• BESEDA „PAMÄŤ GENERÁCII“

          • Dňa 18.10.2021 sa pod záštitou MČ RAČA v spoločenskej sále KS Žarnovická pre žiakov našej školy z tried 3.A a 3.D uskutočnila beseda s miestnou pamätníčkou pani Annou Jolanou Juricovou a so spisovateľom Gustávom Murínom. Beseda mala názov „Pamäť generácií“, v rámci tohto projektu starí obyvatelia Rače vyrozprávali svoj život a jeho písomnú podobu spracoval Gustáv Murín. Krst prezentovaných publikácii „Pamäti a spomienky – Anna Jolana Juricová“ a „Pamäti a spomienky – Miroslav Gregor“ sa uskutočnil začiatkom leta v Obecnej záhrade.

          • SÚŤAŽNÝ PROJEKT: Rodinné archívy alebo Čo zažili naši starí rodičia

          • Odo dňa 13.10.2021 prebieha v Základnej škole Tbiliská súťažný projekt 'Rodinné archívy alebo Čo zažili naši starí rodičia' do ktorého sa môžu zapojiť všetci žiaci našej školy. V rámci projektu sa súťaží o prospechové, vecné a zážitkové ceny. Súťažný projekt na našej škole organizuje Filozofická fakulta Univerzity Komenského + o.z. Bratislavské rožky.

            Súťažný projekt žiakom ôsmeho ročníka odprezentoval hosť Prof. PhDr. Juraj Šedivý, PhD. z Katedry archívnictva a pomocných vied historických Filozofickej Fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Spolu s učiteľom dejepisu PhDr. Ivanom Chylákom zadali žiakom ôsmeho ročníka našej školy zadanie súťažného projektu. Do súťažného projektu sa môže zapojiť hociktorý žiak našej školy a to nasledovným spôsobom:

             

            Čo?

            S pomocou rodičov a starých rodičov priprav digitálne projekty o svojich predkoch a miestach, kde žili. Ideálne je zachytiť miesta, ktoré sa medzičasom zmenili, alebo zanikli a udalosti, aké dnes bežne nezažijeme (prechod vojnového frontu, presídľovanie po vojne, znárodnenie, menová reforma, stavby mládeže, vojenčina, brigády, manifestácie, invázia 1968, valutové doložky pri cestách do zahraničia, tuzex, oblečenie na zábavy a diskotéky a pod.)

             

            Ako?

            V programe Word vytvor krátke životopisy niektorých svojich predkov. V životopisoch spíš, čo zaujímavé zažili Tvoji blízki alebo vzdialenejší príbuzní (minimálne 2 strany bez obrázkov, veľkosť písma 12, riadkovanie 1,5),

            + pokiaľ to bude možné, tak vytvor audio- alebo ešte lepšie videozáznam z rozhovoru s Tvojimi príbuznými o zaujímavých udalostiach v ich živote (odovzdať môžeš napr. vo formáte .avi, .mp4 a pod.),

            + oskenuj alebo odfoť fotografie a/alebo dokumenty z rodinných archívov, ktoré ich rozprávanie alebo životopisy ilustrujú, prípadne zaznamenávajú časti Bratislavy či iných miest, ktoré dnes už neexistujú, alebo sa zmenili (napr. rodný dom predkov alebo ulica či mestská štvrť, kde žili a ktoré sa medzičasom zmenili, ich pracovisko, ktoré už neexistuje atď.). K fotografiám vytvor vo Worde krátke popisy, čo na nich je (napr. prvú fotku nazvi Foto_01 a vo Worde napíš Foto_01: Môj dedko Juraj Príkladný na stavbe mládeže v Banskej Štiavnici – 3. júna 1954).

            Wordový súbor s životopismi + wordový súbor s popismi fotiek + zdigitalizované fotky + prípadne aj nahrávku rozhovoru spakuj do jedného balíka a pošli svojmu učiteľovi dejepisu. Pozor – poslať môžeš len také fotky a texty, s ktorými starí rodičia súhlasia – daj im to preto pred poslaním prečítať alebo vypočuť či pozrieť!

