Červené stužky, ktorá je zameraná na mladého človeka, jeho zdravý životný štýl a na zvýšenie informovanosti o AIDS. Naša škola sa 1. decembra zapojila do projektového dňa. Pri vstupe do budovy školy dievčatá siedmeho ročníka pripínali červené stužky prichádzajúcim žiakom a učiteľom.  Žiačky deviateho ročníka  (Andrea Vrábelová, Daniela Rajtárová, Simona Hauskrechtová, Eva Hózová a Silvia Vargová) pripravili pre našich žiakov poučné prezentácie.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


             


             

            ANGLICKÝ  PROJEKTOVÝ  TÝŽDEŇ

            Od 10.11. do 21.11.  2014 na ZŠ Tbiliská prebiehal Anglický projektový týždeň. Zúčastnilo sa ho spolu 84 žiakov 5. až  8. ročníka. Prvý týždeň, keď prebiehal kurz 5.ročníka, výučbu viedli dvaja anglicky hovoriaci lektori.  Druhý týždeň boli vytvorené už 3 skupiny zo žiakov 6. – 8.ročníka.
            Deti mali každý deň vyplnený rozličnými aktivitami, samozrejme všetko v angličtine. Netradičné vyučovanie ďalej prebiehalo nielen formou rozličných spoločenských hier v triedach ale i vonku na ihrisku či v telocvični. Na záver týždňa každý účastník projektového týždňa dostal účastnícky diplom.
            Žiaci sa pri konverzácii s lektormi naučili rad nových slovíčok, zdokonalili sa vo výslovnosti a zároveň si užili i veľa zábavy.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            BURZA  HRAČIEK

            25. novembra sa konal už druhý ročník „Burzy hračiek“. Deti aj tento rok oželeli zopár knižiek, plyšáčikov a iných hračiek a ponúkli ich na predaje kvalitnejších pomôcok, kvalitnejšieho prostredia, či odmien v rôznych súťažiach. Príjemným spestrením burzy bol aj predaj anglických knižiek pani Dadíkovej, ktorá nedávno urobila žiakom prvého stupňa peknú prezentáciu o knihách.
            Pozri fotoalbum školy: TU

             

             


            LAMPIÓNOVÝ  SPRIEVOD

            18. novembra sme sa stretli na mimoriadne milom lampiónovom sprievode. V tme bolo vidieť iba množstvo svetielok, ktoré prešli okolo celého areálu školy. Rodičom sa na radosť detičiek podarilo vypustiť niekoľko balónov šťastia. Sme vďační za Vašu hojnú účasť i počasiu, ktoré sa aspoň na krátku chvíľu umúdrilo a dovolilo nám spestriť si tak inak nepekný upršaný jesenný deň.

            Pozri fotoalbum školy: TU

             


            OLYMPIÁDA  ZO SLOVENSKÉHO JAZYKA

            Dňa 11. novembra 2014 sa uskutočnilo v priestoroch knižnice a multimediálnej učebne školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Zúčastnilo sa na nej 16 žiakov 8. a 9. ročníka. Súťaž pozostávala z dvoch kôl – z písomnej a ústnej časti. Žiaci preukázali veľmi dobré vedomosti zo slovenského jazyka a záujem ďalej rozvíjať  a  zdokonaľovať svoju materinskú reč.
             
            Umiestnenie:   

             1. miesto:    Alžbeta Rajčanová – 9.B
             2. miesto:    Andrej Mrňa – 8.A
             3. miesto:    Simona Hauskrechtová – 9.A
                                       4. miesto:    Nikola Pelikánová – 8.A
                                       5. miesto:    Michaela Harenčárová – 8.A
            Víťazom srdečne blahoželáme.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            ZÁLOŽKA DO KNIHY SPÁJA  ŠKOLY

            Október, Medzinárodný mesiac školských knižníc, venovala naša škola tradične knižkám a aktivitám spojených s čítaním. Jednou z nich je česko-slovenský projekt Záložka do knihy spája školy, do ktorého sme sa zapojili už piatykrát.

            Veľmi sme sa potešili téme projektu MOJA OBĽÚBENÁ KNIŽKA, ako aj pridelenej českej partnerskej škole – Základná cirkevní škola v Kroměříži. Záložky vyrábalo 68 žiakov

            1. stupňa pod vedením pani učiteliek Kolmanovej, Holováčovej a Polakovičovej a 104 žiakov 2. stupňa pod vedením pani učiteľky Dilongovej.

            S partnerskou školou sme si na konci októbra vymenili krásne maľované záložky s motívmi postavičiek a výjavov z obľúbených knižiek detí, ako napr. O psíčkovi a mačičke, Slovenské rozprávky, Danka a Janka, Tri múdre kozliatka, Maťko a Kubko, Harry Potter, Malý princ, Pán prsteňov, Matilda... Slovenskí aj českí žiaci ukázali, že čítajú veľa a radi a aj výber knižiek bol veľmi bohatý.

