• Korunovačnou cestou po Bratislave – exkurzia z DEJ 2. máj 2024

          • 7.C sa so svojou triednou učiteľkou vybrali na chvíľu do stredovekej Bratislavy, rozšíriť si vedomosti z dejepisu. Absolvovali korunovačnú cestu uhorských kráľov z Dómu sv. Martina uličkami historickej Bratislavy. V Dóme sv. Martina ich zaujala monumentálnosť gotickej stavby, oltár i podzemné kobky. Niektorí si zapálením sviečky spomenuli i na svojim blízkych. Prešli sa i zvyškami stredovekých hradieb, uličkou, kde žil bratislavský kat, pozreli na najužší dom vBratislave, prešli jedinou zachovanou mestskou bránou - Michalskou na priestor, kde sa v stredoveku konali popravy. Potom spolu navštívili Mestské múzeum v Starej radnici. Zaujali ich priestory samotnej radnice, vystavené exponáty približujúce život v stredovekej i novovekej Bratislave, postavili model bratislavského paneláku a interaktívne vytvorili zakladajúcu listinu kráľa Ondreja III. i erbovú listinu kráľa Žigmunda Luxemburského. Prezreli si i aktuálnu výstavu „Šesťdesiate v Bratislave“, kde objavili predmety, ktoré im pripomenuli návštevy u starých rodičov (rádiogramofón, nábytok, riad...). Najväčší úspech mal nádherný výhľad z veže radnice na Bratislavu, ktorý bol peknou bodkou za učením sa v múzeu. 

          • Prsty ostali celé😊

          • 4.B sa prvýkrát dostala do pre nich trinástej komnaty v suteréne našej školy. Všetci boli nadšení obrusovaním dreva a zatĺkaním klincov. Výsledkom ich nadšenej práce sú nádherné výtvory v podobe srdiečok a listov. 

          • Malokarpatská knižnica v Pezinku

          • Žiaci 3.D sa 26.4. 2024 zúčastnili exkurzie v Malokarpatskej knižnici v Pezinku. Pani knihovníčka im porozprávala o chode knižnice. Žiaci mali možnosť prejsť sa po všetkých zákutiach knižnice a dozvedeli sa veľa plnohodnotných informácií.

          • Deň Zeme

          • "...nejde len o to akú planétu tu zanecháme pre naše deti...ale i o to aké deti tu zanecháme pre našu planétu...❤️"22. apríl - Deň Zeme 🌍 ŠKD 2.A,B,C

          • Vzdelávanie umením v GMB

          • Žiaci ôsmeho ročníka sa 11. a 18. apríla zúčastnili na tvorivo-vzdelávacej akcii v Galérii mesta Bratislavy. Pozreli si výstavu Oslobodený priestor, ktorá sa zaoberá problematikou verejného priestoru a životnými rolami, ktoré zastáva každý z nás. Priamo v expozícii spoločne vymýšľali nové koncepty rôznych verejne prístupných miest. V ateliéri prejavili svoje výtvarné cítenie prácou na netradičnom zadaní. Žiakov na akcii sprevádzala učiteľka výtvarnej výchovy Mgr. Slezáková a učiteľka občianskej náuky Mgr. Čulenová.

          • Burza kníh

          • ,,Kniha sú listy papiera s množstvom textu zviazané do zväzku," povedal by odborník. Mnohí ľudia však v knihe vidia čosi viac. Vidia v nej priateľa a zároveň aj učiteľa. Potvrdzujú to aj slová:,, Všetky sú rovnaké, a predsa je každá iná."

            Už v dávnych dobách sa považovala za zdroj múdrostí a informácií. Kniha nám pomáha rozvíjať našu fantáziu, predstavivosť, núti nás premýšľať, rozširuje našu slovnú zásobu, alebo nás vzdeláva. Tak, ako každé dieťa má svoju najobľúbenejšiu hračku, televízny program, sladkosť, či kamaráta v škole, malo by mať aj svoju najobľúbenejšiu knihu. Získanie pozitívneho vzťahu ku knihám však zvyčajne nebýva vecou náhody, ale závisí od prostredia, v ktorom dieťa žije. Ak dieťa žije v prostredí, kde rodičia čítajú, bude ich nasledovať. Deti prirodzene napodobňujú návyky svojich rodičov, či už dobré alebo zlé. Čítanie je však jedným z najlepších návykov, aký môžu rodičia svojim deťom dať. Možno naši žiaci si cestou do školy a cez prestávky budú rozprávať obsahy kníh.

            Žiaci Školského parlamentu zorganizovali burzu kníh, ktorá sa konala vo vestibule školy dňa 16.4. Predávali ich za symbolické ceny. Možno už viackrát prečítané knihy posunuli ďalej a urobili radosť niekomu inému. Táto streda bola iná ako zvyčajne. Akcia sa deťom veľmi páčila a dúfajme, že zistia, prečo nazývame knihu priateľom človeka.

          • Deň otvorených dverí

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov. Srdečne Vás pozývame na deň otvorených dverí v našej škole dňa 10. 4. v čase od 9:00 do 11:00 hod. Nazriete nielen do tried na 1. aj 2. stupni ale aj do iných priestorov našej peknej školy. Tešíme sa na stretnutie s Vami. 