             

            Kedy?

            do 15. decembra 2021 – pošli text, ktorý si spísal vo Word-e o svojich predkoch + fotografie s popismi + prípadný audio/video záznam na ivan.chylak @zstbiliska.sk ,

            do 31. januára 2022 prezrie komisia archivárov a historikov doručené projekty a vyhlási výsledky, ktoré budú odovzdané vo februári 2022 v slávnostnej sieni FiF UK.

             

            Načo?

            V prvom rade pre dobrý pocit starých rodičov, ktorých záujem ich vnučky/vnuka určite poteší. V druhom rade pre vnukov/čky, ktorí si možno raz – keď budú starší – budú s nostalgiou na tieto rozhovory spomínať. A v neposlednom rade pre spoločnosť ako takú – ide nielen o úctu k starším ale aj o to, aby sa spomienky najstaršej generácie nestratili len tak. A na zahodenie nie je ani ocenenie – projekty bude totiž hodnotiť odborná komisia z Univerzity Komenského, o.z. Bratislavské rožky a ZŠ Tbiliská 4. Autori najlepších 10 projektov z každej triedy získajú jednotku z dejepisu + v rámci školy:

            - 1. cena – tablet + exkurzia pre celú triedu do mestského archívu (možnosť oboznámiť sa s cennými originálmi) + kniha Dejiny BA + sprevádzanie po Starom Meste pre rodinu a priateľov (do 15 ľudí),

            - 2. cena – bezdrôtové slúchadlá + exkurzia pre víťaza a 2-3 kamarátov do archívu

            - 3. cena – torta + exkurzia pre víťaza. 

             

            Pre prípadné bližšie info: Prof. PhDr. Juraj Šedivý, PhD. – juraj.sedivy@uniba.sk

            Príklad krátkeho životopisuhttps://www.pammap.sk/?ludia=74801

             

            Príklad zaujímavej udalosti, čo zažili pamätníci:

            https://www.pammap.sk/sukromne-zbierky/sukromna-zbierka-anny-erdelskej-rod.-pencakovej/video-rozhovory/videointerview5bombardovanie-bratislavy?material=25

            alebo

            https://www.pammap.sk/buxus/generate_page.php?page_id=89377material=25

             

            Cieľ: povzbudiť budovanie rodinných archívov a pri najzaujímavejších, s ich písomným súhlasom, umožniť zachovanie pamiatky našich predkov aj na historickom portáli PamMap.

          • Svetový deň mlieka v školách

          • Kto chce dlho zdravý byť, 

            musí veľa mlieka piť. 

            Potom budeš silný, zdravý, 

            za to môžu naše kravy. 

             

            25. septembra sme si v našej škole pripomenuli význam mlieka pri príležitosti Svetového dňa mlieka v školách. Žiaci II. stupňa súťažili so svojím najobľúbenejším mliečnym produktom, z ktorého počas hodiny ETV sledovali výživové údaje, najmä hodnotu cukru na 100 g. Ocenili sme prvé tri miesta, ktorých hodnoty boli v priemere najnižšie 

             

            1. miesto: VI. C  priem. 7,56 g cukru v mliečnych produktoch na 100g 

            2. miesto: VI. A priem. 7,78 g cukru v mliečnych produktoch na 100g 

            3. miesto: VI. B priem. 8,23 g cukru v mliečnych produktoch na 100g 

             

            Plejádu obalov z obľúbených mliečnych produktov potom žiaci so svojimi zisteniami prezentovali vo vestibule školy.  

          • Medzinárodný deň čokolády a pozitívneho myslenia

          • Podľa údajov Štatistického úradu SR priemerný Slovák skonzumuje ročne 5,1 kg čokolády.  