            S českou školou sa nám spolupracovalo veľmi dobre, komunikácia prebiehala v priateľskom a srdečnom duchu. Naši partneri nám k záložkám pribalili krásnu knižku s detskými ilustráciami Konštantína a Metoda, ktorú sme spolu so záložkami vystavili v školskej knižnici, kde sa momentálne nachádza aj predajná výstava kníh.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            AKO PSÍČEK  A  MAČIČKA ....

            V telocvični ZŠ Tbiliská bolo v utorok 5.11.2014 veselo.116 detí ŠKD sa v dramatickej podobe oboznámilo so známym dielom Jozefa Čapka ,, Rozprávky o psíčkovi a mačičke”. Dramatizácia voľne spájala viacero príbehov z knihy. Ponúkla množstvo akčných, až komických príbehov spojených so spevom,  ktoré zažili psíček a mačička počas jedného dňa.

             


            BRANNÝ  PRETEK

            V stredu, 29. októbra 2014, sa naši žiaci spolu so žiakmi zo ZŠ K. Brúderovej z Vajnor a zo Spojenej školy della Salle zúčastnili na brannom preteku „O pohár komisie školstva a športu MÚ Rača“. Súťažilo sa v teoretickej aj praktickej časti. Na začiatku žiaci vyplnili test z civilnej ochrany, ochrany životného prostredia a zdravotnej prípravy. Tu si mohli overiť, či ich vedomosti nadobudnuté počas účelových cvičení sú dostatočné. Po vyhodnotení testu nasledoval hod granátom na cieľ a po ňom atraktívna disciplína – streľba zo vzduchovky. Na záver odštartoval beh, trasa ktorého viedla ulicami Rače. Tu mali výhodu deti z Rače, pretože sa lepšie orientovali. Na záver vyhodnotenie: 1. miesto gymnázium della Salle,

            2. miesto ZŠ Tbiliská „A“ (Samuela Hupková, Patrícia Pivarčová, Andrej Škultéty, Matej Kukurugya), 3. miesto ZŠ Tbiliská „B“ (Kristína Križanová, Sandra Kerdíková, Michal Jančo, Andrej Zajíček).

            Ďakujeme všetkým žiakom za úspešnú reprezentáciu školy.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            DISKOTÉKA  V  ŠKD

            V našom školskom klube detí sme mali 28. 10. 2014 zábavnú diskotéku. Deti sa vytancovali, zasúťažili si, dostali sladké odmeny. Tancovalo sa na moderné pesničky a novinkou na našej diskotéke bola tanečno-pohybová hra, ktorá sa teší veľkej obľube medzi deťmi. Deti v hre mali za úlohu čo najpresnejšie zopakovať tanečné pohyby figúrky, ktorú videli na plátne.  Deti odchádzali z diskotéky spokojné a vytancované. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoločnú akciu v ŠKD.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            NAŠA ÚČASŤ NA FESTIVALE ŠKOL A ŠKOLOK

            Počas  víkendu -  v dňoch 25. a 26. októbra sa naša škola zúčastnila Festivalu škôl a škôlok od A po Z. Podujatie, propagované aj v médiách, prebiehalo v nákupnom centre Shopping Palace. Jednotlivé školy mali možnosť v rámci rozhovorov s moderátom na hlavnom pódiu predstaviť svoje zameranie, podrobnejšie informácie potom poskytovali návštevníkom pri jednotlivých infostánkoch. Na pódiu vystúpili aj naši žiaci – divákom zahrali na flautách, zatancovali ľudový i moderný tanec. Touto cestou by sme sa radi poďakovali pani učiteľkám, ktoré strávili víkend pracovne, ale samozrejme aj rodičom a deťom, ktoré ochotne prišli v nedeľu predviesť svoje umenie a reprezentovať tak našu školu.

            Pozri fotoalbum školy: TU


             

            VÝSTAVA TUTANCHAMON

            V pondelok 20. októbra 2014 žiaci 6. a 7. ročníka navštívili pútavú výstavu Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady . Zažili sme výnimočnú  cestu do kolísky našej civilizácie - do doby egyptských faraónov. Vydali sme sa po stopách slávneho egyptológa Howarda Cartera, ktorý v roku 1922 objavil  hrobku mladého faraóna Tutanchamona. Videli sme viac ako tisíc vystavovaných predmetov -  dokonalých replík vytvorených pod dohľadom odborníkov. Mali sme jedinečnú možnosť  vstúpiť do pohrebnej komory a preskúmať ju vlastnými očami prvých prieskumníkov, s jej povestnou krásou priamo na dosah ruky. Všetky posvätné predmety, sošky, šperky a aj sarkofágy ležali presne na rovnakých miestach, ako boli kedysi nájdené, vrátane svetoznámej zlatej posmrtnej masky Tutanchamona a jeho ohromného pozláteného sarkofágu. Je to dobrodružstvo pre všetky zmysly, zážitok, ktorý si  budeme dlho pamätať.