            Vedenie školy 

          • Exkurzia do Múzea dopravy v Bratislave

          • 9.4.2024 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili na exkurzii v Múzeu dopravy v Bratislave. Žiaci mali možnosť vidieť rôzne prostriedky cestnej a lodnej dopravy. Vypočuli si pútavý výklad o histórii cestnej dopravy od vynálezu kolesa až po automobily. Priblížili si aj dejiny lodnej dopravy na Dunaji a na záver si vyplnili kvíz k príslušnej téme.

          • Ponožková výzva

          • Aj tento rok sa uskutočnila #PonozkovaVyzva, ktorá v našej škole prebieha na znak oslavy ľudskej jedinečnosti.

            Inkluzívne vzdelávanie podporuje rozmanitosť žiakov, ktorí sa učia byť k sebe vzájomne tolerantnejší. Pomáha búrať predsudky a bariéry.

            Ďakujeme, že túto myšlienku spoločne podporili žiaci, učitelia, zamestnanci a aj rodičia.

            (S)pokojné dni

            Školský podporný tím ZŠ Tbiliská

          • Našich žiakov vzdelávajú aj priamo policajti

          • V mesiacoch január až apríl sa naši žiaci mohli tešiť na nové informácie od členov oddelenia Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava 3.

            Spoločne s referentkou skupiny prevencie a školským podporným tímom boli vybrané okruhy tém, ktoré žiakov zaujímajú a spadajú do výchovno-vzdelávacieho obsahu školy.

            Cieľom bolo oboznámiť žiakov s trestno-právnou zodpovednosťou, poskytnúť im informácie ohľadom ochrany mládeže pred toxikomániou. Pomôcť žiakom rozoznať znaky šikany, ako ju odhaliť a oznámiť. Hovoriť s deťmi o tolerancií medzi sebou. Učiť ich bezpečné používanie internetu a mobilných zariadení. Policajný zbor tiež predstavil našim žiakom ich služby, kedy volať políciu a čo povedať, keď sa dostanú do krízovej situácie.

            Ochota členov policajného zboru zdieľať svoje vedomosti a skúsenosti je pre žiakov veľmi cenná, inšpirujúca a motivujúca.

            Krásne dni

            Školský podporný tím

          • POSTAV SA ZA SEBA

          • Vďaka spolupráci s rodičovským združením sa v rámci prevenčného programu našej školy uskutočnilo bábkové divadlo pre deti 1.stupňa s názvom POSTAV SA ZA SEBA. Bol to jedinečný príbeh lesných zvierat a tvorov ktorý deťom odhalil, aké dôležité je postaviť sa za seba a za všetkých, ktorí to potrebujú. Dokonca aj vtedy, keď si myslia, že to nedokážu. Divadelný zážitok a edukatívne prvky boli doplnené o vzdelávacie materiály pre ďalšiu prácu s deťmi. Vďaka ním sa následne v triedach vieme venovať budovaniu osobnej bezpečnosti (vnímaniu okolia, vlastných emócií a potrieb, komunikácii, budovaniu dôvery a schopnosti vyhľadať pomoc).

            Následne sa, pod vedením autorky divadla a aj celého prevenčného programu ZA SEBA, uskutočnili prednášky pre pedagógov a aj rodičov, pretože spoločným cieľom našej školy a združenia rodičov pri ZŠ Tbiliská bolo prepojiť touto témou žiakov, rodičov a učiteľov.

            Prevenčný program ZA SEBA aktuálne prebieha aj formou skupinových intervencií u našich piatakov.

            Prajeme vám krásne dni 🌷

            Školský podporný tím ZŠ Tbiliská

          • Čítali sme si

          • Čítali sme si .... a vyhrali sme zaujímavé knižky

            LINKA DETSKEJ ISTOTY organizovala už 15. ročník CELOSLOVENSKÉHO DETSKÉHO ČITATEĽSKÉHO MARATÓNU, do ktorého sa zapojila aj naša škola.

            Vďaka našim pani vychovávateľkám sa zapojilo 197 čitateľov a 26.03. nás vyžrebovali a poslali nám krásne knihy, ktoré budú deťom k dispozícií v ŠKD.

            Krásne dni Vám praje školský podporný tím ŽŠ Tbiliská

          • Návšteva ÚĽUVu

          • Dňa 1. a 19.3. žiaci IV.C a IV.D navštívili ÚĽUV - Ústredie ľudovej umeleckej výroby. Žiaci spoznali niekoľko tradičných remesiel, pod vedením lektoriek sa zdokonaľovali v manuálnej zručnosti. Jedna skupina si skúsila maľbu na sklo a vyrobila si krásny obrázok, druhá si utkala náramok v tkáčskej dielni, tretia si zo šúpolia vytvorili bábiky a vtáčikov, štvrtá skupina si z drôtu vyrobila srdiečko. Po novej skúsenosti si s radosťou domov odniesli krásne dielka, ktorá si vytvorili.

          • Školský klub v kocke

          •  

            Spoločný kruh priateľstva pri ktorom spoznávame sami seba a druhých. Rozvíjame svoju  umeleckú zručnosť a kreativitu. Nenáročne fyzické cvičenia nám vylepšujú a posilňujú telesnú zdatnosť. A na našom školskom ihrisku to vám je paráda....⚽️🏓⛹🤸‍♀️