            13. septembra sme v našej škole túto štatistiku trošku vylepšili. V kalendári sme totiž objavili Medzinárodný deň čokolády a pozitívneho myslenia, a tak okrem tradičnej dezinfekcie rúk, dostali žiaci pri vchode aj túto sladkú pochúťku. A nielen to. Z vedomostného kvízu sa mohli milovníci čokolády dozvedieť, z čoho sa čokoláda vyrába, ako sa volal kmeň, ktorý domestifikoval čokoládu a aj to, aký je proces spracovania kakaových bôbov. Vedeli ste, že 10% produkcie čokolády na svete sa vyrába z najvzácnejších zŕn Criollo? Naši žiaci áno. A z tých, ktorí úspešne odpovedali na všetky otázky nášho kvízu, vyžrebovala pani riaditeľka  ôsmich, ktorí boli odmenení ako inak – čokoládou. Pochutnali si: 

            Jakub Sajko 6. C 

            Tomáš Trnka 7. A 

            Miriam Aminová 8. B 

            Jakub Vasilišin 3. D 

            Alexa Krejčová 7. A 

            Viktória Khandlová 6. C 

            Lucia Vargová 8. A 

            Oliver Nedeliak 8. A 

            Výhercom srdečne blahoželáme! 

          • 4.D v ÚĽUVe

          • Žiaci 4.D vo štvrtok 30. septembra navštívili tvorivé dielne v ÚĽUVe. Pracovali v dielničkách: košikárska, tkáčska a drotárska. Dozvedeli sa o histórii týchto našich tradičných remesiel a vyrobili si krásny výrobok.

          • Oznam

          • Vážení rodičia, vzhľadom na zvyšujúce sa riziko šírenia COVID 19 Vás žiadame, aby ste venovali väčšiu pozornosť pravidelnému testovaniu detí samotestami (tí, ktorí si ich v škole objednali - prosím, aby ste o vykonaní testu informovali školu cez EduPage) a tiež monitorovali pohyb vašich detí vo voľnom čase mimo školy. Žiadame Vás, aby ste nám bezodkladne oznámili podozrenie na ochorenie v rodine a dodržiavali karanténu súrodencov. Deti nebudú musieť mať od pondelka 4. októbra v triedach rúška. Rúška budú naďalej povinné v priestoroch školy mimo tried a na delených hodinách, na ktorých budú žiaci spojení s inou triedou.

            V mene všetkých detí, rodičov, učiteľov a zamestnancov školy Vám ďakujeme za pochopenie

            Vedenie školy.

          • Letný školský klub detí

          • V dňoch 09.08.2021 – 13.08.2021 prebiehal v ZŠ Tbiliská letný školský klub detí v rámci ktorého mali žiaci nachystaný pestrý program činností. V mestskej časti Rača žiaci so sprievodným výkladom objavovali Koloničovu kúriu, vinohradnícke domy, dvory a pivnice na ul. Pri Vinohradoch. Na druhý deň žiaci navštívili vybrané objekty v bratislavskom Starom Meste na Kapitulskej ul., ďalej mestské hradby; Dóm sv. Martina a pod. V budove školy absolvovali tiež prednášku o dejinách Rače.

            Počas týždňa bola pre žiakov pripravená hra na architektov, v rámci ktorej robili návrh ako by mala vyzerať ich vlastná budova vyzerať a následne aj stavbu zhotovili z lega. Žiaci absolvovali tiež prechádzku v lese, kde tvorili z prírodných materiálov domy pre lesné bytosti. Posledný deň bol športový deň, počas ktorého súťažili v siedmich disciplínach:

            1. Traf kolku - hod malými kruhmi
            2. Skok švihadlom
            3. Zhoď čo najviac kolkov
            4. Traf loptu do kruhu
            5. Dribluj s loptou
            6. Štafetový beh
            7. Udrž malú loptu na rakete.
          • Rodičovské kontá do EduPage

          • Vážení rodičia, tento rok spúšťame nový informačný systém pre školy - EduPage. Rodičom sme dnes (31. 8. 2021) rozposlali prístupové kontá. V prípade, že sa tak nestalo, v priebehu septembra kontaktujte triednych učiteľov. Znamená to, že nemáme správne nastavené Vaše emailové adresy. Postupne budeme dopĺňať chýbajúce informácie.  Pomôžu nám Vaše pripomienky, postrehy, čo všetko je ešte potrebné doplniť. Prosíme Vás o trpezlivosť, aj my učitelia sa budeme musieť s novým systémom práce postupne oboznamovať. Veríme, že nám pomôže pri vzájomnej komunikácii a prehľadnejšom a dostupnejšom sprostredkovávaní informácií. Ďakujeme za pochopenie.