             


            RAČIANSKA  IZBA

            Dňa  17. októbra 2014  sa  žiaci siedmeho a šiesteho ročníka  zúčastnili na exkurzii  v Račianskej  pamätnej izbe. Nachádza sa
            na Alstrovej ulici v Rači. Na mieste dnešného nového domu tu pôvodne stál typický račiansky vinohradnícky dom z  18. storočia.

            V Račianskej izbe nás privítala pani Mgr. Eva Šimoničová, ktorá nám porozprávala o histórii Račianskej izby a Rače. Dozvedeli sme sa, že v minulosti mal dom od majiteľa v prenájme Miestny odbor Matice slovenskej v Rači a v roku 1975 vybudoval v ňom Račiansku izbu. Račianska izba, vlastivedné múzeum pre dokumentáciu dejín a prírody mestskej časti Bratislava - Rača, má za sebou takmer 40 - ročnú pohnutú históriu. Vznikla v roku 1975 ako pamätná izba vďaka zanieteniu členov Miestneho odboru Matice slovenskej a ochote Račanov venovať a zapožičať do jej národopisnej a vinohradníckej zbierky pamiatkové predmety - kroje, nábytok, predmety dennej potreby, listiny, fotografie, vinohradnícke nástroje a zariadenia. Po štyroch rokoch činnosti bola Račianska izba spolu s Miestnym odborom Matice slovenskej v roku 1979 zrušená.

            Miestny úrad Rača v roku 1998 po rekonštrukcii ľavého traktu Obecného domu Račiansku izbu k Račianskym hodom obnovil.

            Sú tu naaranžované exponáty dokladajúce život Račanov v minulosti. Ide o predmety materiálnej ľudovej kultúry ako mužský a ženský odev, vyšívaná plachta, kolíska, vyšívané dekoračné uteráky, ďalej kuchynské predmety ako hrnčeky, misy, príbory, kávové mlynčeky a pod. Sú tu aj viaceré poľnohospodárske predmety, ktoré dokladajú spôsoby obživy obyvateľov Rače, najmä tie, ktoré sú spojené s vinohradníctvom - putne, kade, nástroje na ošetrovanie viniča ako vinohradnícke nožnice, nožíky a pod. Tiež predmety viažúce sa k činnosti dobrovoľného hasičského zboru - zástavy, zakladajúce listiny spolku a iné.

            V Račianskej izbe je vystavený aj Bohoslužobný ornát, ktorý v roku 1767 darovala Rakúsko - uhorská cisárovná Mária Terézia farárovi Pavlovi Radočánimu,
            ktorý viedol delegáciu Račanov k cisárovnej. Traduje sa, že to bolo aj z vďaky za to, že ju vyliečila račianska frankovka..

            Žiakom sa exkurzia veľmi páčila. Ďakujeme pani Šimoničovej za veľmi zaujímavý výklad.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            DIVADELNÉ PREDSTAVENIE V ANGLICKOM JAZYKU

            V utorok 14. októbra  2014 sme si do našej školy pozvali medzinárodný súbor The Bear theatre, ktorého herci pochádzajú z rôznych krajín sveta.
            Cieľom ich vystúpení je žiakov zabaviť, preveriť ich jazykové zručnosti a  motivovať ich pri ďalšom učení sa angličtiny.
            Žiaci 3.-5.. roč. v hre „Jackie and the Giant“ a žiaci 6.-8. roč  v hre „The Alien Grammar show“ boli aktívnymi účastníkmi deja a plnili rôzne úlohy.
            Nakoniec si všetci povedali, že to bola veselá hodina angličtiny , kde sa zabavili i poučili.

             Bye and see you next year!


            NÁVŠTEVA  BÁBKOVÉHO DIVADLA
             

            14. októbra žiaci 2. a 3. ročníka so svojimi pani učiteľkami navštívili bábkové predstavenie MYŠKA NIE JE 
             LÍŠKA.
            Príbeh je napísaný podľa  knihy: Myši patria do neba. Hoci prostredie, je nezvyklé a príbeh, v  
                 ktorom hrdina myška Kajka hneď na začiatku umiera, je kontroverzný, je však čosi nad prírodným  
                 zákonmi. Priateľstvo a láska. Bájka, aj keď je plná zvratov, našťastie sa končí šťastne a lišiak Ryšiak
                 a myška Kajka Utekajka sa stanú nerozluční priatelia. Čestnosť a múdrosť víťazí nad sebectvom a zlobou. Príbeh sa žiakom  páčil. Plní nadšenia sa vrátili do školy. Bábkové divadlo je vynikajúci prostriedok na zdokonalenie slovnej zásoby, rozvíja kreativitu a fantáziu detí.


            VÝSTAVA - PLODY NAŠICH ZÁHRAD

            Už sa stáva takmer tradíciou, že hala našej školy v polovici októbra ožije farbami a plodmi jesene. Aj tento rok, hoci spočiatku trošku ťažkopádne sa rozbehla  výstava s názvom : „Jesenné plody záhrad". Hala školy bola plná skvelých výrobkov. Súťažili medzi sebou jednotlivci  i triedy. Zručnosť, nápady, predstavivosť, to všetko sa odrážalo vo výrobkoch, na ktorých sa podieľali rodičia spolu s deťmi. Výstava sa tešila záujmu žiakov, rodičov, náhodných návštevníkov školy ako  i malých škôlkárov, ktorí ju prišli tiež navštíviť so svojimi pani učiteľkami.  
            Výstava bola spojená aj s  Dňom jabĺk a tak mnohé mamičky upiekli jablčné dobroty, na ktorých si žiaci v triedach vďačne pomaškrtili alebo poslali do tried jabĺčka, ktoré sa stali vďačným spestrením desiatej.
            Aj tento rok môžeme skonštatovať, že táto akcia bola jednou z tých, ktorým sa hovorí „vydarené"  

            Ocenení boli:   

            1. miesto:    STELLA HUDECOVÁ,  IV. A
            2.  miesto:    ALEX HIPP, II. B
            3. miesto:     MIRIAM SEDLÁKOVÁ, II. B
            4. miesto:     NINA STRÍBRNSKÁ, III. A
            5. miesto:     TIMOTEJ KRIST, III. A
            6. miesto:     JÚLIA BURIANOVÁ, II. A
            7. miesto:      MATEJ   HORVÁTH, II. A
            8.  miesto:     VIKTOR    VYSKOČ, I. BKAROLÍNA VYSKOČOVÁ, III. B
            9.  miesto:     MAXIMILIAN VOJTECH, I. A
            10. miesto:      DAVID HRDLIČKA, III. B a  KRISTIÁN HRÚZ, III. B

             

             

            OSOBITNÉ OCENENIE ZA TVORIVOSŤ

            JAKUB KOVÁČIK - IV.A    ELLY HOFFNEROVÁ  -III.B

            KEDEROVÁ JÚLIA – III.A           KLČO MARTIN   - III.A   

            DOBISZ ADAM      – II.B             RYBANSKÁ VERONIKA - III.B

            JANEČKOVÁ TEREZA -III.A       VELEG RICHARD – IV.B

            POLAKOVIČ + BARAN – IV.A     LEA BALOGHOVÁ - III.A

            TEREZA FLORIŠOVÁ  - II.B         ADAM MERCEK – IV. B

            VERONIKA FRITZMANOVÁ -II.A   WIMMER DENIS –III.A

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli svojimi výrobkami, nápadmi a dobrotami.  Už teraz sa všetci tešíme na budúci ročník. Nasledujúce fotografie dokumentujú to, aké to u nás bolo...           

             POZRI FOTOALBUM  ŠKOLY: TU


            ĎALŠIA MOBILITA V PROJEKTE COMENIUS - POĽSKO

            V dňoch 7. – 10.októbra 2014 sa konalo v poradí už štvrté projektové stretnutie projektu „Piece of A Whole (Časť celku)“ v poľskom Bielczy.

            Z našej školy sa ho zúčastnilo 5 pani učiteliek a 12 žiakov štvrtého a ôsmeho ročníka. Vyrazili sme v skorých ranných hodinách. Hneď po príchode  sme sa zaradili do už rozbehnutého kolotoča akcií. V prvý deň  nám pani učiteľky a učitelia z partnerskej školy zahrali divadelnú rozprávku v poľskom jazyku a žiaci z našej i partnerských škôl nadviazali  prvé priateľstvá. Ďalší deň sme sa vydali autobusom do druhého najväčšieho mesta Poľska – Krakowa. Očarilo nás historické jadro, majestátnosť hradu Wawel i pokojná hladina rieky Wisly.

            Zaujímavý program bol i tretí deň. Dopoludnie sme strávili v škole v Bielczy, kde žiaci riešili vedomostné úlohy a zahrali si v športovej hale aj stolný tenis. Popoludní nás už čakal Svätokrížsky národný park, najstarší horský masív v Európe. Navštívili sme i kláštor Benediktov, ktorý sa nachádza na Lysej Hore, druhom najvyššom vrchole Svätokrížskych hôr (596 m n.m.).

            V piatok 10.októbra v našej partnerskej škole oslavovali Deň učiteľov. I my sme mali česť zúčastniť sa slávnostného programu. Pred tým však v dopoludňajších hodinách nám žiaci partnerskej školy pripravili milé prekvapenie v podobe naštudovania rozprávky od Hansa Christiana Andersona – Thumbelina v angličtine. Táto je u nás skôr známa ako Palculienka.

            Domov sme sa vracali plní dojmov, nadviazaných nových priateľstiev a dojmov.