            Vedenie školy

          • Dotácie na stravu na nový školský rok 2021/2022

          • S účinnosťou od 1. augusta 2021 dochádza k zmenám podmienok k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa,  t. j. k „dotáciám na stravu“. Dochádza k ukončeniu plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie. Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v spoločnej domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus.


            V nadväznosti na vyššie uvedené zmeny si dovoľujeme zákonných zástupcov detí upozorniť, že všetky potvrdenia treba doručiť najneskôr do 9.8.2021 na Miestny úrad Bratislava - Rača (v mestskej časti Bratislava - Vajnory na Miestny úrad Bratislava - Vajnory).


            Ide o nasledovné potvrdenia:

            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (vydáva ÚPSVaR),
            • potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy životného minima (vydáva ÚPSVaR),
            • čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa (predkladá zákonný zástupca dieťaťa).


            Ďalšie informácie nájdete v priložených prílohách:

            Dotacia_na_stravu_-_cestne_vyhlasenie_ZZ_dietata.docx

            Dotacia_na_stravu_-_info_pre_ziadatelov_o_dotaciu.docx​​​​​​​



            https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/dotacie-pre-deti/poskytovanie-dotacii-na-stravu-v-novom-skolskom-roku-2021-2022.html?page_id=1102173

          • Hurá.... prázdniny.

          •  

            Počas letných prázdnin školu nezatvárame. Dvere otvoríme denným táborom a Letnej škole.  

             

            5. 7. – 9. 7. – Anglické futbalové prázdniny 

            12. 7. – 16. 7. – Anglické futbalové prázdniny 

            12. 7. – 16. 7. – Summer bike camp Šport hrou už nie je možné sa prihlásiť 

            2. 8. - 6. 8. - Florbalový tábor - kontakt: 0907 789 345, florbal.prazdniny@gmail.com

            9. 8. – 13. 8. – Letná škola „Zvedaví vedci“ už nie je možné sa prihlásiť 

                                    - Summer bike camp Šport hrou 

            16. 8. – 20. 8. - Letná škola „Zvedaví vedci“ už nie je možné sa prihlásiť 

                                     - Summer bike camp Šport hrou 

             

            Na možnosť prihlásenia detí do letných táborov sa môžete informovať mailom alebo telefonicky.  

            Anglické futbalové prázdniny: sport.education.move@gmail.com,  tel.: 0915 255 954  

            Summer bike camp Šport hrou: sporthrou@sporthrou.sk, tel.: 0907 361 566 

          • Oznam

          • Od budúceho týždňa (26.4. - 30.4. 2021), nastupujú všetci žiaci 2.stupňa na prezenčnú formu vyučovania. Podrobné informácie dostanú žiaci a rodičia mailom od triedneho učiteľa.

          • Obnovenie prezenčnej formy vyučovania pre žiakov 1.-4.ročníka

          • Vážení rodičia,

             

            minister školstva, vedy, výskumu a športu  8.apríla 2021 podpísal rozhodnutie, na základe ktorého sa od 12. apríla sa plošne obnovuje prezenčné vyučovanie na prvom stupni základných škôl pre deti všetkých rodičov. 

            Podrobnejšie informácie k organizácii vyučovania Vám zašlú triedni učitelia. 

            Veľmi sa tešíme na stretnutie s Vami aj Vašimi deťmi. 

            S pozdravom, 

            vedenie školy 

          • Deň učiteľov

          • Pán prednosta Semanco a pán vicestarosta Pajdlhauser navštívili dnes 29. 3. našu školu. Priniesli všetkým učiteľom kvietok ku Dňu učiteľov. Prejavili nám veľkú vďaku za našu prácu. Ďakujeme veľmi pekne. 

        • Prihlášky
          • Prihlášky

          • Vážení rodičia,
            v
            yplňte ELEKTRONICKY žiadosť o prihlášku na strednú školu, päťročné bilingválne gymnázium alebo osemročné gymnázium. 
            Prihlasujete sa cez IŽK svojim rodičovským heslom.  
            Podrobnejšie informácie a postup nájdete na výchovný poradca.