            POZRI FOTOALBUM  ŠKOLY: TU


            DETSKÝ ČIN  ROKA 2014 - nominácia nášho žiaka

               DETSKÝ ČIN ROKA je projekt, ktorý svojim obsahom motivuje ku konaniu dobrých skutkov a pomáha tak deťom a budúcim dospelým zorientovať sa v hodnotách, dáva im šancu pochopiť cez skutočné príbehy, čo je dobré a čo zlé.

             Aj tento rok sa naši žiaci zapojili do tohto projektu. Z viac ak Davida  Hrdličku z 3. B triedy. Už i to je krásny úspech. Nominácia nás veľmi teší a Davidovi blahoželáme.

                       


            ŠTAFETOVÉ ČÍTANIE

            Vo štvrtok 2.10.2014 sa na našej škole uskutočnilo „Štafetové čítanie“, ktoré bolo sprievodnou aktivitou k česko-slovenskému projektu Záložka do knihy spája školy. Čítanie spolu s prezentáciou tvorby autora vybranej knihy a kontrolné otázky mali vo svojej réžii žiačky šiesteho  ročníka /Petra Bútorová, Natália Čerňanová, Terezka Kohárová a Annemarie Osvaldová, Nina Lackovičová, Viktória Hromadová/. Pracovali v dvoch skupinách, preto bolo nevyhnutné, aby spolupracovali aj medzi sebou navzájom. Museli si pretlmočiť obsah prečítaného úryvku, aby mohli následne obsah zdeliť  ďalšej triede a pokračovať v čítaní. Vo svojej skupine si rozdelili úlohy tak, že dve žiačky sa striedali v čítaní, ďalšia zapisovala stručný obsah a otázky kladené na záver hodiny. Svojej úlohy sa zhostili bravúrne, bez hanblivosti predstúpili pred každú triedu. Žiaci im ich profesionalitu oplatili tým, že v triede počúvali, v tichosti kreslili a neskôr sa aktívne zapájali pri odpovediach.

            Reakcie na vybraný titul Roalda Dahla Matilda boli podľa očakávaní pozitívne. Autor pre deti nebol neznámy. Niektorí mali prečítané jeho knihy, iní videli jeho sfilmované diela.

                      Počas čítania žiaci nielen počúvali, ale aj kreslili výjavy z knihy podľa čítaného textu. Na záver žiaci dostávali otázky, ktoré mali overiť, ako pozorne počúvali. A že naozaj počúvali, o tom svedčia aj zdvihnuté ruky na fotografiách. Ako odmenu mohli získať sladkosť a tí najaktívnejší aj bublifuk a záložku v tvare ucha, ktorou sme vzdali hold ich aktívnemu počúvaniu.

            Nepodarilo sa nám síce prečítať celú knihu, to ani nebolo cieľom, ale primäť žiakov po tomto titule /a aj iných/ siahnuť. A ako sme počuli, mnoho žiakov bolo zvedavých, ako sa Matilda skončí.

            Čítanie hodnotím pozitívne a obohacujúce nielen pre tých, ktorým bol titul čítaný, ale aj pre tých, ktorí dielo čítali. Svedčí o tom aj to, že mali hneď po skončení čítania záujem pokračovať  v iných triedach 1. stupňa a dokonca v škôlke. Možno sa nám čítanie po  tejto príjemnej skúsenosti podarí rozšíriť ďalej. Veď kde je snaha, nájde sa aj cesta.

                       Martina Dilongová

            POZRI  FOTOALBUM  ŠKOLY: TU


            VÝROBA ĽUDOVÝCH BÁBIK
             

            Žiaci 4. B pripravovali minulý týždeň v rámci aktivít projektu Comenius ľudovú bábiku. Sme zvedaví, aké bábiky pripravia naši ostatní partneri – vzájomne si ich totiž vymeníme na mobilite v Poľsku. Tá sa uskutoční  v termíne od 7. do 10. októbra a zúčastní sa ho 12 žiakov a pani učiteliek našej školy.

            POZRI FOTOALBUM  ŠKOLY: TU


            VÝSTAVA HÚB

            V dňoch 6. a 7. 10. sa vo vestibule našej školy konala výstava hríbov a mykologická poradňa určená širokej verejnosti i žiakom našej školy. Privítali sme aj škôlkárov z okolitých MŠ. Ďakujeme za výklad a cenné informácie o hubách

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU

             

             


            NÁVŠTEVA  OVOCNÉHO SADU V DUNAJSKEJ LUŽNEJ

            Jahody, jablká, maliny, ovocné šťavy... Ruku na srdce. Komu sa práve teraz nezbiehajú slinky na dobré chutné ovocie? Žiaci 6. ročníka sa 3.10.2014 zúčastnili exkurzie do ovocného sadu firmy Boni Fructi v Dunajskej Lužnej.

            S firmou naša školská jedáleň spolupracuje v Projekte školské ovocie už niekoľko rokov. Aby žiaci na vlastné oči videli, z akého prostredia konzumujú ovocie, pracovníci firmy pozvali  našich žiakov na exkurziu do ich ovocných sadov.

            Pod vedením odborných pracovníkov- ovocinárov sa dozvedeli ako sa pestujú jablká a maliny. Ochutnali mrkvovo- jablkovú šťavu a naučili sa správny spôsob zberu jabĺk a malín. Spoznali nebezpečných škodcov pre ovocie a ich spôsob ničenia bez chemických postrekov.
            Žiaci dostali misku a sami si mohli nazbierať malín koľko len vládali. Taktiež si na cestu do školy každý odniesli jedno chutné jabĺčko...
            Ak práve teraz siahate po nejakom ovocí, prajeme dobrú chuť!
            Naše foto: TU

             

            ŠPORTOVÉ PODUJATIE - RAČA ŽIJE

            V sobotu 11. 10. 2014 sa na školskom areáli konal Športovo-oddychový deň pre rodiny a mládež pod názvom Rača žije pod záštitou Miestneho úradu Rača v spolupráci s našou školou. Hrali sa turnaje v minifutbale, hokejbale, šípkach, petangu, prebehla súťaž vo varení guláša. Pre malých návštevníkov bol k dispozícii skákací hrad, mechanický býk, maľovanie na tvár, či zábavná rodinná štafeta. Pre dospelých bola pripravená relax zóna, ochutnávka račianskych vín, tombola, občerstvenie. V rámci bohatého programu mohli diváci vzhliadnuť ukážky street work outového umenia, otvorenie nového ihriska a odovzdanie vynovených priestorov našej školy po kolaudácii pánom starostom. Program pokračoval do neskorých večerných hodín. Pozitívne ohlasy ľudí naznačujú, že by mohlo  toto podujatie odštartovať peknú a príjemnú tradíciu pre širokú verejnosť v Rači.

            POZRI  FOTOALBUM  ŠKOLY: TU


            PROJEKT-ZDRAVÉ NOŽKY NA ZŠ TBILISKÁ

            Žiaci 2.A a 2.B triedy si v priestoroch školy vyšetrili svoje chodidlá. Pod odborným vedením absolvovali scan chodidiel a zábavné cvičenia. Hravou formou si tak preskúšali silu a zdravie svojich nôh.

            Ďakujeme

            POZRI  FOTOALBUM  ŠKOLY: TU
             
             

             

             


            LITERÁRNY  PROGRAM  O KNIHE - 1. STUPEŇ

            7.- 8. októbra 2014 sa v školskej knižnici uskutočnila interaktívna beseda o knihe s pani knihovníčkou Natáliou Dadíkovou. Počas hodiny žiaci pracovali s asi stovkou anglických kníh, ktoré postupne triedili podľa obsahu, či väzby. Učili sa na knihe hľadať jej názov, autora i cenu. Dozvedeli sa rozdiel medzi knižnicou, kníhkupectvom a antikvariátom. So zaujímavosťou počúvali skadiaľ sa vzali knihy, ako a z čoho sa vyrábajú, čo v nich nájdeme a ako ich rozdeľujeme, prečo je v knižke záložka a ako sa správne ukladajú knižky na poličku a ako sa máme k ním správať.

            Nezabudnime, že kniha je najkrajší dar, pretože vždy zostane s nami. Nečítajte iba očami, čítajte aj srdcom!

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU

             

             

            EXKURZIA  ŠTVRTÁKOV

            V piatok 26. septembra 2014 opúšťali štvrtáci v sprievode svojich pani učiteliek autobusom mrholiacu Bratislavu hneď ráno o ôsmej hodine. Išli na exkurziu. Mali pripravený bohatý program.

            Začali Vodným dielom Gabčíkovo. V sprievode pani sprievodkyne sa oboznámila s touto monumentálnou stavbou. Tvoria ju 2 hlavné objekty: vodná elektráreň a plavebné komory. Preplavovanie je riadené z dozorne, ktorá je situovaná na tridsaťmetrovom pilieri. Účelom vodného diela je najmä ochrana pred  povodňami, ktoré na priľahlom území Dunaja spôsobili viackrát katastrofické záplavy. Ďalej vodné dielo zabezpečuje plynulú celoročnú plavbu, poskytuje elektrickú energiu v množstve cca 8% ročnej spotreby Slovenskej republiky, stabilizuje koryto Dunaja a vytvára podmienky pre ochranu vnútrozemskej delty Dunaja i možnosti pre rekreačný rozvoj celého priľahlého územia.

                     V putovaní pokračovali do Vojky. Privítali ich teplým bylinkovým čajom. Posilnili sa desiatou a pomaškrtili na keksíkoch. Nasledovalo športovanie, streľba z luku, okružná jazda na voze ťahanom dvoma koníkmi. Potom pokračovala návšteva farmy, kde boli vo výbehu rôzne domáce zvieratá. Kozičky si mohli deti aj pohladkať a vyskúšali si "dojenie". Nasledovala plavba kompou. Premáva medzi obcami Kyselica a Vojka nad Dunajom. Je treťou prístupovou možnosťou  na Malý žitný ostrov. Exkurziu ukončila vychádzka v lužnom lese pri pôvodnom ramene Dunaja s ukážkou ryžovania zlata.

                     Domov, do školy, sa všetci vrátili spokojní, s krásnymi a hodnotnými zážitkami.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            S  EKO DAPHNE AJ V ŠK: ROKU 2014/2015

            Dňa 24.09.2014 sa žiaci druhého ročníka prostredníctvom EKO DAPHNE bližšie zoznámili s témou LES. Precvičili si takmer všetky zmysly – čuch, hmat, zrak, sluch pri poznávaní objektov lesa pestrými a pútavými aktivitami. Tešíme sa na ďalšie témy a aktivity, ktoré nás v tomto školskom roku ešte čakajú.

            POZRI FOTOALBUM ŠKOLY: TU


            PRVÉ DNI NAŠICH PRVÁKOV

             

            Pozri fotoalbum školy:

             

             

             

             

             


            FOTOGRAFOVANIE  NAŠICH NAJMENŠÍCH

             

            Naši prváčikovia sa dnes fotili ako naozajstné hviezdy. Tešíme sa na fotky.

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             


            PRVÁCI V OPERE V MŠ NA TBILISKEJ ULICI

            Opera Nápoj lásky

            Žiaci 1. A sa  v stredu 24. 9. 2014 zúčastnili zaujímavého spracovania naozajstnej opery „Nápoj lásky“ v materskej škôlke na Tbiliskej ulici. „Veľmi sa nám to páčilo, také dačo sme ešte nevideli" hovorili deti pani učiteľke.
            Škôlkárom ďakujeme za pozvanie a tešíme sa aj niekedy nabudúce.

            Pozri fotoalbum školy: TU


            SVETOVÝ  DEŇ  DUŠEVNÉHO  ZDRAVIA

            Svetový deň duševného zdravia je každoročnou jesennou aktivitou Ligy  za duševné zdravie. V roku 1991 bol vyhlásený Svetovou federáciou za duševné zdravie a koná sa vždy v septembri. Do slovenských ulíc sa vydajú tisícky dobrovoľníkov, ktorí predávajú modrú nezábudku. Ich cieľom je informovať verejnosť o problémoch súvisiacich so psychickými ochoreniami. Kvietok nezábudka si zvolili preto, lebo je malý, krehký a  je pre nich symbolom krehkosti a zraniteľnosti ľudskej duše. Chcú upozorniť na to, aby ľudia nezabúdali na duševné zdravie, ktoré je našou dôležitou súčasťou. Podľa Svetovej federácie duševného zdravia si túto poruchu zažil každý piaty človek na vlastnej koži. Depresiu netreba brať na ľahkú váhu, lebo časté depresie vedú až k sebaubližovaniu, ba dokonca aj ku samovraždám. A preto sa žiaci 2. stupňa ZŠ Tbiliskej 4, zúčastnili dňa 24.9. na projektovom dni Modré nezábudky, ktoré pripravili žiačky 9.A triedy.

            Na tomto projekte sa podieľali žiacky  9.A: Daniela Rajtárová a Simona Hauskrechtová, Eva Hózová, Kristína Šafáriková, Zuzana Čížková a Silvia Vargová

            Pozri fotoaalbum školy: TU

             

            CVIČENIA  V PRÍRODE 3.-4.ROČNÍK

            Dňa 23. 9. 2014  žiaci 3. – 4.  ročníka sa zúčastnili cvičenia v prírode. Cieľom bolo osvojiť si základy správneho pohybu v teréne tak v organizovanej skupine, ako i jednotlivo. Naučiť sa udržiavať svoje miesto v pochodovom útvare a vedieť ho rýchlo zaujať. Pri pohybe v teréne dbať na ochranu prírody, ticho sa správať, nepoškodzovať porasty a neničiť rastlinné kultúry. Viesť deti k osvojeniu správnej orientácie v teréne nielen podľa buzoly ale aj prírodných znakov. Rozvíjanie telesnej zdatnosti a pohybovej výkonnosti, samostatnosti pri prekonávaní prekážok. Učiť sa preukázať samostatnosť správania a rozhodnosť aj v neobvyklých podmienkach. Dodržiavanie hygienických zásad pri pohybe v teréne. Pozorovať chovanie chodcov a vodičov na križovatke, úseku cesty alebo chodníku. Vedieť správne prechádzať cez cestu. Využiť prirodzené dopravné podmienky na praktický výcvik zručností z dopravnej výchovy, posilňovať vedomie a správanie žiakov v dopravnej výchove.

            Aj keď prvý jesenný deň bol skúpy na slnečné lúče, nám sa výborne kráčalo krásnou prírodou Malých Karpát. Veselí a spokojní sme sa vrátili do školy.

        • BRIGÁDA
          • BRIGÁDA

          • Milí rodičia,
            ďakujeme Vám vopred za Vašu účasť na brigáde, ktorá sa bude konať dňa 26. septembra ( v sobotu) v čase od 8:30 do 13:00 na školskom areáli. Okrem dobrej nálady, či  chuti pracovať a skrášliť okolie školy deťom, nám určite pomôžu pracovné rukavice, hrable, motyky, metly, vedrá, prípadne fúrik.

            Ešte raz ďakujeme a tešíme v sobotu 26. 9. 2015

        • Tlačová konferencia Zippy´s friends na našej škole
          • Tlačová konferencia Zippy´s friends na našej škole

          •      Naša škola je už tretí rok zapojená do programu Ligy za duševného zdravie - Zippyho kamaráti. Naše vyškolené pani učiteľky si pochvaľujú pozitívny prínos, ktorý im dovoľuje priblížiť sa detskej duši, pomáha deťom zvládať i ťažšie situácie, s ktorými sa stretáva každý z nás.

            Veľmi nás teší, autori tohto projektu na Slovensku si aj vďaka mimoriadnemu hodnoteniu kvality našich učiteliek, ktoré program priamo realizujú s deťmi, vybrali práve našu školu na  školenie ďalších pedagógov a 3. septembra si našu školu vybrali aj za miesto, kde sa konala tlačová konferencia pre médiá. Tá mala tento projekt spropagovať pre širšiu verejnosť. Redaktori televízií, rozhlasových staníc i tlače mimoriadne pozitívne hodnotili ústretový prístup, vzhľad i materiálne zabezpečenie našej školy.

            Reportáž z televízie Markíza z tlačovej konferencie pod názvom "Učia sa o pocitoch", ktorá sa uskutočnila na našej škole si môžete pozrieť na:
            http://videoarchiv.markiza.sk/video/televizne-noviny/televizne-noviny/35262_televizne-noviny

            Bližšie informácie o projekte Zippyho kamaráti si môžete prečítať na: https://www.dusevnezdravie.sk/program-zippyho-kamarati/

            FOTOGALÉRIA TU

             

        • Noví prváčikovia
          • Noví prváčikovia

          • Vážení rodičia,
            konečne sme získali všetky súhlasy na zverejnenie fotografií Vašich - Našich prvákov na web stránke školy. Sprostredkúvame Vám teda momentky z prvého veľkého školského dňa našich nových žiačikov.
                  Ďakujeme za príjemnú atmosféru počas slávnostného vstupu detičiek do stavu žiackeho a tešíme sa, že spoznáme nových vzácnych ľudí, Vás rodičov, ale najmä vaše ratolesti.

            FOTOGALÉRIA ŠKOLY: TU

          • ZDRUŽENIE RODIČOV

          • V pondelok 7. septembra 2015 o 18,00 hodine  sa budú konať triedne aktívy Združenia rodičov.
            Stretnutie zástupcov rodičov z jednotlivých tried s výborom ZR a  riaditeľkou školy bude o 17,00 hodine v jedálni školy.

          • OTVORENIE ŠK: ROKA 2015/2016

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2015/2016
             je v stredu 2.septembra 2015


            Nástup žiakov 1. ročníka je o 8,10 hod. v jedálni školy.
            Nástup žiakov 2.-9. ročníka je 7,45 hod. v triedach
            Vyučovanie končí 10,30 hod.


            ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ
            je v prevádzke od 7,00 hod. do 8,00 hod. a
            od 10,30 hod. do 15,00 hod.

            ŠKOLSKÁ  JEDÁLEŇ
            obedy sa vydávajú od 10,30 hod. do 12,00 hod.



            Žiaci si prinesú: písacie potreby a prezuvky

             
                     ZOZNAMY  ŽIAKOV


            ZARADENIE  NOVÝCH  ŽIAKOV

            1.A      1.B      1.C  

                 6.A      6.B   


            V týždni od 3. do 6. 9.2015 vyučovanie končí žiakom:
               2.- 4. ročníka 4. vyučovacou hodinou
               5.– 9. ročníka 5. vyučovacou hodinou

             

            ŠKD bude v prevádzke od 6,00-8,00 a po vyučovaní do 17,00 hod.

            Obedy v ŠJ sa vydávajú od 11,40 do 14,00 hod.

            TEŠÍME  SA NA  VÁS !

        • Školské pomôcky
          • Školské pomôcky

          • Vážení rodičia,
            viete, že pre úspešnú prácu počas celého školského roka je potrebné žiakom vopred zabezpečiť niektoré pomôcky. Uvádzame preto  stručný prehľad pomôcok pre žiakov 1. stupňa:

                                                        1. ročník: zoznam pomôcok
                                              2.- 4. ročník: zoznam pomôcok